Putování v Rakouských Alpách
FOTO: autorka

Putování v Rakouských Alpách

7. 8. 2020

Už jsem letos ani nevěřila, že budu moci cestovat, jak jsem dělala před koronavirovou krizí. Ale moje akční kamarádka nakonec přinesla katalog jedné plzeňské CK, a tak jsme se rozhodly, že alespoň na pár dnů navštívíme sousední Rakousko.

Naštěstí zájezd začínal sice brzy ráno, ale nebyly v něm žádné noční přejezdy. Jely jsme z Plzně přes Mnichov do rakouského údolí Zillertal, kde na nás čekal historický parní vlak z Mayrhofenu do Jenbachu. Jízda po úzkokolejné trati trvala cca 2 hodiny a v soupravě za parní lokomotivou byly zapřaženy dobové vagony. Poté jsme autobusem pokračovali do Rattenbergu a nakonec jsme se všichni ubytovali v krásném horském hotelu Jagdhof.

V Rakousku v té době platila poměrně přísnější hygienická opatření než u nás. Ve všech vnitřních prostorách jsme museli mít všichni účastníci zájezdu roušky, včetně jízdy v autobusu. Paní delegátka vše kontrolovala, protože se obávala hlavně pokut během jízdy.

Druhý den jsme navštívili křišťálový svět Swarovski s úchvatnou expozicí skla. Celá expozice krystalového umění se rozprostírá v úžasné zahradě. Jejím centrem je Krystalový oblak, skládající se z více než 600 000 ručně osazených krystalů. Po návštěvě zahrady jsme se dostali do podzemní části Obra, kde jsou umístěny "Kouzelné komnaty". Nejvíc mě oslovila "Ledová ulička", kde najdete pravý sníh padající na ozdobený vánoční stromeček. Celkem tak projdete cca 15  komnat s různými náměty.  

Další den jsme odjeli brzy ráno do oblasti Solné komory, kde nedaleko Salzburku se do výšky skoro 1800 metrů šplhá unikátní ozubnicová železnice. Je to ůdajně nejstrmější zubačka v Rakousku. Zubačka na Schafelberg nás vyvezla hned nad tři velká alpská jezera najednou. Za necelou hodinku jsme dojeli o 1200 metrů výše. Vlak se cestou poměrně hodně klepe, ale zvládá to i v tom nejstrmějším stoupání. Po vystoupení z vláčku jsme šli kousek do kopce, abychom pak spatřili jezera Attersee, Mondsee a Wolfgangsee. Když dojdete na okraj skalního útesu, máte pocit závratě. V blízké restauraci jsme si dali dobrou kávu a  já jsem si ještě stihla spálit od slunce nos. Bohužel městečko S.Wolfgang jsme si už nemohli prohlédnout z důvodu, že covid 19 tam už dorazil před námi a návštěva se nedoporučovala.

Zájezd měl poměrně náročný program, také jsme navštívili v údolí řeky Inn mincovní město Hall in Tirol, jeli lodí po jezeře Achnsee do lázeňského městečka Pertisau a navštívili jsme horskou salaš Gramalalm. Velmi se mi také líbilo městečko Bad Ischl známé z filmu o krásné Sissi a císaři F.Josefovi. Zde jsme strávili celý den, vykoupali se v tamních proslavených lázních a kolem krásného jezera Traunsee pak odjeli do svých domovů.

Rakouské Alpy jsou krásné jak v zimě, tak i v létě. Já jsem je znala jen pokryté sněhem. Před několika lety jsem jezdila lyžovat právě do míst, která jsem nyní poznala trochu jinak.  

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Navštívil jsem kdysi jinou část Rakouska, Národní park Vysoké Taury, Krimmelské vodopády, Zell am See a Salzburk. Tuto část neznám a tak děkuji za přiblížení.
Jitka Hašková
Krásný výlet, dobře, že jsi si ho užila.
Jana Šenbergerová
Krásný výlet! Hory mě nadchnou vždycky.
Zuzana Pivcová
Zažila jsem jen některá jezera, ale i tak na Rakousko ráda vzpomínám, bylo mým prvním "výletem za západní hranici".
Marie Seitlová
Alpy jsou krásné, před lety jsem je také navštívila. Krásně se s tebou putovalo.
Věra Ježková
V rakouských Alpách jsem byla; i ve švýcarských. Pohled na hory je úžasný.
Vladislava Dejmková
Velmi zajímavé, také bych si dala říct na takový výlet. Jen nemám tu kamarádku, která by to zvládla a zajímalo by ji to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.