Můj největší prázdninový zážitek - plavba na raftech po Labi
Foto: autorka

Můj největší prázdninový zážitek - plavba na raftech po Labi

28. 8. 2020

Za svůj  poměrně dlouhý život už jsem toho opravdu zažila hodně. Převažují zážitky příjemné, někdy i dobrodružné. Na seznamu nesplněných přání zůstal jen jeden můj velký sen - sjet si nějakou řeku na jakémkoliv plavidle. Skoku padákem, letu na rogale a bungee jumpingu jsem se vzdala dobrovolně.

Když nás náš zeť Vašek pozval na návštěvu do Děčína a sdělil nám, že pro nás má dárek v podobě plavby na raftech po Labi, měla jsem velkou radost. 

Máme dvě dcery - jednu u nás v Holešově, a ta, když nám svěřovala své tři kluky - naše vnuky Andreje, Míšu a Marečka, souhlasila, že se plánované plavby můžou zúčastnit také. Druhá dcera, která  žije již více než dvacet let v Děčíně, tak ta má dvě děti - puberťáky. Matěj, ten s námi nemohl jet. Chytá za HC Junior Děčín ve fotbalové brance, a měl zrovna důležitý zápas v Ústí. Patnáctiletá Zuzka byla silnou oporou týmu č. 1, ve kterém byla kapitánkou naše dcera Radka, a dalšími členy byl děda Mirek a vnuk Andrej. Kapitánem druhé lodi byl Venda, já jsem byla pověřena fotografickým zdokumentováním plavby a strčili k nám dva vnuky.  

V sobotu ráno okolo deváté nastal ten den D. Podle předpovědi už mělo v Děčíně pršet, ale když jsme si ve vodáckém kempu pod velkým betonovým děčínským mostem vyzvedávali lodě, vesty a pádla, tak se zatím jen honily černé mraky. Byly nám předány instrukce k plavbě, museli jsme absolvovat bezpečnostní školení a kluci vyfasovali píšťalky (pískali před každou bójkou). 

Začátek plavby  nebyl vůbec jednoduchý. Na první lodi jeli skoro samí zkušení vodáci, u nás to jistil jen Venda. Navíc pokaždé, když jsem položila pádlo, že udělám snímek, tak se loď otočila o 360 stupňů. Mareček prohlásil, že v takovém blbém týmu, kde je babička, on jet nechce. Tak došlo k výměně posádky. Získali jsme Míšu, který už se od profesionálů něčemu přiučil, proto byl pro nás velkým přínosem. Pak zase otravoval Andrej, že on chce jet s dědou, tak se k nám zase vrátil ubrblaný Mareček. Mezitím se mraky zlověstně stahovaly nad děčínským zámkem a Nebíčkem na skále.  Propluli jsme okolo proslavené, více jak šedesát let staré lodi Beskydy, zakotvené v přístavišti okolo starých polorozbořených přístavních budov, kde se natáčely TV seriály Cirkus Bukowski a Rapl. O kus dál jsme se ocitli pod železničním mostem, na kterém nad námi zrovna přejel nákladní vlak do Německa. Na řece bylo poměrně rušno, někteří vodáci se družili a připíjeli si na zdraví (nám nikdo nenalil, příště se musíme líp zásobit). Okolo nás proplula výletni loď Bohemia bez výletníků, která plula z Hřenska, jeden motorový člun a předjeli nás dva cizinci na parádní lodi s kolečkama. 

Plavba dlouhá deset km měla trvat hodinu a půl a vylodit jsme se měli v Dolním Žlebu, kde si pro půjčené lodě měl přijel pronajímatel autem. Kousek za Děčínem se přihnal docela silný vítr a nebe se roztrhlo. Pršelo docela hustě, na řece se dělaly pořádné bubliny. Nás to ale nazaskočilo, měli jsem s sebou pláštěnky, a nejsme přece žádné máčky. Potom si to déšt rozmyslel a na půl hodinky ustal. Kousek s námi plaval u břehu i velký bobr a nad námi neustále kroužilo sedm velkých ptáků, asi šedé volavky. Klukům jsem řekla, že je to sedm krkavců, a když budou zase vymýšlet, tak si je odnesou pryč. 

Kouzelná krajina podél řeky a zalesněné kopce se skalami nad řekou umocňovaly nezapomenutelný zážitek z plavby. Všechno ale jednou končí, zrovna, když jsem se naučila pořádně pádlovat, tak jsme museli zakotvit. V Dolním Žlebu už na nás čekal přívoz, kterým jsme se přeplavili na druhý břeh do vodácké hospůdky pod železičním mostem. Horká polévka, chlazené pivo a výborná malinovka nám přišla k duhu. Trhanec se šodó byla taková třešnička na dortu. Potom už jsme za hustého deště přešli na železniční stanici a vlak nás přepravil zpět do Děčína. 

Na naši dobrodružnou plavbu po Labi budeme všichni dlouho vzpomínat a pro velký úspěch ji možná ještě někdy v budoucnu zopakujeme.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Líbí se mi rozhodnutí pro dobrodružnou cestu na raftech po Labi. Absolvovala jsem raftování nedobrovolně na služební cestě ve Finsku a je to nezapomenutelné. :-(
Martina Růžičková
Tak to bylo velké dobrodružství! :-)
František Matoušek
Jednička za odvahu i za příběh s hezkými fotkami .
Dana Puchalská
Paráda.
Jan Zelenka
To jste odvaz!
Eva Mužíková
Takové příběhy mám moc ráda.
Alena Tollarová
Koukám, že jsme obě měly ve stejný den stejný nápad - napsat o plavbě po Labi. Přiznám se, že jsem vůbec netušila, že je možné půjčit si raft a vydat se na něm po Labi. Musí to být prima zážitek, na jaký se nezapomíná.
Libor Farský
Bezva. Tleskám!
Anna Potůčková
Majo i já děkuji za tento zážitkový článek Vaší plavby po Labi. Jste obdivuhodně odvážná rodinka! A ta příroda je vskutku nádherná. Troufám si říci, že možná hezčí než někde v cizině.
ivana kosťunová
Je hezké, když si rodina dokáže naplánovat takovéhle akce , děti na to budou určitě dlouho vzpomínat. Podobné akce bych se také s potěšením účastnila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.