Lux in Tenebris
Foto: Kampa, archiv UBB, z.s. (MV)

Lux in Tenebris

6. 8. 2020

Autobus mě vysype na kraji Prahy, proteplené slunečními paprsky, dole řeku svírají ocelové zábrany, vlny jako dračí hlavy nenasytně pohlcují krmi z uplavaných příbytků, neřinčí tramvaje a nehlučí auta, ulice potemněly, blikají jen krvavé výstrahy před uzavřenými mosty, Vltava rozťala město, v noci dohlédnu syna nad kuchyňským stolem, zvedne popelavou tvář, má vlasy pokryté prachem a ruce samý bolák, maminko, Kampa není, ve dvou slovech bolest ze zmizelého ráje, kde se svěřovala tajemství a stavěly fantaskní světy, i Lennonovu zeď smetla kalná vlna, padla hradba vzdoru mládí proti čemukoliv, mlčím a bojím se dotknout té chlapecké dlaně, vím, že tam v parku jednou vykřeše do kamene symbol  ztraceného dětství, teď místo slz dychtivě hltá vodu a potácí se zpět za tátou k Mánesu plnit pytle s pískem, celý den a celou noc se potkávají cizí, zvednou lopatu a nakládají, v Ostrovní, Divadelní, na Florenci a v Karlíně, dívka s klukem, co šli do kina, a kravaťáci s aktovkami, ženy uvyklé mlčky sloužit bližním, studenti se pak vracejí přes Václavské náměstí, tam za rohem naděluje voda bídu, ke kávě zákusek o evakuaci, dcera má na prahu tašku do porodnice, děťátko se rozpíná pod srdcem, tak už mě konečně vezmi na vědomí, ne, prosím, počkej ještě, až se na jez vrátí labutě, až bude bájná řeka šumět a vyprávět, že padlo to, co bylo vratké, a zůstává stopa bezejmenných, jizva lásky.

 


Vzpomínka na 14. srpen 2002

 

 

 

 

Soutěž Voda
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Sugestivní popis tehdejší hrůzy.
Daniela Řeřichová
Ano, Jano, bylo to tak myšleno, že věta je jako proud řeky. Ireno, ztotožňuji se s Vámi, voda je fenomén...Ta hezčí tvář je v soutěži a často na FD.
Jana Šenbergerová
Nejdelší věta, jakou jsem kdy četla, stejně nezastavitelná jako voda, která s sebou brala všechno, co jí stálo v cestě, a ještě dnes vyráží dech při pouhé představě ... Mně se ta doba spojuje s pobytem v Klášterci nad Ohří, kde byla voda v řece na minimu a všude kolem byla suchá tráva a kolem silnic žloutlo listí stromů. Díky tomu jsem nezažila záplavy na Moravě, ale ani v Čechách.
Věra Ježková
V Myslíkovce o patro níž, v Ústavu pedagogických a psychologických výzkumů. S lidmi z katedry psychologie jsem se samozřejmě znala. Budu ráda, když se v září setkáme.
Irena Mertová
Velmi emotivní vzpomínka, nenáviděla jsem tehdy řeku, kterou mám tak ráda.....
Daniela Řeřichová
Věro, pocitově mám za to, že se s některými z vás znám dlouho, byť jsem na íčku asi rok. V Myslíkovce na katedře psychologie? Ověříme si to při osobním setkání v září. Těším se.
Věra Ježková
Danielo, tak to jsme se možná někdy potkaly. Řadu let jsem pracovala v Myslíkově 7, naproti Bubeníčkům. :-)
Daniela Řeřichová
Dobrý den, Zuzano, Karlín byl zasažen mimořádně silně. V roce 2003 jsme spolu s HZS dělali výstavu Rok poté v kostele sv. C. a M. na Karlínském náměstí a dokumenty byly šokující. Marie, záplavy 1997 byly tragické - nejen Troubky. Naděždo, Františku, děkuji za reakci, o to víc si člověk váží dnů, kdy nemusí čelit neštěstí.
František Matoušek
Strhující reportáž o povodni v Praze v roce 2002, kterou jsem tiše sledoval prostřednictvím reportérů v ČT.
Marie Seitlová
To je nepříjemné vzpomínání. Já jsem zažila záplavy na Moravě v r. 1997, také strašné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.