Praha známá, ale přesto jiná
Petřínská rozhledna a v popředí kostel sv. Vavřince. FOTO: J. Handlová

Praha známá, ale přesto jiná

15. 9. 2020

Pražané se s příchodem slunečných letních dnů každoročně vytráceli ze svého města buď na chalupy a chaty u nás, nebo k různým pobytům v přímořských státech.

Letos bylo všechno jinak. Koronavirus se stal strašákem i pro otrlejší povahy. Mnozí by rádi vycestovali, ale nesměli. A cizinci nemohli zase k nám.

O to víc jsem zatoužila po návratu na známá místa v Praze, abych porovnala, co se změnilo od mých prvních, ještě dětských návštěv stověžaté matičky. Přizvala jsem sestru, abychom společně zavzpomínaly na nezapomenutelné výlety s rodiči.  Pražané i jiní mi snad prominou, že sem zařazuji tak známou Petřínskou rozhlednu.

Nahoru do Petřínských sadů jsme vyjely lanovkou ze stanice Újezd. Tehdy před šedesáti lety byla sice jiná, ale nyní jsem si v ní připadala stejně šťastná jako dítě. A představte si takové milé překvapení. Jely jsme totiž levněji, než kdysi dávno. Osoby 65+ jezdí zcela zdarma (je to v rámci Pražské integrované dopravy). Na samotnou rozhlednu však již můžete se zakoupenou vstupenkou za snížené vstupné 80 Kč pro osoby nad 65 let, jinak 150 Kč. Kdo na to má síly, aby vyšlapal 299 schodů nahoru, tak to jistě stojí za to uvolnit z peněženky nějaký ten peníz. Pro méně pohyblivé osoby nebo nad 65 let slouží také výtah za příplatek 30 Kč, osoby ZTP mají výtah zdarma.

Slunečné počasí přímo vybízelo k tomu, abychom v lokalitě Petřínských sadů „prošmejdily“ co nejvíc zajímavostí.
Kostel sv. Vavřince, Křížová cesta se 14 zastaveními, nově opravené kaple Kalvárie. Na to si z minulosti vůbec nepamatuji. Zato na Zrcadlové bludiště jsme si obě vzpomněly moc dobře! Došly jsme také přes Růžovou zahradu ke Štefánikově hvězdárně, pak na vyhlídku nad Květnicí. Ta záplava kvetoucích skvostů byla fascinující. Nedalo nám to a musely jsme sejít pootevřenou brankou dolů, blíže k té kráse. Také jsme se dotkly Hladové zdi a já si vzpomněla, jak nám kdysi dávno taťka vyprávěl, proč a jak vznikala.

Výhledy na Prahu se nám moc líbily a za svoje sportovní výkony jsme se na závěr odměnily sice dražší, ale zato výbornou kávou na terase restaurace Nebozízek. Venku panovala pohoda, kterou žádný koronavirus naštěstí nenarušil. Pak už jen serpentinami parkem dolů k pomníku Karla Hynka Máchy. Na tomto výletě jsme byly totiž v květnu. To se obzvlášť hodilo pozastavit se a zamyslet nad smutným osudem mladého básníka -  slavného autora sbírky Máj.

Někdy příště zase napíši o dalších pražských toulkách, pokud to tedy bude někoho zajímat. V zásobě mám i řadu dalších, letos absolvovaných krátkých výletů po Česku.

Šlapejme dál s projektem „Do stovky".

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Děkuji všem a mám radost z vašich komentářů. /// ALENO T. těší mě, že jsi potvrdila nalezení fotek/// JITKO H., děkuji Ti za tip na zahradu Kinských/// VĚRO J., já víc miluji šlapání v přírodě - tedy i té pražské. Považuji taky za důležité uzpůsobit výšlapy okamžitým podmínkám - rozumím Tvému rozhodnutí ohledně koronaviru./// ANIČKO, co nebylo, může být - aspoň se máš na co těšit./// ZUZKO, v Týně mě bavilo, že jsi mi pomohla s tou moji zvídavostí a krásně jsi mi ukázala i místa, která bych bývala sama neobjevila. /// Všem Pražanům, co tam žili, žijí, nebo budou žít, Prahu upřímně závidím, ale současně i z celého srdce přeji ty široké možnosti poznávání krás všeho druhu. /// DÍKY NAŠE KRÁSNÁ PRAHO.
Jan Zelenka
Taková procházka Prahou mne nikdy neomrzí. Žil jsem v ní 45 let. Moc hezké.
Eva Mužíková
Jarko, poděkování za krásnou procházku krásnou Prahou.
Alena Vávrová
Jste zdatné turistky a já též děkuji za znovupřiblížení míst, kde jsem sice byla už 3x, ale dávno již tomu. Dík též za všechny informace a krásné fotky.
Marie Doušová
Krásné fotky a procházka po Petříně se mi moc libila. Dík.
Marie Novotná
Jů,takhle vidět Prahu je moc hezké.Už je to dlouho,co jsem byla v těchto končinách .Díky.
Hana Práglová
Jaruš,v Praze jsem byla mnohokrát.Ještě víckrát jsem zde přestupovala a jela dál .Nemohu říct,že se zde vyznám..Díky moc za příspěvek..
Zuzana Pivcová
jarko, Ty jsi dobrá turistka, ráda jsem se s Tebou prošla v Týně a je jasné, že právě tak všímavá jsi všude, kam se podíváš.
Anna Potůčková
Krásné fotky a dík za virtuální procházku ve Tvé společnosti po Praze. Na Petříně jsem nikdy dosud nebyla.
Věra Ježková
Jarko, nikdo nemá monopol na focení v místech svého bydliště ani v místech mu blízkých. Do stovky jsem přestala chodit se začátkem karantény. Loni jsem našlapala 168 km, převážně sama v Praze. Fotky máš hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%