Ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba: Na děti z rozvojových zemí můžeme pamatovat v závěti
FOTO: UNICEF

Ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba: Na děti z rozvojových zemí můžeme pamatovat v závěti

14. 9. 2020

Mezinárodní organizace UNICEF již od roku 1946 spravuje fond na pomoc dětem v chudých částech světa. Od loňského roku mají Češi možnost v závěti sepsané u notáře pamatovat právě na tuto prospěšnou organizaci. Loni například česká seniorka věnovala organizaci necelé dva miliony korun.

Jsou Češi štědrými dárci v porovnání s donátory z vyspělých zemí? Jak jsou darované peníze využity? Nejen na tyto otázky odpovídá Pavla Gomba, výkonná ředitelka české pobočky UNICEF.

V novele českého občanského zákoníku se objevila možnost daru ze závěti ve prospěch neziskové organizace. Jak vlastně Češi přistupují k otázce sepsání závěti u notáře ve srovnání se západní Evropou?
Darů ze závěti na programy UNICEF v poslední době přibývá. Celosvětově příznivci UNICEF loni odkázali potřebným dětem celkem 109 milionů USD, což představuje oproti předchozímu roku narůst o 28 %. Vysvětlujeme si to zejména tím, že se jedná o generaci, která v dětství osobně zažila humanitární pomoc UNRRA a UNICEF bezprostředně po 2. světové válce. Závěti jsou sepisovány nejčastěji mezi šedesátým až sedmdesátým rokem života, což souvisí s bilancováním a změnou uvažování lidí, aby měli všechno před svým odchodem vyřešeno.

V porovnání se západní Evropou jsou však u nás závěti stále citlivé téma. V sousedním Rakousku jsou závěti mnohem běžnější. Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2019 v Rakousku závěť již sepsalo nebo sepisuje 35 % lidí nad 50 let, zatímco v České republice to v loňském roce bylo pouze 7 % lidí. Dalších 40 % v Rakousku i Česku nicméně plánuje závěť sepsat v budoucích letech. Podle STEM/MARK přibližně dvě pětiny lidí z generace nad 50 let neznají příliš dobře zákonitosti dědického řízení. Polovina disponuje spíše průměrnými informacemi. Tito lidé tak nemusí vědět, že majetek lidí, kteří po sobě nezanechají žádné přímé dědice nebo závěť, propadá státu. Každoročně takto propadne majetek v průměrné hodnotě 275 milionů korun.

Zaznamenala pobočka dětského fondu UNICEF v ČR větší zájem o podporu formou daru ze závěti?
Každý rok u nás sledujeme významný nárůst darů ze závěti. V současné době probíhá hned několik dědických řízení, v nichž je UNICEF mezi obmyšlenými osobami. Přestože jde o jednotky dárců ročně, věnované částky jsou natolik významné, že mohou změnit životy mnoha dětí. Za jediný dar ze závěti je často možné postavit celou školu.

Jsou podle Vašeho názoru Češi štědří dárci a pamatují na podporu potřebným?
Jen v loňském roce věnovali čeští dárci UNICEF na pomoc nejpotřebnějším dětem více než 90 milionů korun. V současnosti nás v České republice finančně podporuje přes 40 tisíc dárců. Tito laskaví lidé dokáží soucítit i na dálku a pomáhat tam, kde to děti nejvíce potřebují. Moc si vážíme především našich Přátel dětí, drobných dárců, kteří každý měsíc přispívají menší částkou v libovolné výši. Dlouhodobá a pravidelná pomoc má pro nás obrovský smysl – dokážeme pak okamžitě reagovat na jakékoli nenadálé situace a okamžitě pomáhat zasaženým rodinám, aktuálně například v Bejrútu, kde měly tragické exploze velký dopad na vzdělávání dětí.

Mohla byste uvést konkrétní příběh donátora z Česka?
V loňském roce jsme obdrželi dar ze závěti v hodnotě 1,9 milionu korun od paní Frolkové z Prahy. Paní Frolková, která zesnula ve věku 96 let, byla dámou až do konce – velmi dbala na svůj zevnějšek a až do vysokého věku měla jasnou mysl, dobrou paměť, zájem o okolí a smysl pro pořádek. Svůj byt z třicátých let minulého století udržovala v perfektním stavu. Od její blízké přítelkyně víme, že celý život si velice přála mít velikou rodinu, ale její manželství přes snahu lékařů zůstalo bezdětné. Zůstatek na svém sporožirovém účtu proto věnovala strádajícím dětem. 

Celý tento podzimní měsíc je věnován závětím. Je v letošním roce k této příležitosti připraveno něco pro veřejnost?
Ano, již třetím rokem se v období od 13. září do 12. října uskuteční Měsíc dobročinné závěti. V tomto období koalice Za snadné dárcovství za finančního přispění Nadace Via proplatí notářský poplatek za sepsání závěti všem dárcům, kteří se ve své poslední vůli rozhodnou zanechat libovolný dar pro dobročinnou organizaci blízkou svému srdci.

Naše čtenáře by jistě zajímalo, kolik z vybraných peněz jde na provoz organizace a kolik na programy...
V UNICEF jde nejméně 90% z příspěvku na přímé programy pomoci dětem. Ze zbývajících prostředku platíme naše odborníky a pracovníky v první linii, ostrahu skladu, dopravu pomoci na místo určení apod. 

