Z jako Zuzana aneb nikdy se nevzdávat
FOTO: VoZP

Z jako Zuzana aneb nikdy se nevzdávat

11. 9. 2020

„Když nemůžeš, tak ještě můžeš. A když si myslíš, že fakt nemůžeš, ještě pořád můžeš. No, a když si myslíš, že meleš z posledního, tak ještě pořád máš dost sil!“

Své osobní motto naplňuje Zuzana Nemčíková (58) do puntíku. Bývalá armádní psycholožka, plukovnice ve výslužbě a nezdolná optimistka o sobě říká, že má výcvik na zvládání nadlimitních životních situací.

Její život je velmi košatý a svědčí o velkém odhodlání i vytrvalosti. Od splnění dětského snu být příslušnicí armády, přes studium psychologie při zaměstnání, péči o děti, stěhování se a pendlování po celé republice až po pozici psycholožky u 4. brigády rychlého nasazení, přípravy vojáků do zahraničních operací i současnou práci psycholožky v organizaci Revenium, která pomáhá handicapovaným s návratem do práce.

Ale výzvy, které Zuzanu v životě potkaly, zdaleka nejsou jen pracovní a rodinné. Prodělala třikrát rakovinu prsu i opakované recidivy. Byla jí zjištěna BRCA pozitivita – tedy dědičná mutace genu, vrátila se jí i rakovina vaječníků včetně metastáz.

Zuzana se však nevzdává, i když je to někdy zatraceně těžké. Přednáší pro veřejnost a pořádá workshopy např. s tematikou zvládání stresu a zátěžových situací, práce s vlastními strachy a úzkostmi a jak obnovit ztracenou rovnováhu. Angažuje se v mnoha projektech boje s rakovinou prsu. A to pořád není všechno.  V roce 2012 začala s příchodem padesátky běhat. Dnes má naběháno přes 3000 km, získala pět titulů Zlatý Master na běžecké trati 5 km běžeckého seriálu RunTour.

V roce 2017 byla jednou z mediálních tváří projektu Srdcerváči. Své sny si plní dál. Před dvěma lety začala po několika letech v invalidním důchodu díky pomoci spolku Revenium nejen znovu pracovat jako psycholog v Žatci, ale velkou radostí se pro ni stala příprava a vydání vlastní knížky. „Kniha je splněním letité touhy, přestože jsem neměla ambici stát se spisovatelkou. Není však jen o mně, čtenář se také dozví, jak získat krok za krokem pozitivní náhled na svět bez ohledu na těžkosti, které do života přicházejí. Nebo spíš díky nim...,“ říká doktorka Nemčíková.

 Převzato ze Zpravodaje Vojenské zdravotní pojišťovny ČR

„ABCDa ZVLÁDÁNÍ RAKOVINY, OPAKOVANÝCH RECIDIV A METASTÁZ“ z nakladatelství Galén je kniha, kterou se Zuzana Nemčíková obrací na onkologické pacientky, ale nejen na ně. Opakovaná setkání s rakovinou podává s určitým nadhledem a specifickým humorem, který je jí vlastní. Svou vitalitou jde příkladem i stovkám jiných lidí. A že se většina textu točí kolem onkologické diagnózy? Mohla by se zaměnit za jakoukoli nesnáz, jež nás potkávají čím dál častěji.
ABCDa zvládání rakoviny je zcela výjimečná tématem, zpracováním, osobností autorky a jejím přístupem. Přináší příběh velice osobní, intimní a emotivní. Jednotlivé kapitoly jsou pojmenovány jako slovníková hesla a hned to první „A jako Armáda“ naznačuje, že životní dráha autorky rozhodně nepatří mezi ty obyčejné. V knize najdete kapitoly „B jako Bolest, „S jako Smutek“ či „R jako Rakovina“. Poznáte ovšem zároveň i to, jak důležité jsou „L jako Láska“, „N jako Naděje“ nebo Š jako Štěstí“. Zuzana nemá ambici se stát spisovatelkou, jejím záměrem bylo pomoci všem, kteří se potýkají s těžkostmi a dosud možná netuší, že sílu k jejich zvládání máme každý – tam uvnitř sebe!

 

Můj příběh zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Smekám před takovými lidmi, jako je paní Zuzana. Přeji vše dobré.
Soňa Prachfeldová
Jsou mezi námi ohromní lidé, držím paní Zuzaně pěsti.
Daniela Řeřichová
Obdivuhodná žena, smekám před její statečností, budiž nám její odhodlání příkladem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%