Boj proti vzteku je umění, které se nyní učí v kurzech
Ilustrační foto: ingimage.com

Boj proti vzteku je umění, které se nyní učí v kurzech

15. 9. 2020

Stovky tisíc dospělých lidí mají problém se zvládáním vzteku. Zuří, chovají se násilnicky, nadávají, trápí okolí a neumí si s tím poradit. Přibývá však mezi nimi těch, kteří se chtějí naučit, jak své silné emoce ovládat.

Někdy se tak rozzuřím, že řvu po manželce. Ona pak pláče. Já se stydím, omlouvám se jí. A pak se to po čase stane znovu. Zuřím, neovládám se. A tak je to dokola už řadu let.

Moje žena občas dostane hysterický záchvat. Spouští to maličkost. Nedávno se rozzuřila, protože po návratu domů byly na kuchyňském lince mastné skvrny a ona se od nich trochu zamazala. Šílela tak, že rozbila dva talíře, byla úplně rudá, třásla se. Už ty její záchvaty vzteku znám, žijeme spolu přes třicet let. Nevšímám si jich, prostě se čas od času dostavují a pak je zase klid.

Z dětství si pamatuji, jak táta zuřil a já se ho bála. Třískal pěstí do nábytku, řval. Pak byl zase hodný, klidný, nosil nám bonbóny, hrál si s námi. A pak zase vybuchnul, křičel, bála jsem se ho. Nyní je mu devadesát, je nemocný, nechodí, žije v domově pro seniory. Přesto ty své výbuchy vzteku stále má a nedovede je ovládat. Akorát si teď vztek vylévá na pečovatelkách a sestrách, které mi říkají, že nechápou, kde se v něm vždy čas od času vezme tolik zloby.

Společnost Liga otevřených mužů dělala ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere průzkum, nakolik lidé umějí ovládat své emoce a předcházet projevům vzteku. Jde totiž o téma, o kterém se příliš nemluví, ale v mnoha rodinách způsobuje vážné problémy. Z průzkumu vyplynulo, že problémy se zvládání vzteku má třináct procent dospělých Čechů. Deset procent Čechů přiznalo, že se ve záchvatech vzteku dopouští psychického, verbálního či fyzické násilí. „Při zjednodušeném přepočtu se jedná v České republice o stovky tisíc dospělých lidí, kteří problémy se zvládáním vzteku přiznávají. Přitom je možné, že jde o špičku ledovce, protože mohou existovat lidé, kteří svůj problém nepřiznají nebo ho nedokáží rozeznat,“ komentovala výsledky průzkumu Hana Friedlaenderová z agentury Nielsen Admosphere.

Jednou z aktivit Ligy otevřených mužů jsou bezplatné programy na téma zvládání vzteku, kterých se účastní lidé, kteří sami cítí, že jejich vzteklounství ovlivňuje životy jich samotných, ale i jejich blízkých. „Lidé, kteří nezvládají svou agresi, nejsou jen strůjci problému.  Jsou také nezbytnou součástí jeho řešení. Většina z nich za námi přichází dobrovolně. Přijímají odpovědnost a mají odvahu to řešení hledat,“ vysvětluje Josef Petr, ředitel Ligy otevřených mužů.

Když jde o vztek, padají rozdíly mezi lidmi. Vztekloun, který terorizuje rodinu, může být uznávaný lékař stejně jako obyčejný kopáč. Problém je v tom, že pokud jde o člověka vysoce postaveného, úspěšného, společností obdivovaného, často jsou jeho výbuchy vzteku přehlíženy. Případně lidé nevěří, že by se pan doktor nebo pan ředitel choval tak nehezky.

„Moje kamarádka měla manžela, který býval ředitelem fabriky. V našem malém městě ho každý znal. On měl výborné kontakty. Všichni jsme kamarádce záviděli jejich pěkný život. Jezdívali k moři, protože on vždy sehnal devizový příslib, zatímco my ostatní byli rádi, když jsme jeli na přehradu Bystřička. Když přišlo nějaké západní zboží, oni ho měli vždy u prodavaček schované, zatímco na nás ostatní se nedostalo. Byl navíc hezký, galantní, zábavný. Později jsme se dozvěděla, že kamarádku trápí jeho výbuchy vzteku. Že ten šarmantní pán doma řve jako tur, mluví jako dlaždič a dokonce několikrát v záchvatu roztřískal nějaký ten nábytek,“ vypráví pětasedmdesátiletá Irena. Její kamarádka zemřela a dotyčný muž nyní žije v domově pro seniory. Irena tam navštěvuje známou, tak se za ním občas zastaví. Jenže nikdy neví, do čeho jde. „Jednou mě vítá a příjemně si povídáme, vzpomínáme na mládí. Jindy zaklepu a on začne řvát, ať mu dám pokoj, že si nepřeje, aby za ním  někdo lezl. Nevadí mi to, už vím, že má prostě takové záchvaty,“ vypráví.

Když toto řekla známým, nikdo jí nevěřil. Ten všemi obdivovaný muž přece nemůže být hulvát, vztekloun, který lidi uráží a používá vulgární výrazy. „Můj přítel celý život pracoval jako dělník v drsném prostředí, kde chlapi mluvili dost sprostě. Ale doma byl zlatý a co vím, tak jeho kolegové taky. Rozhodně jsem od něj nikdy nezažila takové výbuchy agresivity jako od toho všemi obdivovaného pana ředitele,“ dodává Irena.

Psychologové čím dál častěji upozorňují na to, že výbuchy vzteku  by se neměly podceňovat a zlehčovat. Není dobré říkat: Však ono to Pepu zase vždycky přejde a pak je nějakou dobu v klidu.

„Vztek vyvolává fyziologickou reakci těla, při níž jsou uvolňovány mobilizační hormony jako například adrenalin. Pokud jsme těmto stresovým hormonům vystaveni pravidelně a dlouhodobě, může to mít negativní dopad na naše zdraví,“ tvrdí psychoterapeut Tomáš Repka, který vede program na zvládání vzteku. Různé výzkumy už potvrdily, že lidé, kteří dlouhodobě nezvládají svůj vztek, jsou náchylnější k chronickým zánětům, poruchám spánku a kardiovaskulárním onemocněním. Tomáš Repka všem vzteklounům vzkazuje: „Základním principem, jak se z toho dostat, je přijetí odpovědnosti a nehledání ospravedlnění ve svém okolí. Neříkat, že manželka si za to může sama, že mám v práci blbého šéfa a podobně. Za vztek a násilí je vždy odpovědný jeho nositel.“

psychika
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Olgo, bingo! Do takového kurzu bych se určitě přihlásila.
Marta Badalcová
Učili jsme se že jsou čtyři druhy povah-sangvinik, flegmatik, melancholik a CHOLERIK, někdo jsme takový a jiný makový ,s tím nikdo nic nedělá ani žádný psychoterapeut. Ale vydělat si chce za každou cenu ,ach jo
Olga Škopánová
Za chvíli už budeme mít kurzy na všechno. Což takhle kurs na zvládání rozčarování z díry na punčoše, nebo na zklamání z připálené kachny?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%