Jak ušetřit za topení a nemrznout
Jestliže milujete klasiku, budou pro vás kachlová kamna Gerona ta pravá. FOTO: Mountfield

Jak ušetřit za topení a nemrznout

29. 8. 2020

Pohled do plamenů bývá tím nejlepším odreagováním od problémů každodenního života.  V podzimních a zimních měsících nám mohou pohled do ohně poskytnout krbová kamna. Podle čeho se ale při jejich výběru řídit, aby dobře fungovala?

Výhodou krbových kamen je vedle rovnoměrného rozdělení tepla po celé domácnosti i nezanedbatelná úspora energie. Investice do pořízení kamen se vám přibližně za rok vrátí v rozdílu cen topiva. Kromě ušetření peněz však kladou kupující stále větší důraz i na vzhled. Moderní krbová kamna jsou totiž také designovou dominantou interiéru. Vyberete si kamna s panoramatickým prosklením, jímž je vidět oheň ze tří stran? Dáte přednost atypickému pískovcovému obkladu? Nebo raději zvolíte klasické kachle?

 Azul.jpg

Krbová kamna Azul se stanou obdivovaným doplňkem každé domácnosti.
Upoutají atraktivním pískovcovým obkladem a elegantním designem.

Ještě než začnete vybírat design, měli byste uvážit typ kamen. Pro ty, kteří uvažují o koupi kamen do rodinného domu nebo bytu, jsou nejlepší volbou ocelová dvouplášťová, kachlová, nebo peletová kamna.

Dvouplášťová ocelová kamna se poměrně rychle zahřejí a díky přirozené cirkulaci nasají studený vzduch od podlahy, který ohřejí mezi plášti a horem vypustí do místnosti. Za předpokladu optimálního umístění dokážou bez problému temperovat i okolní místnosti.

  Grand Mini.jpg

Kompaktní dvouplášťová kamna Grand Mini i přes menší rozměry vytopí až 150 m³ a díky systému terciárního spalování ušetříte na topivu. Kachlové obložení boků drží teplo ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

 Kachlová kamna jsou zase romantika. S designem můžete čarovat dle libosti a v jejich prospěch mluví i technické argumenty. Vynikají vysokou účinností, která se pohybuje mezi 80 až 90 %. Provoz je velmi ekologický s nízkou spotřebou paliva. Po zahřátí sálají teplo dlouhodobě, a to i několik hodin po vyhasnutí. Nezanedbatelné jsou i malé nároky na obsluhu, prakticky žádný servis a velmi dlouhá životnost.

Moderní způsob topení pak představují kamna na pelety. Jsou nejen ekologická, protože s nimi nepřijde žádný dřevní odpad nazmar, ale samostatná. Nemusíte každou chvíli přikládat dřevo a pečlivě střežit oheň, aby nevyhasl. Kamna se postarají skoro o všechno sama. Uvnitř mají zabudovaný zásobník, kam nasypete pelety, na digitálním displeji nastavíte požadovanou teplotu a čas, kdy chcete mít v místnosti teplo, a kamna zařídí zbytek. Teplotu pak můžete jednoduše regulovat zmáčknutím tlačítka.

 Delia.jpg

Kompaktní peletová kamna Delia mají ocelový skelet, automatickou regulaci teploty,
bezpečnostní termostat s ručním resetem a možnost variabilního napojení na horní či zadní kouřovod.

Jestliže chcete mít krbová kamna jako primární zdroj tepla pro větší byt nebo dům, měli byste uvažovat o teplovodním výměníku, který napojíte na rozvod tepla do jednotlivých místností prostřednictvím trubek a radiátorů. Některé typy výměníků nemusí být připojeny nastálo, je možné je odstavit, nahradit záslepkou a v případě nutnosti zase znovu do systému zapojit.

Pokud chcete ušetřit ještě víc, a navíc se chovat ekologicky, můžete zvolit kamna s terciárním spalováním. Jde o spalovací proces, jenž zužitkovává zbytkové hořlavé plyny, které by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem. Prodlužuje se tak doba hoření, zvyšuje účinnost a snižuje celková spotřeba paliva.

Více informací o cenách a dalších produktech najdete na www.mountfield.cz

bydlení Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
My jsme doma nikdy nemrzli. Topíme dřevem, sám si pro něj jezdím do lesa, takže nás topná sezóna vyjde na pár tisíc. Jediná investice byla akumulační kamna, která máme od Norsk Kleber https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , ale nebyly o moc dražší než krbová vložka. Hlavně nemusíme hned ráno zatápět a mrznout u toho, přikládat každou chvíli a střežit oheň v kamnech, aby nevyhasl :-D . I když se v kamnech zrovna netopí, tak sálá teplo z nádrže, takže je to topení takový volnější.
Silvie1 Koutcká
Dobrý den, klíčové je zjistit si jaký mají výkon, k tomu jsem narazil na zajímavý článek zde: https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/jak-vybrat-krbova-kamna/ - mohlo by Vám pomoci při výběru :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%