Lendlova sbírka Muchových plakátů se vrací do Obecního domu. Tentokrát ve světové premiéře slavné sbírky v pohybu
Ilustrace: Alfons Mucha

Lendlova sbírka Muchových plakátů se vrací do Obecního domu. Tentokrát ve světové premiéře slavné sbírky v pohybu

12. 8. 2020

Po sedmi letech se milovníci díla Alfonse Muchy, velikána české secese, mohou těšit na další unikátní kulturní zážitek. Na stejné místo, do pražského Obecního domu, se vrací slavná sbírka jeho díla, kterou v minulosti zkompletoval tenista Ivan Lendl.

Vystavení sbírky v roce 2013 přilákalo na 180.000 návštěvníků a expozice si tak právem vysloužila titul Nejnavštěvovanější výstava výtvarného umění v historii ČR. Obrovského úspěchu se dočkala i v zahraničí, doposud byla vystavena v italských městech Miláno a Janov, v USA v New Yorku a v jihokorejském hlavním městě Soulu. Celkem po celém světě zhlédlo sbírku již více než půl milionu lidí.

Muchova díla v digitální podobě

Vzhledem ke změnám, kterými sbírka prošla od doby, kdy ji do svého vlastnictví získal Nadační fond Richarda Fuxy, půjde opět o nezapomenutelný zážitek. Již samotný název výstavy iMUCHA prozrazuje, v čem je tentokrát unikátní. Návštěvníci budou moci ve světové premiéře například obdivovat slavné plakáty v digitalizované, rozpohybované podobě.

„Kromě rozšíření sbírky o zhruba sedm desítek originálních artefaktů jsme při koncipování výstavy použili i nejmodernější technologie, díky kterým motivy více než sto let starého díla Alfonse Muchy doslova ožívají. Je toho však mnohem více, co návštěvníky ohromí, například k nim promluví sám Alfons Mucha,“ nastiňuje Richard Fuxa, předseda správní rady nadačního fondu nesoucího jeho jméno.

Výstava, která bude zahájena 21. srpna, je jednou ze tří částí projektu iMUCHA, který kromě jedinečné výstavy nabízí také velkolepou multimediální projekci a show. Bližší informace k výstavě budou k dispozici na tiskové konferenci spojené s komentovanou prohlídkou expozice, která se uskuteční o den dříve, 20. srpna. Pozvánka na TK bude rozeslána v průběhu tohoto týdne.

kultura výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Měla jsem před lety období Muchových plakátů, to bylo někdy koncem 70. let. To jsem ještě bydlela v ČB. Po příchodu do Prahy jsem viděla Muchovy motivy všude a už se mi tak nelíbí.
Jana Šenbergerová
To bude krásná výstava! Ta výstava v Chrudimi je stálá? Mám několik jeho plakátů, ale zatím žádný nevisí.
Dana Hošková
Muchovy plakáty jsou i v Městském muzeu v Chrudimi. Na výstavu se určitě zajedu podívat.
Alena Vávrová
Muchovy plakáty jsem si také oblíbila již dávno a několik jich mám. Jeden do modra mi visí v ložnici.
Martina Růžičková
Lákavá pozvánka. Muchovy plakáty obdivuji.
Věra Ježková
Děkuji za informaci. Po stranách okna mi visí dva Muchovy plakáty, dárek od přítele. Na výstavu se půjdu podívat moc ráda.
Libor Farský
Škoda, že se tam nedostanu ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.