Výlet lodí po Labi
FOTO: autorka

Výlet lodí po Labi

29. 8. 2020

Lodí bílou, lodí bílou, chci se vézt ... hodně vody v Labi uplynulo od chvíle, kdy s touto písničkou Karel Hála soutěžil a myslím, že i vyhrál Děčínskou kotvu. Nicméně v současné době brázdí labské vody bílá loď Orion a já jsem dlouho toužila po výletu lodí s pozorováním břehů z její paluby. Mé lákání k výletu vyslyšela jedna íčkařka a den D, tedy den nalodění, nastal.

Ráno jsme se s Ájou na nástupním můstku pod nádražím v Ústí nad Labem tísnily spolu s hadem dalších plavby chtivých výletníků.

Nejdřív přijela loď Porta Bohemica, pobrala pár lidiček a odrazila od břehu. Nastalo mírné, avšak úplně zbytečné zděšení. Za ní totiž  ke břehu přirazila další loď, která vstřebala všechny ostatní zájemce o plavbu. Opar, vznášející se nad řekou, sliboval, že po jeho rozplynutí nastane krásný den. A byla to pravda. Seděly jsme u stolečku na otevřené palubě, vlasy nám čechral větřík a slunko opalovalo tváře.

Loď proplula pod železničním mostem, Větruší a přiblížila se k Masarykovým zdymadlům pod mohutnou skálou s hradem Střekov nad hlavami. Chvíli trvalo, než se zavřela a znovu otevřela mohutná vrata zdymadla a loď se vydala vstříc plavbě do Litoměřic. Cesta z paluby lodi vypadá docela jinak než z vlaku nebo auta. Jednak není kam spěchat a jednak skály nad vámi z vlaku nebo auta prostě neuvidíte. Při plavbě si při dobré kávě patřičně vychutnáte i výhledy na všechny strany. Loď vepředu rozráží vodu a za ní se tvoří krásné vlny. Po cestě je několik zastávek a na každé někdo vystoupí nebo přistoupí.

Zkrátka je to tak, že Doprava Ústeckého kraje kromě běžných dopravních prostředků provozuje i lodní dopravu. Jestlipak jste si domysleli, že s ohledem na tuto skutečnost za plavbu lodí zaplatíte stejnou sumu jako např. za jízdu autobusem? Ano, cena za tento nezapomenutelný zážitek peněženky (a nás seniorů zvlášť) neohrozí.

Podle mě je nejkrásnější úsek plavby labským kaňonem mezi Ústím nad Labem a Velkými Žernoseky s proplutím Portou Bohemicou, Bránou Čech. Tady skály kolem řeky končí a po proplutí pod žernoseckými vinicemi loď dál pluje otevřenou krajinou. Za Lovosicemi nás čekalo další zdymadlo a v něm - loď Porta Bohemica.  Obě lodi se na vlně svezly společně. To už se na obzoru objevil cíl naší cesty - Litoměřice. Tady naše cesta po poledni skončila. Nekončí tu ale pouť bílé lodi, ta pokračuje dál až do Roudnice nad Labem a pak zase zpět do Ústí, kam se vrátí s večerem. Kdo by chtěl absolvovat celou plavbu, musí si na ni vyhradit jeden celý den.

Plavba zůstane v mé paměti jako jeden z krásných zážitků. Máte-li chuť na cestu alespoň virtuální, pusťte si písničku a plujte s námi. Třeba se příště přidáte.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Aleno, paráda. Jako bych jela s Vámi. Díky Tvým fotkám a jejich popiskům teď vím, co jsem si to při plavbě nafotila já :-). Ale stejně se budu muset poradit, mám toho nějak víc...
Soňa Prachfeldová
Moc hezké, fotky krásné. Také jsem se touto trasou plavila a je to zážitek.
Jana Kollinová
Připomněla jsem si známá místa. Děkuji za, pro mě nostalgickou, projížďku po Labi.
Jan Zelenka
Krásná projížďka i fotky, Aleno. Moc pěkné!
Martina Růžičková
Plavba krásnou krajinou - paráda! Díky za přiblížení bezva fotkami. Hála mi k nim hezky zpíval :-).
Alena Vávrová
Jj, pluju, s Hálou v patách, prima nápad, když nám to nedopadlo v rámci srazu v Ltc. Určitě si to také ještě někdy zopáknu (po Labi už jsem plula). Tahle píseň mi zněla, i když jsem plula poprvé Paříží po Seině a taky jsem si to zopákla....
Jitka Hašková
Aleno, díky za krásnou virtuální projížďku.
Dagmar Bartušková
Álo, bezva plavba Orionem. Ráda jsem se zasnila a znova si ten skvělý výlet připomněla. Vůbec mi nevadilo, že jsme pluly samy mezi hordou lidí. Vnímala jsem nádhernou krajinu kolem sebe, do té doby mně neznámou. Lodě miluji. Pěkný článek i fotky. Tak zas někdy příště.
Elena Valeriánová
Ráda jsem plavbu lodí absolvovala alespoň virtuálně a věř, kdybych byla blíž, byla bych na lodi i osobně. Škoda, že se nenechalo zlákat více lidiček z našich řad. Díky za fotky.
Eva Mužíková
Ráda jsem se s vámi projela....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%