Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel
Jiří Menzel. FOTO: Paul Katzenberger pro wikimedia.org

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel

7. 9. 2020

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel vynikajicí český režisér Jiří Menzel. „Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě,” uvedla jeho žena Olga na Facebooku.

Menzel měl velké zdravotní problémy poslední tři roky. Na podzim roku 2017 byl hospitalizován kvůli infekci mozku, prodělal operaci a byl i v umělém spánku. 

Jiří Menzel absolvoval režii na pražské FAMU v letech 1958–1962. Za přepis Hrabalovy novely Ostře sledované vlaky získal v roce 1967 Oscara. Ohlas vzbudily i další jeho hrabalovské filmy Skřivánci na niti, Postřižiny a Slavnosti sněženek, stejně jako komedie 70. a 80. let Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková, za kterou byl na Oscara nominován.

film osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Braunová
Smekám a vzpomínám.
Eva Kopecká
Zavzpomínala jsem u jeho Postižin. A u rozhovoru s ním, kdy před sedmi lety měl názor, žádný pohřeb, ať se lidi raději zasměji u jeho filmů. Že to byl uznávaný režisér, víme vsichni. Musel to být taky bezva člověk.
Zdenka Jírová
Vynikající režisér, jehož filmy byly vždy na jedničku. Patří ke zlatému fondu. Vždy se na ně ráda podívám, i když zvláště některé znám skoro zpaměti. Byl to moudrý muž s pevným názorem. Takových není mnoho ani v jejich branži. Je mi líto, že odešel, soustrast jeho milým.
Libor Farský
Také s dojetím vzpomínám.
Marta Novotná
Odešla další osobnost z našeho života, soucítění jeho rodině.
Soňa Prachfeldová
Další skvělý režisér už není mezi námi, ale jeho dílo tu zůstává. Soustrast jeho rodině.
Zdenka Soukupová
Menzelovy filmy mám taky moc ráda. Ráda jsem poslouchala i jeho vyprávění nebo rozhovory s ním. Čest jeho památce.
Danka Rotyková
Jiří Menzel by pro nás mohl být velkým vzorem, stejně jako Karel Gott. Tito muži uměli žít, škoda, že i oni odešli. Ale zanechali tu pro nás mnoho.
Eliška Murasová
Jiří menzel byl vynikající režisér, jeho filmy mám moc ráda, mohu se na ně dívat opakovaně. Čest jeho památce.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám. První Menzelův film, který jsem viděla tak odhadem v 15 - 16 letech, bylo Rozmarné léto. Tehdy jsem zprvu skoro nechápala, že je něco takového možné. Vančurův jazyk a Menzelovo pojetí. Nejraději ale mám stejně Postřižiny a Slavnosti sněženek s tolika vynikajícími herci. Děkuji, pane režisére, i za to, že jste byl, jaký jste byl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.