Vzpomínka na Karla Gotta
Síla lásky /spojená foto - rodina- super.cz ,foto Karla- shotoe.com/

Vzpomínka na Karla Gotta

1. 10. 2020

Dnes je tomu právě rok, kdy všemi sdělovacími prostředky, internetem a sociálními sítěmi proběhla smutná, strohá zpráva - zemřel Karel Gott.

Dalo se to předpokládat, i když každý doufal v zázrak. Nekonal se, tak jako v mnoha jiných případech. V tom okamžiku se mi zazdálo, že tolik smutku vůkol nebylo snad ani, když umřel poslední prezident. Jakou sílu mají fanoušci, příznivci a všichni ti, v jejichž životech často zněly, krom jiných, nádherné písně v podání Karla Gotta.

Okamžitě začala pietní invaze Bertramka. Stovky svíček, kytek, fotek,plyšáků a vzkazů, zaplavilo příjezd k domu Mistra. Připravovalo se rozloučení na Žofíně a spekulovalo se o tom, jaký vypravit pohřeb. Myslím, že poslední rozloučení se státními poctami, které zvolila vdova Ivana, bylo důstojné a jeho osoby hodné.
Když jsem si odstupem doby pustila přenos z katedrály sv. Víta, vžila jsem se do Ivany a jejich dvou dcer a uvědomila si, jak je nesmírně těžké neprojevit naplno své truchlení pláčem. Dcerky byly bledé a bylo vidět, jak stěží zadržují slzy a snaží se zdolat city. Ivana se snažila svým výrazem se přenést na vlnu vzpomínek do dob života s Karlem, ale i na ní bylo znát, jak se jí svírá hrdlo, jak musí častěji polknout a oči vlhly, i když se snažila, co mohla. Vždyť to bylo poslední rozloužení, kdy Ivana poslala letmo k jeho ostatkům ještě poslední paprsek neutuchající lásky. Ale byl to pohřeb se státními poctami a ten má určité regule a tím i určitou atmosféru. Ivana s dcerkami to daly a Karel na své poslední cestě by byl jistě na ně hrdý. I jeho dcery z předchozích vztahů se držely.

Bylo mi najednou smutno u srdce, měla jsem ho ráda jako člověka. Milovala jsem a miluji jeho písně, jejichž texty dávají smysl a působí na duši posluchačů. Karel měl štěstí na textaře a hlavně pak, co se dotýká hudby, na geniálního skladatele Karla Svobodu. Kolik srdcí, napříč generacemi, bylo touto zprávou zasaženo a zesmutnělo.
Ale vše na světě má přeci svůj konec...

„Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho ani vy“... zpíval Karel Gott v jedné ze svých písní. Nechytil ho ani on a nechytí ho nikdo z nás. Čas ukrajuje přesně tak, jak je to od nepaměti nastaveno. A každý z nás má svůj čas na této zemi přesně odměřen. A to, ať už je král hudby, či neznámý smrtelník.

Uplynul rok, kdy v kruhu nejbližší rodiny se Karel odebral navždy zpívat k andělskému chóru. Zanechal zde truchlící, mladou ženu, dvě malé dcerky a dvě již dospělé dcery z předchozích vztahů. Osud to tak měl pro něj nachystáno.
Tak, jako když opustí obyčejný smrtelník své nejbližší, tak stejně bude navždy chybět rodině i Karel. Navíc on bude chybět i desetitisícům fanouškům a lidem, kteří měli jeho písně rádi, a to bez ohledu na hranice států. Za každým z nás tu zůstane jeho práce, vzpomínky na život takový, jaký byl, s dobrým i zlým....

Nic na světě není věčné, vše má svůj konec, i život. Karel bude v srdcích rodiny žít navždy, byl milující manžel i skvělý táta, jen bohužel, malé dcerky přišly na svět příliš pozdě, v Karlově pozdním věku. Asi proto se Karlovi nesplnilo přání, že je povede k oltáři. Ale ne každému se přeci splní všechny jeho sny, s tím je nutno počítat. Osud to měl prostě naplánováno jinak a tak trochu k tomu přispěl i Karel. Jeho láska k hudbě a touha rozdávat radost svými písněmi a i popularita mezi fanoušky si vybrala svoji daň. Zamezila Karlovi věnovat se naplno rodinnému životu, včetně dětí. Ale bylo to jen a jen jeho rozhodnutí.