Kde se v současné době UNICEF nejvíce angažuje a jaký cíl má jeho česká pobočka?
Od svého vzniku v roce 1946 pomáhá UNICEF tam, kde je situace dětí nejtíživější. Po 2. světové válce to bylo v Československu a dalších státech Evropy. Dnes se stejným nasazením pomáháme v nejchudších zemích a krizových oblastech světa: v Jemenu, kde 2 miliony dětí ohrožuje podvýživa, ve válkou rozvrácené Sýrii, ve Středoafrické republice, v Jižním Súdánu, na Haiti, v Bangladéši, ale také v Libanonu, kde se po tragických explozích nemůže vrátit do školy 77 300 dětí. Posláním české pobočky UNICEF je získávání finančních prostředků jak pro okamžitou pomoc a záchranu životů ohrožených dětí, tak pro rozvoj dlouhodobých programů zaměřených na zlepšování životních podmínek a odstraňování chudoby. Za posledních 25 let se díky UNICEF například podařilo snížit dětskou úmrtnost o polovinu, 80 % ročních dětí je dnes celosvětově proočkováno proti nějaké nemoci a 60 % dívek i v těch nejchudších zemích dokončí základní školu.

peníze
Hodnocení:
(1 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Souhlasím s příspěvkem níže, že Evropa není povinna Afriku živit. Je potřeba naučit tam lidi pracovat, obdělávat půdu, vzdělávat se, bojovat za mír. Ne utíkat , rodit děti jako zvířátka a pak se dívat, jak umírají na podvýživu. Stálý přísun peněz nezmění myšlení obyvatel. K panu Milanovi, pokud budu vidět snahu, taky pomůžu. To umím pochopit.
Helenka Vambleki
Doufám, že až jednou budu sepisovat závěť, budu natolik při rozumu, že do Afriky nepošlu ani korunu. Kdyby Evropa po staletí nepracovala, neobdělávala půdu, nezvelebovala svá města a vesnice, nevzdělávala své děti a jen se líně rozmnožovala, nevznikl by ani žádný Unicef a černoši by sem neutíkali, protože by nebylo z čeho sosat.
Milan Bastyr
Že se nestydíte , nic jiného neumíte než vyžírat lidi a hrát jim na city . V Africe mohou mít tři sklizně za rok ale má to háček jsou líni jako svině jenom se to množí jako krysy , jděte už do prdele !!!
Margita Melegova
Jsem ve stavu kdy me tyto fota nedojimaji, ceho je moc toho je prilis.
Marie Doušová
UNICEF- není moc dobrá pomoc ,jen prohlubuje a podporuje děti ,které se neměly ani narodit. Každá země je za svoje obyvatele zodpovědná a to , že jim pomáháme se ještě rozmnožovat, to není vůbec dobré. Až tato děcka vyrostou ,tak budou zvyklé jen brát a čekat na pomoc z venčí. Vždyť jsou od mala k tomu vedeny. Jejich rodiče jsou nezodpovědní a jakákoliv pomoc jim takhle není nic platná.Jen to zhoršuje situaci v Evropě.
Milan Sova
Jsem taky imigrant a tak svým chudším kolegům kupuju aspoň svačiny :-)
Růžena Břendová
Především je podle mne důležité poučit a vzdělávat ty primitivy jak se děti "nedělají". Není umění zplodit třebas 10-15 dětí, udělat dítě není těžké, ale těžké je pro ně ho uživit a ještě těžší by mělo být koukat na to, jak umírá na podvýživu. My je nezachráníme. Bob Geldof dělal koncerty a jejich výtěžek šel na Afriku. I pan Geldof pochopil, že tudy cesta nevede. Afrika je na sypání peněz bezednádíra. Jak píše paní Miluše Havlová, nikdo neví, jak jim pomoci. Ale oni si myslí, že Evropa je snad jejich, že jsme povinní je živit. To, že na naše děti se pořádají sbírky, nikomu nevadí z toho slavného UNICEFu? My bychom měli v první řadě vyřešit naše lidi a děti, potom můžeme řešit druhé. Stejně tak, by oni v Africe měli řešit své problémy na místě. Dojímá mě, když vidím migranty v oblečení světových značek s iphony či ipody v ruce, jak chudáci utíkají před válkou!!! Před válkou se neutíká! Kdyby naši tátové utíkali před válkou, tak bychom tady nebyli a nežili. Nebo žili, ale někde úplně jinde. Útočníky nikdo neporazil útěkem. A o tom multikulti obohacení nechci číst a nechci o něm ani slyšet.
Jan Ciprys
Skoro všechny humanitarní pomoci jsou rozkradeny vládami kam ta pomoc směřuje. Máme málo chudých dětí u nás doma.Jako dítě jsem to zažil když jsem nosil kalhoty přešité ze služební uniformy otce a nikdo nam nepřispěl.A když jsem dospěl a měl svoji rodinu tak jsem dělal všechno pro to abych ji uživil.Tak proč přispívat někam kde se jim nechce dělat.!!!!!
Olga Škopánová
Myslím, že je vždycky lepší, když lidé v Africe budou mít snesitelné životní podmínky, než když za lepším životem budou cestovat do Evropy.
Růžena Břendová
Nikdy! My se museli postarat, abychom měli, tak nechť se starají i oni. Ale to oni nechtějí, slyšeli, že v Evropě létají pečení holubi do huby. Ještě jim něco odkazovat...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.