Fotoreportáž: Šlapeme z Gräfenbergu
Foto: autorka - Slovanský pramen

Fotoreportáž: Šlapeme z Gräfenbergu

11. 9. 2020

Voda zpívá, voda zurčí, klokotá - voda je život a kopec, na kterém pyšne stojí jesenické lázně je v dobrých letech vody plný. Tak je tomu i letos.

Vzdávám hold vodě a vodním pramenům, z nichž se zrodila sláva i léčebná síla našich lázní. Dříve lázně Gräfenberg, dnes Priessnitzovy léčebné lázně, vypínající se nad Frývaldovem, dnešním Jeseníkem. 

Na středu 9. září bylo hlášeno počasí přímo letní. Rozhodli jsme se pro malý pohodový výlet. Tentokrát chceme šlapat dolů z Priessnitzových lázní, hezky po staru z Gräfenbergu. Tak pojďte s námi, nebojte se nebudete unaveni.

Autobusem do Jeseníku a dalším spojem nahoru do Priessnitzových lázní. Poté pěšky lesní cestou do České Vsi. Plán je plán, ale chybička se vloudila hned na začátku. Autobus do lázní jel až za hodinu a půl, moje chyba. Idos mě tentokrát zklamal na celé čáře. Pořád mi v PC vyskakovala nějaká nesmyslná informace a nutila mě cosi přijmout. Tak jsem si pořádně nezjistila spojení. Nevadí, to dáme pěšky, nejsme žádné padavky. Přes město jsme opravdu šli pěkně po svých, ale za železničním přejezdem (do lázní ještě 2 km) jsme si stopli auto. Na první manželovo mávnutí. A už jsme byli nahoře.

Vydáváme se na procházku, která má být asi 7 km dlouhá. Jenže to by nesměly být v lese rozesety lázeňské prameny. Díky vydatným letním dešťům všechny prameny zurčí, bublají a klokotají. Stejně tak různé potůčky a potoky. Nádhera. Voda zpívá svou píseň o jesenické krajině, o horách a údolích, o lidech, kteří zde žijí. Šlape se nám krásně, modré nebe nad hlavou, slunce probleskuje mezi chladivým svěžím zeleným listovím. Až jsou na fotkách místo slunce jen vypálené bílé fleky.

U každého pramene u naší cesty se zastavíme, vyšlápneme k němu odbočku, napijeme se, zchladím si bolavé ruce pod tekoucí vodou a šlapu vodu na zážitkovém vodním chodníku (Bezručův pramen). Studená voda mým bolavým končetinám dělá náramně dobře.

Jen jediná věc je pro mě zklamáním. Slibovala jsem si výhledy do krajiny, ale ty se opravdu nekonaly. Kolem cesty jsou vzrostlé listnaté stromy, statné buky, olše, jeřabiny i břízy. Díky za ně. Kochám se se zvednutou hlavou. A na holých úbočích i kolem cesty rostou již zachránci, malé i větší borovice - nálety. Příroda ví, jak na to. A taky potkáme statného koně. Ještě nikdy jsem neviděla smutnějšího koně. 

Podél pěkného bezejmenného potoka přicházíme k malebnému, divokému rybníčku a pak dále scházíme do cíle naší cesty.

Cestou i necestou jsme ušli více než 8 kilometrů.

Česká Ves – Řetězárna. Do odjezdu autobusu máme asi hodinu čas, a tak jdeme na zasloužené pivečko do hotelu Zlatý Chlum. Čepuje se zde Bernard. Brrr! Už nikdy více. I když to byla jen desítka, pivo je odporně hořké.

Kozel, Kozel, jedině Kozel!

Připravila jsem pro vás fotogalerii, ale berte to tak, že je to jen a jen dokumentace naší cesty.

A jinak, přijďte někdy pobejt. Jeseníky jsou krásné, fakt! Rádi vás uvidíme.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Elen,díky za krásnou vycházku.
Naděžda Špásová
Elenko, ani nevíš, jak bychom rádi přijeli pobejt, ale ale ale, znáš. Ta titulní fotka je boží a ostatní samozřejmě taky. Až na to pivo, viď, Kozel je i moje značka, snad se nám někdy povede, že si ho spolu dáme. (◕ᴗ◕✿)
Věra Ježková
Elenko, dokument z cesty je moc hezký. V Jeseníkách jsem byla jen jednou.
Jindra Hubačová
Moc prima výšlap , hezké vyprávění a spousta krásných obrázků . Děkuji , Elenko .
Jana Šenbergerová
Jeseníky krásné, Jeseníky naše, díky nejen za ně, ale i tvůj článek. :-)
Alena Tollarová
Moc vzpomínám na můj loňský výlet do Jeseníku na výstavu íčkařských fotografů (škoda že od té doby žádná další nebyla), která skončila přespáním u vás a krásným výletem s Tebou a Zdenkou právě nahoru do lázní. Byl teplý podzim, stromy zářily zlatem a já jsem obdivovala lidi, kteří tam seděli s nohama v ledové vodě. Škoda, že jsi krásný poetický text doprovázený fotografiemi nedala do soutěže o vodě.
Marie Seitlová
Pěkně jsem se s vámi prošla Jeseníkem, děkuji.
Dana Puchalská
Moc hezký nejen výlet, ale i fotky.
Zuzana Pivcová
Krása, výlet i fotky!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.