Pro nás ostatní bude navždy žít v jeho nádherných písních tak, jako obyčejný smrtelník žije ve vzpomínkách nejbližších. Nezáleží na počtu truchlících, záleží jen na tom, jaké vzpomínky nám nejbližším, věrným kamarádům a přátelům zůstanou, jaký život jsme s člověkem žili, co nám tu zanechal. Na Karla budeme vzpomínat především v jeho nesmrtelných písních. Na obyčejného smrtelníka budeme vzpomínat právě proto, že tu s námi po léta byl, žil s námi v lásce celý náš život v dobrém i zlém. Jeho otisk zůstane i v jeho práci a v jejím výsledku, který je a zůstane kolem nás i třeba po generace.

Na konci života je zcela jedno, zda jsi byl slavný, či zcela obyčejný člověk, nebo člověk bez domova. Člověk přišel na svět nahý a tak i odejde tam, kam všichni musíme v ten den poslední. Jen vzpomínky na prožitý život a stesk tu pro ostatní zůstanou.

Karel dal kdysi na dobrou radu a vybral si svoji profesní cestu, úzce projenou s tou životní. Bylo to v době, kdy půl roku zpíval na turné v USA. Chtěli, aby tam zůstal. Dobrá duše mu však dala tuto radu – tady budeš tak maximálně rok na vrcholu a pak konec, upadneš v zapomnění. Prostě tak to tu chodí. Tam za mořem, doma, budeš navždy král. Karel poslechl a vyplatilo se. Kromě krále byl i slavíkem a to mnohanásobným. Pro mnoho fanoušků u nás a v okolních zemích, zejména v Německu, byl a zůstane králem hudby navždy.

Karel se od prvního veřejného zpívání  pomalu, ale cíleně měnil, pomalu zrál. Zrál jako víno. Z mého pohledu se mi nejvíc líbil jako muž až tak po padesátce. Měnil styl oblékání, patřil mezi elegány, měnil taneční i doprovodné pohyby, úsměvy, jeho rozhovory nabývaly na rozvážném, smysluplném myšlení. Jeho chování bylo vždy galantní, nikoho nezesměšňoval, neurážel, byl oblíbený mezi kolegy i mezi těmi, o generace mladšími. Pro každého by byla čest si s Karlem zazpívat, jen některým se jejich sen uskutečnil a výsledkem jsou krásné duety. Pro svůj profesní a lidský postoj byl milován miliony fanoušků.Člověk má žít tak, aby až nadejde jeho den poslední, si mohl říci, že nežil nadarmo a že to stálo za to. Tento citát Karel naplnil do posledního písmene, a proto zůstane v srdcích nejbližších, i těch ostatních, navždy...

Singl "Jdi za štěstím"- je to úplně poslední píseň, kterou zazpíval. Karel Gott ji natočil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu jako novou verzi písničky Karla Svobody & Zdeňka Borovce "Jdi za štěstím". Skladba poprvé zazněla v den 80. narozenin Karla Gotta 14. července 2019 na vlnách Českého rozhlasu Dvojka.

Proto, Karle, po roce, kdy jste opustil náš svět a rozhodl jste se svým hlasem ozvláštnit andělský chór, vám chci vzkázat, že svět na vás nezapomněl, vaše písně znějí a znít budou i nadále nejen v nás, v dalších generacích, ale i v celém hudebním světě při různých příležitostech. Jistě, život pozemský a ten nebeský je asi zcela odlišný, a i když se vám nepovedlo zůstat Forever young,

jistě se vám tam nahoře v chóru andělů povedou další písně. Bohužel, těm bude pozorně a s láskou naslouchat jen Bůh a jeho andělský sbor. My pozemšťané si je pak užijeme až na naší poslední cestě....
15. října příjde do kin film Karel, věnovaný životu Karla Gotta. Vzhledem k pandemii to možná bude ještě jinak. Protože co platilo ráno, neplatí navečer. A tak. Jak napsal Richard Krajčo, vezměte si kapesníky, bude to krásné, silné, zábavné i dojemné. Tak se na film těším, uvidíme....A pak, příští rok zjara, jak avizovala Ivanka, vyjde kniha o životě KG. I o tu se rozroste moje knihovna a doufám, že splní mé očekávání.

