Zimu si nemusíte kazit 
únavou z úklidu sněhu

Zimu si nemusíte kazit
únavou z úklidu sněhu

19. 11. 2012

Ladovská krajina za okny domu vyvolává kouzelnou atmosféru jako z pohádky. Bělostné polštáře sněhu pokrývají větve stromů, závěje se překrásně třpytí od svitu sluníčka.

Tam, kde dříve ležel zelený trávník, cesta nebo chodník, teď leží několik centimetrů sněhu, který umí potěšit i pěkně potrápit. Příjemný dojem ze sněhobílé nadílky totiž může pokazit fyzicky náročná práce s těžkou lopatou nebo hrablem za mrazu, který nepříjemně zalézá pod límec kabátu.

Možná, že právě od někoho, kdo takovou vlezlou zimu poznal na vlastní kůži, vzešel nápad zkonstruovat stroj na rychlý úklid sněhu – sněhovou frézu. Stroj, který obsluhují muži i ženy, stroj, který odklidí právě napadlý sníh ze zpevněných ploch i dlouho ležící ušlapaný či přemrzlý sníh, zkrátka sníh jakékoli konzistence, z nerovných terénů. 

Benzin, akumulátor i elektřina
Nářadí na úklid sněhu mohou nahradit sněhové frézy benzinové, elektrické nebo akumulátorové. Ty elektrické jsou vhodné na úklid menších ploch pro ty, kdo mají v dosahu přípojku elektrické energie, akumulátorové modely nachází výborné využití především v satelitních městečkách, kde neruší sousedy hlukem ve večerních a brzkých ranních hodinách. Benzinové modely díky výkonným spalovacím motorům sklidí všechny druhy sněhu z jakéhokoliv povrchu.

Na vyčištění krátké přístupové cesty k rodinnému domu, chatě, vjezdu do garáže nebo chodníku, stačí jednostupňová fréza, která má nízkou hmotnost a sníh odhodí až do vzdálenosti devíti metrů. „Neporadí si ale s mokrým, těžkým a udusaným sněhem ležícím třeba na štěrkové cestě nebo jiném nerovném povrchu,“ říká specialista na sněhové frézy Jiří Janoušek.  

Za světla i za šera a s rukama v teple
Některé stroje jsou vybaveny prvky obsluhy, díky kterým je práce s nimi ještě příjemnější a snadnější. Vyhřívané rukojeti udržují dlaně v teple při mrazivém počasí, reflektor zase posvítí na cestu za šera. Díky systému FreeeWheel mohou být kola sněhové frézy odpojena od pohonu současně nebo nezávisle na sobě páčkami na madlech, takže si maximálně zjednodušíte pohyb se strojem při zatáčení a couvání. Funkce QuickStick slouží k pohodlnému ovládání směru a vzdálenosti odhozu sněhu. „Pohybem páky do stran měníte směr odhozu, pohybem dopředu a dozadu pak snadno měníte vzdálenost,“ doplňuje Janoušek.

Pozor na stroje, které se mohou rozbít třeba jen při najetí do kusu ledu schovaného pod sněhem. Fréza není stroj na jednu sezonu, měla by se na něj proto vztahovat minimálně 5letá záruka a prodejce musí mít k dispozici i vlastní servisní zázemí. Schopen by měl být i zajistit rychlou dostupnost náhradních dílů.

Bílá zima se dá prožít i bez namožených svalů a bolesti zad. Čas ušetřený zdlouhavým úklidem sněhu můžete věnovat rodině, přátelům nebo sklence dobrého vína v útulném teple domova.

bydlení Mountfield
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%