Povídání o vodě
Foto: autorka

Povídání o vodě

14. 8. 2020

Jan Skácel :  MODLITBA ZA VODU

 

UBÝVÁ SIL KAM CHODÍVALA PRO VODU

STARODÁVNÁ MILÁ

KDE LANĚ TIŠILY ŽÍZEŇ KDE ŽILA ROSNIČKA

A POUTNÍCI SKLÁNĚLI SE NAD HLADINOU

ABY SE NAPILI Z DLANÍ

 

VODA SI NA TO VZPOMÍNÁ

VODA JE KRÁSNÁ

VODA MÁ

VODA MÁ ROZPUŠTĚNÉ VLASY

CHRAŇTE TU VODU

NEDEJTE ABY OSLEPLO PRASTARÉ ZRCADLO HVĚZD

 

A PŘIVEĎTE K TÉ VODĚ KONÍČKA

PŘIVEĎTE KONĚ VRANÉHO JAK TMA

VODA JE SMUTNÁ

VODA MÁ

VODA MÁ ROZCUCHANÉ VLASY

A KDO SE NA SAMÉ DNO POTOPÍ

KDO POTOPÍ SE KE HVĚZDÁM PRO PRSTÝNEK

 

VODA JE ZARMOUCENÁ VDOVA 

VODA MÁ

VODA MÁ POPELEM POSYPANÉ VLASY

VODA SI NA NÁS STÝSKÁ

 

 

Dovolila jsem si pro své povídání o vodě na úvod použít báseň od Jana Skácela, kterou před několika lety zhudebnil kapelník cimbálové muziky Hradišťan - Jiří Pavlica. Když se nad tou básní zamyslíme, uvědomíme si všichni starou známou pravdu, že voda je základ života, že bez vody všechno skončí. Krajina, v níž není voda, je mrtvá krajina - poušť.

Krajina a voda se nádherně doplňují - voda je vlastně součástí krajiny.  Obě dvě se navzájem potřebují ke svému životu. Je na nás, na lidech, jak dlouho budou krajina a voda spolu žít. Příliš snadno jsme si zvykli na to, že dostatek vody patří ke komfortnímu životu. Naši předkové si dovedli vody víc vážit. Děšťovou vodu využívali ke koupání, k praní a zalévání zahrádek. Potoky a řeky byly tak čísté, že v nich naše prababičky praly prádlo. Vodní toky byly plné ryb a vodních živočichů. Kdo z naší generace viděl živého raka? Já, přestože mám již sedm křížků a vyrůstala jsem na vesnici, nikoliv. V padesátých letech, když se provádělo združstevňování zemědělství, docházelo ke kácení malých remízků, rušily se mokřady, zasypávaly se příkopy, kde tekly malé potůčky, na úkor velkých spojených lánů obilí. Dokonce se pole i odvodňovala. V přírodě docházelo k ubývání  drobných živočichů, některé druhy vyhynuly úplně, a voda začínala z krajiny pomalu mizet. S příchodem kapitalismu se neuváženě začala stavět velká nákupní střediska, nové firmy, parkoviště, satelitní městečka, benzinové stanice a jiné stavby na zemědělské půdě. Přibyly tím velké nové betové plochy, ze kterých se voda nedokáže odpařit. Navíc ve světě dochází ve velkém ke kácení dešťových pralesů. 

Je dobře, že si to lidstvo začíná uvědomovat a naše příroda se znovu pomalu začíná měnit. Je to ale dlouhá cesta, kterou budou muset vyšlapat příští generace.

Naše krásná Česká a Moravská zem leží uprostřed hor, které odedávna vodu zadržovaly, máme hodně řek, potoků, rybníků, přehrad a umělých jezer. Važme si toho a dělejme všechno pro to, aby naše děti a vnuci mohli i nadále žít v symbióze vody a krajiny.

Přikládám fotografie, které jsou důkazem toho, proč by neodmyslitelné spojení vody a krajiny mělo vydržet i nadále. 

 

 

Soutěž Voda
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Libore, asi máme stejný pohled na svět. Hezký den !!
Libor Farský
Maruško, u svého druhého článku s názvem Voda má, voda má, voda má... , (s podnázvem „O hastrmanech, tatrmanech a hypermarketech)“ jsem také hned v úvodu vložil video "Jiří Pavlica/Jan Skácel: Modlitba za vodu", v podání souboru „Hradišťan - umělecký vedoucí Jiří Pavlica + Akademického sbour Žerotín + Filharmonie Bohuslava Martinů“. To je zajímavá shoda.
Marie Ženatová
Také znám tuto nádhernou Skácelovu báseň. * A díky moc za pravdivý článek, pod který bych se podepsala i já *
Martina Růžičková
Moc pěkně napsáno, souhlasím s vámi. A velice krásný fotografický doprovod.
Jan Zelenka
Tuto krásnou Skácelovu báseň znám už dlouhou řadu let, básníka Skácela jsem zažil osobně, když v Třebíči předčítal své básně. Poznal jsem osobně i paní Nezvalovou a další tehdejší literární celebrity. Ale vždy jsem se pokorně vracel ke Skácelovi, k jeho básním a krátkým "kurzivkám". Článek paní Měchurové je moudrý a zřejmě ho těžko pochopí někdo mladý, který se upřeně dívá vstříc těm pomyslným "světlým zítřkům". To není nostalgie, to je realita.
Soňa Prachfeldová
Krásné a jak pravdivé.
Oldřiška Šálková
Maruško, moc pěkně napsáno, kde je voda, je i život - bez ní nelze být . I fotografie jsou moc pěkné .
Marie Doušová
Krásné fotky,které potěší a článek je velmi hezky napsaný. Dík.
Marie Seitlová
Maruško moc hezký článek, tak jako naše zem. A báseň, nebo píseň od Hradišťanu je nádherná. Několikrát jsem na nich byla a vždy ji zařadili. Také fotky vody jsou překrásné, děkuji.
Dana Puchalská
Maruško, je to n á d h e r a. Děkuju za krásnou procházku naší zemí, byť jen zde po síti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.