Zubařů je na venkově nedostatek. Lidovci mají plán, jak to změnit
Ilustrační foto: pixabay.com

Zubařů je na venkově nedostatek. Lidovci mají plán, jak to změnit

27. 8. 2020

Všichni se jich bojí, všichni je potřebují, ale je jich nedostatek. Řeč je o zubařích, kteří své zubařské praxe otevírají téměř výhradně ve městech a na venkově jich je žalostně málo. 

„Jsme si vědomi tohoto systémového problémů. Řešením je zajistit takové podmínky pro začínající zubaře, aby pro ně možnost pracovat mimo města byla lákavá,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Česká republika je zemí s asi nejvyšším počtem zubařů na množství obyvatel v Evropě, a přesto má stále řada lidí problém najít svého stomatologa. Dohromady máme v Česku 8500 zubařů, což znamená, že každá zubařská praxe by měla mít přibližně 1.170 pacientů. Pravda je však úplně někde jinde - jsou okresy, kde na jednoho zubaře připadá i přes 2,5 tisíce lidí, přestože ve městech mívají pouze 700 pacientů.

Důvodů, proč stomatologové stávající ordinace na venkově zavírají a nové neotvírají, je vícero. Předně je to vysokým věkem zubařů na venkově, kteří své praxe nemají komu předat. Mladí absolventi preferují zůstat v místech svého studia anebo si praxi otevírají v místě s vyšší koncentrací obyvatelstva, což horská vesnička o tisícovce obyvatel rozhodně není. „Naším cílem je udržet venkovské zubní ordinace otevřené. Zubaři odcházející do penze by měli mít pokračovatele. Takový krok by byl možný, kdyby byl omezen počet nově otevíraných praxí ve větších městech a zároveň by pro každého absolventa stomatologie plynuly benefity z převzetí a provozování činnosti na venkově,“ podotýká Vít Kaňkovský, lékař a poslanec za KDU-ČSL.

Mezi nejvytíženější zubaře patří ti ve středních Čechách (okolí Prahy, okresy Mělník a Nymburk), dále pak na Prachaticku a Strakonicku, v okolí Plzně (Rokycany a Plzeň-sever) a Brna. Panuje jakýsi konsensus, že kvalitní zubní a lékařská péče obecně je poskytována ve městech a není tedy nutné, aby lékaři byli v oblastech pro ně zcela nerentabilních. „Je to naprosto směšné. Představa, že by obyvatelé venkova museli dojíždět za zubařem 20 kilometrů i více do města, není rozumná. Jak takovou situaci mají řešit senioři s pohybovým omezením, či maminky s kočárkem bez vlastního automobilu?“ ptá se Marian Jurečka.

„Jestliže je naším dlouhodobým cílem udržet hojnou a zdravou populaci na venkově, je důležité, aby tam podmínky pro život byly srovnatelné s těmi městskými. Toho můžeme docílit jedině tak, že budeme podporovat rozvoj venkova všemi směry a zacílíme se na slabší stránky. V tomto případě to bude dostupnost lékařské a především zubní péče pro naše obyvatelstvo,“ uzavírá lidovecký poslanec Vít Kaňkovský s pozitivní vizí pro budoucnost venkova.

 

Autor: KDU-ČSL: Zadavatel/Zpracovatel

 

 

 

 

 

 

politika zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Břendová
Lidovci mají plán, jak sehnat zubaře? Ano, před komunálními volbami v našem městě, mělo jedno seskupení okolo lékaře volební program - seženeme lékaře, zubaře, víme jak na to. Dodnes nesehnali nikoho. A ono to není až tak o tom, že naši mladí, čerstvě vystudovaní, odchází do zahraničí. Je to o tom, že se u nás prosazuje, aby studovali na lékařských fakultách studenti za zahraničí, především tmavší, z chudých zemí. Vystudují a odejdou do své domoviny, kde jsou za bohy. Studují zadara a naši se tam dostanou málokdy a když, tak musí platit. Potom nejsou lékaři a není to vina zdravotních pojišťoven a jejich úhrad. Sháněla jsem zubaře, našla jsem v Brně, ale i tam s problémy a neskutečně drahé. Tam se platí i za to, že jsou v Brně. Děkuji nechci. Nekradu, jsem důchodkyně. V našem městě a vůbec v okolí máme lékaře v předdůchodovém věku, až ukončí praxi, tak nevím, kdo nás bude léčit.
Zdenek Pop
Dle mého názoru je problém hlavně v nastavení systému proplácení úkonů zdravotními pojišťovnami. Ty nepokrývají zdaleka všechny moderní léčebné metody, kterým se mladí zubní lékaři naučí a chtějí je používat. Úkony hrazené pojišťovnami nekorespondují se současnými trendy podstatně úspěšnější léčby. Lékař má tak na vybranou buťto dělat úkony " po staru" z peněz pojišťovny, nebo "po novu" ale za peníze pacienta. Šance najít pacienty ochotné ale hlavně schopné si léčbu platit je bohužel reálnější ve větších městech. Toto ale názory a strategie politiků nereflektují. Namísto toho vedou plané řeči o podporování venkova, což problém neřeší.
Jarmila Fialová
Nevím, co je myšleno venkovem, protože v našem okresním 16ti tisícovém městě se zubař sehnat nedá. Noví pacienti musí jezdit do okolních měst, která jsou vzdálená určitě víc než 20km.
Zdenka Soukupová
Naštěstí mám taky dobrého a mladého zubaře. Ale každá návštěva mě něco stojí. Asi tu platí to rčení oko......., zub za zub. Ale situace je dost špatná i u ostatních lékařů, alespoň u nás: oční, gynekologie, obvodní.... Názor pana Kaňkovského je pěkný. Jen bych ráda věděla, jaký má asi časový plán, nebo jestli to tou myšlenkou končí.
Marie Doušová
U nás je hodně zubařů, ale asi o pacienty moc nestojí,asi mají velké platy a tak některým stačí ordinovat jen 3 dny v týdnu a to ještě omezeně. Nikdo Vás nechce přijmout do péče a najít nového zubaře je skoro nemožné.Já mám to štěstí ,že když můj zubař odcházel do důchodu, měl hned za sebe náhradu , mladého zubaře.Moc bych si přála , aby naše děti mohly být ošetřováné už od malička a vždy je s otevřenou náručí zubaři přijmuli.
Dana Puchalská
Sehnat dobrého zubaře je výhra. Vím o čem píšu. A proto je mi líto těch, kteří zubaře v okolí nemají.
Jan Ciprys
To je to naše nedokonalé školství každý kdo by chtěl studovat Lékařskou fakultu by musel souhlasit s tím že po ukončení stůdia zůstane v ČR minimálně 10 let a taky pujde kde bude potřeba né kde bude on chtít.Tak bude lékařů všude dostatek.
Věra Ježková
Všichni se jich nebojí. Například já. Mám skvělého zubaře, už přes 35 let. Protože je o rok starší než já, velmi si přeji, aby pracoval ještě dlouho. Situace na venkově je velmi nepříjemná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%