Důchod: Konec nebo příležitost?
Ilustrační foto: ingimage.com

Důchod: Konec nebo příležitost?

8. 9. 2020

V Česku během dvaceti let přibyde více jako 1 milión lidí starších 65 let. To logicky bude vytvářet tlak na integraci starších pracovníků na trhu práce, jelikož mladších lidí bude dále spíše ubývat.

Jsou lidé ochotní a schopní pracovat i v důchodovém věku?
Realizují se následně jejich očekávání?
Jaká opatření a příležitosti mohou vést k pozvolnějším odchodům do důchodu?
aké jsou v tomto směru osvědčené trendy v zahraničí?
Jak reagují zaměstnavatelé na zvyšující se průměrný věk pracovníků? 
Udělá stát něco pro to, aby podpořil zaměstnávání starších pracovníků?

Těmito otázkami se bude zabývat seminář s názvem Důchod: Konec nebo příležitost?, který organizuje nadace Krása pomoci společně s Národohospodářským ústavem Akademie věd České republiky a think-tjhankem IDEA. Na semináři, který se uskuteční 17.9.2020 od 15 hod v prostorách CERGE-EI, budou představeny výsledky výzkumu, který se zkoumal osoby ve věku 50–61 let a jejich ambicemi pracovat po dosažení věku 63 let. 

Akce je otevřena široké veřejnosti, přihlásit se na ni můžete na adrese idea@cerge-ei.cz nebo zde:http://bit.ly/IDEA_KP_duchod. Celé znění pozvánky najdete v příloze pod článkem.

 

důchody práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Dobrý den, nabídek práce je dost, ale ta je méně kvalifikovaná a tudíž méně placená. Měli by se rozevřít nůžky mezi být zaměstnán a pobírat dávky. Přes 200.000 lidí je nezaměstnaných, ale člověk za minimální mzdu pracovat nebude. Ta se musí zvýšit. Podnikatelé tlačí, aby se nezvyšovala. Argumentují tím, že by tím zvýšily náklady na pracovní sílu. Ano to je pravda, ale když nikoho nebudou mít zaměstnance, tak nemohou zvyšovat výrobu a svůj zisk. Je zamotaný kruh a blbost. Vládě se do toho nechce, protože na provoz svých stran jsou jim dary od podnikatelů dobré. Pokud jsou starší lidi zdraví, nechtějí se válet doma, být užiteční, tak je práce dost. Stačí třeba na polovinu úvazku. To k důchodu na přilepšenou stačí a taky fyzicky to snadněji zvládnou. Má to jeden háček. Musí počítat s tím, že nabídka bude hůře placená a fyzicky i psychicky náročnější. Teď k tomu pokračování v zaměstnání. Na svém pracovním místě, které jsme před důchodem zastávali. Musíme být soudní. Přece já vrchní rada na penzi, když je na místo, které zastávám bylo vypsáno výběrové řízení a při nejvyšší platové třídě se přihlásilo 60 uchazečů, tak jsem samozřejmě místo přenechal mladším a našel jsem sice horší a méně placené místo. Udělal jsem si kurz na ošetřovatele, dělal jsem v ochrance, uklízel ve škole. Vzpomněl jsem si, že mám také aprobaci na učitele a učil jsem a dělal asistenta pedagoga. Samozřejmě za jiné peníze. Kvalifikace a odbornost se platí. Ve škole žáků ubývá, takže po 5 letech práce v důchodu budu již odpočívat. Chápu, když kolegyni, která má malé děti, zbyl poloviční úvazek, tak důchodce musí skončit. Hlady neumře, ale ona možná tu drahotu dnes s rodinou neunese. Musíme chápat. Lépe jsou na tom lékaři, právníci a lidé na volné noze. Ti to mají do smrti. Nezávidím, přeji. Děkuji za to. Mě to stačilo. Jindra
Ivo Patta
Je pravda, že se… „bude vytvářet tlak na integraci starších pracovníků na trhu práce, jelikož mladších lidí bude dále spíše ubývat". Pohledem do demografické statistiky to lze vyčíslit. Již v minulém roce 2020 se dostalo na pracovní trh o 60 000 mladých kvalifikovaných pracovníků méně, ve srovnání s populačními ročníky s úhrnnou plodností 2,1 dítěte/ženu. Ročník narození 1995 měl úhrnnou plodnost 1,28 dítěte/ženu, což je situace kterou lze označit jako hromadné vymírání. Co je ještě horší zpráva, tento trend se nezmění dalších devět let. Poté nám bude chybět "jenom" 45 - 50 000 mladých kvalifikovaných pracovníků ročně. Co se stalo? Proč se to stalo a jak z toho ven najdete v nové knize Ekonomům to myslí černobíle.
Olga Škopánová
Paní Zdenko mě můj šéf po dosažení důchodového věku řekl Vy budete teď jistě hodně unavená a nemocná takže byste měla firmu dobrovolně opustit a uvolnit místo mladším.
Zdenka Soukupová
Ano, souhlasím s paní Olgou. Když jsem měla odejít do důchodu, ještě se mi nechtělo. Byla bych ráda pracovala ještě alespoň rok nebo rok a půl. Ale můj šéf (ve věku mého syna) mi řekl: strategií naší firmy je zbavovat se důchodců. Věřili byste tomu? To bolí ještě dnes, po šesti létech. Musela by se asi hodně změnit situace a hlavně myšlení mladých, ambiciózních, sebestředných a všeznalých manažerů.
Olga Škopánová
Krása pomoci se může snažit jak chce, když ale zaměstnavatelé starší pracovníky nechtěj tak se s tím nedá nic dělat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.