Když padají hvězdy
Foto: Pixabay.com

Když padají hvězdy

14. 8. 2020

Je známo, že když “padá hvězda”, máte si něco přát. Nejlepší příležitostí je, když vám nad hlavou prolétá roj Perseid, jako konečně i letos. To máte jedinečnou příležitost si připravit svůj seznam přání, sednout si někde pod širokou, černou oblohu plnou hvězd a čekat...

Čekáte a čekáte, hlavu zvrácenou, bolest za krkem...a nic. A pak to najednou přijde ! Proletí oblohou rychle jako kometa, vy se leknete tak, že málem spadnete ze židle a zapomenete, cože jste si to vlastně chtěli přát. 

Ne, že bych tomu tak bezvýhradně věřila, ale co když...A tak jednou před léty, kdy jsem netrpělivě očekávala příchod nějakého toho vnoučka a ono pořád nic, sedla jsem si na zahradu a čekala na Perseidy. Proletěla první, i zaradovala jsem se. Proletěla druhá, třetí a pak i čtvrtá. No, vida, říkám si, tak budou možná čtyři. Začala mi být zima,dlouho už nic neletělo, a tak jsem sbalila židli. Nakonec - čtyři mi přece stačí ! A zatímco jsem se vlekla se židlí,  zvedla jsem mimoděk hlavu a ejhle - ona letí PÁTÁ ! Zcela nečekaně, po dlouhé době, když už se zdálo, že nic nepoletí. 

A pak během let začala přibývat vnoučata jako stupínky - po roce, přesně tak, jak letěly Perseidy za sebou...už jsem dávno zapomněla, že poslední, pátá Perseida, si dala tenkrát na čas a přiletěla, když už jsem s ní nepočítala...a vida ! Nakonec přišla nečekaně i ta má nejmladší vnučka. Perseidy se zkrátka nespletly. 

Pamětliva této skutečnosti, že mám letos opět naději, aby se mi splnila má přání, usedla jsem po dlouhé době ke sledování oblohy a v duchu připraven seznam.  

Nežádala jsem žádného prince, natož zámek, ba ani pytel zlaťáků. Když proletěla první, žádala jsem o zdraví pro všechny v rodině, při druhé jsem přidala žádost, aby mne přestalo bolet koleno, při další, ať přestane otravovat to ucho, co mne začlo pobolívat, pak jsem přidala žádost, ať nepřijdu zase o další zub. A tak jsem zdárně pokračovala, až jsem se dopracovala k žádosti, ať nezblbnu, aspoň ještě nějaký čas. A pak mne napadla hrůzná myšlenka, co když už jsem zblbla a nevím o tom ? A tak jsem radši kvapně sbalila židli a šla spát. Snad si ty Perseidy s mými žádostmi nějak poradí i teď.. :-))

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Vtipný článek, pobavila jsem se. A přeji vám, aby hvězdy opět fungovaly :-).
Jana Hošková
Soňo, dík za vtipný příspěvek do diskuse ! Zasmála jsem se. A Moniko, jasně že přáníčka mají být tajná, ovšem kvůli článku jsem holt slepičila. Nakonec, prosba či žádost o vylepšení mého kolena nemá žádný celosvětový význam :-)) :-))
Soňa Prachfeldová
Také mám v tenhle hvězdný čas krk vyvrácený, dělají se mi mžitky před očima, různé šmouhy a jelikož se mi dělají duhové kruhy /po operaci šedého zákalu/ okolo každé hvězdy, svíčky, ba i plamínku od svíčky, tak mám noční světelné rojení pořád. Ale myslím, že jsem již zahlédla 3 šmouhy, tak jsem spokojená.
Hana Nováková
U nás na chalupě jsou nádherně vidět Perseidy a i já si často přeji, abychom byli všichni zdraví a v pohodě. Jen se to moc nedaří. Tak snad někdy příště. Ale když padá hvězda, stojí za to pozorovat nejen ji, ale celou oblohu, jak příroda dokáže vykouzlit tak krásné divadlo. Přeci jen, na Zemi je krásně ....
Libor Farský
A třeba někdy přřiletí Super Star ! :-)
Marie Doušová
Jano, krásné foto a podívaná na padající hvězdy je úžasný zážitek a tak Vám přeji, ať se Vaše přání vyplní. Moc pěkně napsáno.
Dana Puchalská
Moc hezky napsáno, ano Jana to vystihla. :-) :-) :-)
ivana kosťunová
Na persaidy spoléhat nelze, ale že váš článek potěší, to už je sázka na jistotu.
Irena Mertová
Hezké, myslím si totéž, co Jana.
Zuzana Pivcová
Je to napsáno s obvyklou hezkou nadsázkou, kterou vždy oceňuji. Kdysi v mládí jsem se také honem pokusila si něco při padající hvězdě přát, ale kdoví, zda to vůbec byla hvězda, když se mi přání nesplnilo. :-D Dnes se řídím tím, že i já jsem svého štěstí (či naopak) strůjcem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.