Bývalá LDNka v Jablonném se promění v domov pro seniory s osmdesáti lůžky
Tak bude vypadat nový seniorský dům v Jablonném. Vizualizace: SeneCura

Bývalá LDNka v Jablonném se promění v domov pro seniory s osmdesáti lůžky

18. 9. 2020

Zástupci Libereckého kraje a společnosti SeneCura podepsali v Léčebně dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí memorandum o spolupráci. Místo osiřelé léčebny zde během tří let vyroste moderní domov pro seniory s kapacitou 80 lůžek.

„Kraj se rozhodl, že areál prodá a stanoví přesné podmínky, které investor musí dodržet. Spolupráce veřejného a soukromého sektoru je cesta, jak vylepšit situaci v pobytových sociálních službách,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Liberecko usiluje o navýšení kapacit, protože jich je v regionu nedostatek. Podle dostupné analýzy připadá na jedno lůžko 259 obyvatel Libereckého kraje, což je mnohem více než v jiných krajích.

Společnost SeneCura, která již v kraji úspěšně provozuje SeniorCentrum ve Vratislavicích, se zavázala vybudovat místo staré léčebny v Jablonném v Podještědí nový domov a nabídnout v něm 20 lůžek pro domov pro seniory, 40 lůžek pro domov se zvláštním režimem, 10 lůžek pro odlehčovací službu a 10 lůžek pro osoby se zdravotním postižením. Všechna lůžka budou zahrnuta do krajské dotační sociální sítě. „Můžeme čerpat z bohatých zkušeností z Rakouska, kde naše skupina poskytuje služby více než 20 let a kde je péče o seniory na velmi vysoké úrovni,“ uvedl CEO SeneCura Anton Kellner. Přístup státu k soukromému sektoru je v Rakousku velmi pozitivní, je vnímán jako rovnocenný partner při budování potřebných kapacit. Sociální pobytové služby zde disponují v současné době 75 tisíci lůžky, z toho téměř 50 % tvoří soukromé neziskové nebo komerční organizace.

Původní budova LDN v Jablonném v Podještědí bude odstraněna a na jejím místě vznikne zcela nový moderní domov pro seniory. „Reálný začátek výstavby plánujeme na příští podzim, přičemž ke zprovoznění domova by mělo dojít na jaře 2023,“ upřesnil Ondřej Plšek, Development Manager SeneCura. Součástí domova bude i kaple, kadeřník, wellness koupelna, terapeutická místnost, fitness nebo Memory Garden. Podobných domovů dnes SeneCura provozuje 15 po celé republice a plánují se další.

 

domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Dům pro seniory = bohulibá věc. Doufám, že bude už stavebně řešen i s možností od sebe izolovat nemocné jedince, kteří onemocní třeba jen opravdovou „chřipečkou“ (i tu nemusí přece dostat celá „školka“) a ještě to není na špitál, a to včetně personálu. Myslím, že by mělo mít to zařízení na základě současných poznatků možnost dvou hermeticky oddělených částí a k nim i samostatných vchodů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.