Výlet na Třebenicko
Úvodní foto: z archivu J. Zelenky. F. Hora – Třebenice s Košťálovem, linoryt.

Výlet na Třebenicko

26. 8. 2020

Hlavním cílem tohoto našeho výletu byla návštěva Jendovy sestřenice, dcery akademického malíře Františka Hory, v Třebenicích. Jenda se rozhodl vyhovět přání několika íčkařů, aby o svém strýci napsal článek. Protože neměl dostatek podkladů, vydali jsme se přímo ke zdroji. Nad kávou a čokoládovými bonbóny Jenda se svou sestřenicí nejdříve trochu zavzpomínali na mládí. Poté nám paní Eva vyprávěla o svém otci a přes krásnou zahradu nás zavedla do jeho ateliéru. Vstoupila jsem do něj s téměř posvátnou úctou. I když už nevypadal přesně tak, jako za umělcova života, svého genia loci si ponechal.

Z Třebenic jsme jeli do části Českého středohoří, kterou jsem dosud neviděla. Naše první zastávka byla pod vrchem Košťál, zvaným podle vesnice, nad níž se tyčí, také Košťálov. Pokračovali jsme k zámku a hradu Skalka. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1357. Zámek byl postaven pravděpodobně ve druhé polovině 17. století. Po příkré, kamenité cestičce jsme vystoupali až na vrchol kopce. Jenda se pohyboval mrštněji a odvážněji než já. Zakázala jsem si myslet na to, co bych dělala, kdyby se zranil, nebo dokonce někam zřítil, a nemohl nás dopravit domů. Výhled byl překrásný, otevíral se na všechny strany; ke Košťálu, Házmburku, vidět byla i Milešovka.

Přes Sutom a Režný Újezd jsme dojeli do Opárenského údolí. Když jsme k němu přijížděli, zajásala jsem při pohledu na ohradu s různobarevnými kůzlaty, kozičkami a kozlíky. To mělo být překvapení. Jenda mi záměrně neřekl, že tam budou. Povedlo se. Poté, co jsme se potěšili se zvířátky, jsme se chvíli prošli hezkým údolím. Nakonec jsme doplnili tekutiny v zahradní restauraci – Jenda Birellem, já Plzní. Domů jsme se vrátili velice spokojeni, že se nám vydařil další výlet. Nyní na něj zveme vás.   

Foto: autorka

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Díky za prohlídku krásného kraje. Je to fajn, že se vám daří takové bezvadné výlety.
Věra Ježková
Děkuji podruhé. Snad se nám ještě nějaký výlet podaří.
František Matoušek
Hezký, kratší článek, hezké fotografie z kterých je poznat i dobrá atmosféra. Opárenské údolí i zříceninu hradu nad ním jsme navštívili asi před 2 roky, i v Černodolském mlýně jsme se zastavili. Díky za oživení vzpomínek.
Zuzana Pivcová
Kraj mi známý není, jen v Opárenském údolí jsme kdysi byly na pozvání Alči T., pokud si to nepletu. Moc hezký a všestranný výlet, díky, Věrko, oběma.
Irena Mertová
Hezký výlet, těší mě , že si takhle užíváte léta! Pohled do malířského ateliéru je typický - knihy, knihy a naskládané obrazy - taky potěší. Blíží se podzim, tak to ještě něco hezkého stihnete :-)
Dana Puchalská
Věrko, děkuju za vyprávění a fotky z moc pěkného výletu.
Jan Zelenka
Já vám také děkuji za příznivé ohlasy. Tyto výlety jsou pro mne osvěžením na duši.
Věra Ježková
Moc vám děkuji za hezké komentáře. Ivanko, „vandrbuch“ už existuje – Jenda odpoledne vytvořil soubor z našich výletů a před chvílí mi ho poslal. Je moc pěkný. Středohoří je krásné, už jsem si ho zamilovala. :-)
Martina Růžičková
Tak to byl výlet plný různorodých zážitků - paráda! Úvodní nádherný linoryt F. Hory mě přiměl k hledání dalších jeho děl. Opravdu jsem jich pár na internetu našla. Jeho styl se mi moc líbí.
Naděžda Špásová
Obraz od F. Hory jsme dostali svatebním darem od tchána. Visí v našem obýváku už skoro 40 let, ve vlastnictví ho máme skoro 43 let. Můžeš to Jendovi sdělit. Hezké fotky. Do Třebenic se už pár let chystáme. Na Hazmburku i na Košťálu už jsme taky byli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.