Občas, když sedím v podvečer na zahradě, rozjímám o svém životě, vzpomínám na své nejdražší, se kterými jste tam nahoře, slunce zapadá za obzor a nebe otevírá svoji báň, kde první hvězdy dávají večerní obloze ten zvláštní punc třpytivých drahokamů, se mi zdá, že slyším, jak z tuze veliké dáli se nese váš  hlas, Karle, v písni – Už z hor zní zvon, už tmí se kraj....
Tělem mi probíhá zvláštní mravenčení a oči se mi lesknou, slzy zadržuji marně, přeci jen, životy nás všech se tak nějak přibližují k tomu dni poslednímu, a ač se nám nebude chtít opustit naše nejbližší a rozloučit se s tímto krásným světem, budeme muset, stejně tak, jako vy. Tak je to prostě dáno.....


                                                                                       R. I. P.

 



Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie 00000
Krásná vzpomínka.
Hana Nováková
Děkuji všem, kteří sdíleli moji vzpomínku na KG. Jen bych chtěla upozornit pani RB, že šlo o vzpomínku na KG, což jste zcela nepochopila, ač je tak uveden předmětný článek. Respektuji názory druhých k článku, ke kterému se vyjadřují. Ale toto vaše vyjádření k článku bylo zcela mimo mísu ve vztahu ke vzpomínce. Vzpomínka je vzpomínka, nikoli polemika a osočování Bohdalky, zda věděla či nikoli o dcerách, jak jste nevhodně uvedla ve svém komentáři, což se mě i dotklo. Tak asi tak...
Růžena Břendová
Karel Gott nebyl zrovna můj oblíbený zpěvák, ale v našich letech ho člověk vnímal a mnohé se o něm napsalo, takže jsme ho skoro všichni znali. Vědělo se , že má dceru Dominiku a dceru Lucii z předešlých vztahů, jen Jiřina Bohdalová tento všeobecně známý fakt nevěděla? Nebo záměrně ho opomenula? Bylo to opravdu trapné. Hlavně, že všude hlásala, že maminka Karla chtěla, aby si ji vzal. Trapné!
Marie Doušová
Vzpomínka na Karla Gotta od Vás napsaná Hano nemá chybu . Moc Vám děkuji .
Jana Šenbergerová
Hanko, tento váš článek je pro mě počinem měsíce ♥. Určitě by se líbil všem jeho fanouškům, ale i členům rodiny. Bez patosu, věcný, přesto citlivý, zanechávající hřejivý pocit. Díky.
ivana kosťunová
Děkuji za krásný text a vybrala jste i skvělé nahrávky. Píseň jdi za štěstím jsem v této podobě neznala, je to velmi dojemná nahrávka. Cítím v ní vnitřní sílu, i když hlas slavíka slábl, nic neošvindloval, dal dokonce i závěrečné finální tóny. I z výrazu muzikantů je znát úct ke Karlovi, a dojetí. Doufám, že se tento článek dostane na Seznam.
Helena Votíková
Hanko, napsala jste nádherný článek. Díky.
Věra Ježková
Hani, díky za velmi pěknou vzpomínku. Také mám několik oblíbených písniček. Např. Krev toulavá nebo Hej, páni konšelé. Radši jsem ale měla Waldu.
Marie Ženatová
Milá Haničko moc děkuji za tuto nádhernou a velmi aktuální vzpomínku*
Zuzana Pivcová
Hani, za vzpomínku tohoto druhu moc děkuji. Je to až neskutečné, jak rychle ten rok uplynul. A nebyl moc veselý. Jsem ráda, že existuje mnoho nahrávek i pořadů s Karlem Gottem, že si ho můžeme kdykoliv v tom hezkém připomenout.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.