Z Národní do Divadelní
foto: autorka

Z Národní do Divadelní

25. 8. 2020

Suterénem Akademie věd ČR vede vlevo průchod z Národní třídy do Divadelní ulice. Léta jsem tudy procházela, když jsem si vedle v trafice koupila čtvrteční noviny. Chodba byla nevábná, opuštěná a tmavá, místy páchnoucí močí, po levé straně průhledy do ulice. Před sestupem dolů po schodech jsem se vždy rozhlédla na všechny strany, křečovitě přidržela kabelku u těla a ostražitě prošla. Pořád jsem se ohlížela, zda za mnou někdo nejde – hlavně rychle zase ven na světlo…

Před několika dny jsem po dlouhé době opět vyrazila známou cestou pasáží – a zprvu mě napadlo, že jsem se spletla a ocitla se někde jinde. Ale jinde jsem být nemohla, tak jsem pokračovala. Uvítala mne klidná hra na klavír, to jsem nečekala. Z nehostinného průchodu se stala útulná záležitost, podél stěny světlé stolečky, lavice a židle, na stěnách moderní výtvarné práce – snad mladých výtvarníků? A hlavně klid… Jedná se pravděpodobně o kavárnu s občerstvením, neměla jsem čas pátrat po detailech, ani si něco dát a posedět.

Jen jsem šla a fotila momentky napravo, nalevo…

Cesta pasáží mne potěšila, najednou jsem měla dobrou náladu a úsměv… A to je také hodně.

Ve srovnání s jinými „projekty“, třeba na několik metrů vzdálené křižovatce na nábřeží, se mi zútulnění chodby moc líbilo.

Přikládám několik momentek pro ilustraci.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Martino, díky za odkaz - ráda jsem si přečetla :-)
Martina Růžičková
Neuvěřitelné! Vždycky jsem se jí raději vyhnula. Na internetu jsem našla o této proměně článek v Blesku https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/652951/zaplivany-pruchod-naproti-narodnimu-divadlu-promenili-ho-v-utulnou-kavarnu-plnou-knih-a-moderniho-umeni.html.
Irena Mertová
Díky za vaše komentáře :-). Já si myslím, že to bude jen záležitost dočasná - v zimě si nedovedu představit, že by tam zůstali...
Alena Tollarová
O tomto průchodu jsem neměla ani ponětí. A vůbec musím říct, že Národní třídě se při občasných cestách do Prahy vyhýbám. Nemůžu s pomoc, nepůsobí na mě přívětivě. Ale ten průchod vypadá dobře. Že bych si ho jela okouknout? :)
ivana kosťunová
Kde hraje živá hudba, tam je vždy útulno...
Jan Zelenka
Často jsem tam chodíval. Tohle je úžasná změna. A taky jsem luštil ceny na poslední fotce. Zdá se to být neuvěřitelné, ale jsou nižší, než v Litoměřicích na náměstí. Moc pěkný článek!
Eva Mužíková
Ireno, tak to je nádherná změna. Kéž by bylo takových více. Hezké fotky.
Věra Ježková
Irčo, paráda, to koukám. Chodila jsem tamtudy taky často – Karel bydlel v ulici Karolíny Světlé. Bývalo to tam hodně nepříjemné, až strašidelné. Fotky mu ukážu. :-)
František Matoušek
Neznám to tam a nikdy jsem tam nebyl, neprocházel, ale musím pochválit zkulturnění tohoto, jak píšete, kdysi nevábného prostoru. Hezká fotoreportáž.
Naděžda Špásová
Ireno, ty fotky se moc povedly. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.