Přes milion Čechů musí pečovat o své blízké. Jak je ovlivní očekávaná druhá vlna koronaviru?
Ilustrační foto: ingimage.com

Přes milion Čechů musí pečovat o své blízké. Jak je ovlivní očekávaná druhá vlna koronaviru?

2. 9. 2020

Každodenní život pečujících i jejich opečovávané významně ovlivní případná druhá vlna epidemie koronaviru a omezení dostupnosti sociálních služeb.

Diakonie ČCE proto v rámci projektu Pečuj doma nabízí Nouzový plán péče a sedm nových poraden v krajích, kde pečující získají informace, na co se mají připravit a jak postupovat, když sami skončí v karanténě.

Neformální pečující tvoří „neviditelný“ pilíř celého sociálního systému, jelikož poskytují 70-90 procent dlouhodobé péče a mnohdy se zároveň starají o nezletilé děti. Pandemie ukázala, jak významní jsou neformální pečující v případě krizových situací.

„Pečující v době mimořádných opatření umožnili setrvání seniorů v izolaci, podpořili zajištění služeb potřebným a osamělým a také zajistili dlouhodobou udržitelnost takového stavu. Zároveň se obávali, že pokud oni sami onemocní, budou muset do karantény a o jejich blízké se nebude mít kdo postarat,“ vysvětluje Ivo Mareš, projektový manažer Diakonie ČCE.  

Půl milionu seniorů žije samo, čtyři pětiny z nich jsou ženy

Nouzový plán péče bude obsahovat důležité informace pro udržení individuální podpory opečovávaného a zároveň v něm pečující stanoví instituce či další blízké osoby, které ho mohou zastoupit. Tým poradců Pečuj doma je připraven pomoci pečujícím s vyplněním takového materiálu, poradit instituce či  doporučit možná řešení.

„Podle našich zkušeností nejvíce pomáhá věnovat svůj čas a pozornost. Kolem půl milionu starších lidí žije samo a téměř čtyři pětiny těchto single senior domácností tvoří ženy. Statistici uvádějí, že nejvíce ohroženy jsou právě osaměle žijící starší ženy. Běžný lidský kontakt, zájem a pozornost je v době izolace to nejcennější, co můžete seniorům nabídnout,“ shrnuje Mareš.

Pokud z jakýchkoliv důvodů není možný osobní kontakt, může pomoci technika. „Během pandemie se ukázalo, že řada seniorů je velice zdatná při užívání nových komunikačních technologií a například tablety jsou skvělou náhradní platformou pro zachování komunikace v karanténě,“ dodává Mareš.

Síť poraden Pečuj doma nově i 7 v krajích: jihočeském, jihomoravském, královéhradeckém,  olomouckém, plzeňském, středočeském a ústeckém

Samotná každodenní péče o nemohoucího blízkého je náročná, stresující a nejistota v období pandemie tyto pocity prohlubuje. Neformální pečující mohou zdarma využít poradny pro pečující v Praze a dalším 7 krajích ČR, ať už osobně, telefonicky či online formou,“ vysvětluje Lucie Michalová, vedoucí projektu Pečuj doma Diakonie ČCE.

Poradny pro pečující nabízí na jednom místě komplexní podporu – jednotliví poradci mají veškeré informace o všech službách a aktivitách v dané lokalitě, nabízí aktivní podporu a spolupracují s místní samosprávou při podpoře pečujících.

Ucelený systém podpory v mnoha regionech dosud chyběl.

„Pečujícím se často člověk stává doslova ze dne na den a v této situaci potřebuje co nejdříve získat maximum informací o praktických záležitostech, možnostech podpory a služeb v místě svého bydliště. V praxi to znamená komunikaci s několika různými institucemi, dlouhé hledání relevantních informací a možností řešení. Jsme rádi, že se nám podařilo tento proces pro pečující zjednodušit a nabídnout jim efektivní pomoc,“ doplňuje Michalová.

Neformálním pečujícím pomáhá také unikátní vyhledávač služeb na stránkách www.pecujdoma.cz, který pečujícím najde vhodnou pomoc v okolí jejich bydliště kdekoliv v České republice. Jedná se například o pečovatelské a odlehčovací služby, půjčovny kompenzačních pomůcek či pobytová zařízení. Databáze služeb aktuálně zahrnuje téměř 4 500 tisíce položek, které jsou pravidelně doplňovány a aktualizovány.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Před časem jsem se také na delší dobu ocitla v roli doma pečující osoby. Informace, které jsem si tehdy mohla vyhledat na internetu mi velice pomohly. Ne každý lékař dokáže člověku poradit a vy se najednou ocitnete v opravdu nelehké situaci a nemáte čas záležitosti dlouze řešit. Služby takovéto databáze proto považuji za velmi cenné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.