Dovolená v Polsku - proč ne?
Foto: autorka

Dovolená v Polsku - proč ne?

20. 9. 2020

Strávit dovolenou v Polsku je podle mého prima.  První výhodou je, že cesta na sever s mořem, trvá pouhých 5 hodin přes sousední Německo, ovšem, pokud máte štěstí a nejsou tam také dlouhé kolony.  Bonusem je, že jsou dálnice bezplatné. Cestu na sever přes Polsko moc nedoporučuji, protože trvá déle, ale pokud se rozhodnete, že chcete poznat i jiná města, než přímořská, tak klidně!  Silnice jsou také pěkné a opravují se tento rok možná méně než v sousedním Německu.

Německo je pro nás důchodce z Čech poměrně dražší. Rozdíly jsou v cenách jak za potraviny, služby,  tak především v cenách za ubytování. Oběd v restauracích je lepší si odříct, u placení to zamrzí, pokud máme na zastávku jen omezený rozpočet. Ale řízky s okurkou máme přece rádi všichni!

Ovšem v Polsku? Hned za hranicí si můžete dopřát za výhodnou cenu kartony cigaret všech značek, kvašené okurky, jsou sice možná víc osolené, ale zase úplně bez cukru, nejsou k zahození levné elastické i bavlněné legíny, různě barevné nebo strakaté tepláky, pestrá trika a veselé potištěné halenky, velké i malé hračky, sladkosti a také alkohol, a to vše jen za pár Zlotých !

Hranolky s kečupem a tatarskou omáčkou jsou skoro zadarmo a k nim si dopřát rybu, sice vždy smaženou, ale i tak celkem dobrou, a to všechno za cca 80 Kč pro jednu osobu. Navrhuji se rozdělit a hned vše vypadá veseleji protože je toho hodně, tak to ani lakomce nezabolí.

Svinoústí je město, které znám velmi dobře a mám ho upřímně ráda. Ze všech stran se ozývá křik racků, hlavně ráno, jak se objeví první paprsky, si ho můžeme užít a poznat sílu, dohadovat se o množství těchto hádavých ptáků. K nim navíc v posledních letech přibyly vrány, vznikla taková zvláštní kakofonie ptačích „řevů „resp. zpěvů? Holubi jsou ve městě celé roky ti stejní, chovají se jako jejich příbuzní u nás doma, tj. loudí, prochází se po náměstí a s potěšením kolemjdoucí i jejich auta škodolibě a bez rozdílu značek zdobí.

Město je plné krásných parků s ohromnými, starými, vzrostlými stromy, které s láskou objímají větve svlačců a jiných plazivých, dusících rostlin. V parcích je většinou pološero a příjemný klid od křičících dětí, dotěrných lidí, běžných starostí a politiky.  Můžete sedět na lavičce hodiny a nikdo okolo neprojde, natož aby se o vás zajímal, pravda, občas někdo prosviští na kole, ale proč ne? Jsou zde upravené nekonečné cyklotrasy, kolem celého města. Kdo to umí a cítí, že má na dlouhé kilometry stále kondici, může si kolo půjčit za 250 Kč na den, a kdo nechce platit za sportování, jsou dlouhé procházky zadarmo a k nezaplacení. Všude vane mořský prosolený vítr, a to vzbuzuje v člověku radost, že pro sebe něco dělá.

Mořská pláž se táhne celou severní stranou města. V září většinou podle počasí bývá poloprázdná  no, je to prostě proto, že je už většinou zima! Tento rok jsme si za 10 dní pobytu užili  jeden teplý den a ten se především počítá a člověk si ho užije. Pokud tyto informace máte předem a přibalíte si s sebou teplejší oděv, na hlavu slušivý klobouček, nebo využijete kapuce, pánové čapky, můžete strávit u ledové vody nekonečné hodiny díváním se na jednoho nebo dva otužilce a procházející turisty většinou z Německa, protože Poláci jsou na oplátku v Německu.

Svinoústí má svůj přístav, s námořní školou, přívozem – pramem, který vozí zdarma a můžete se jím převézt do Wolyňského parku, s hustými lesy a místy, kde se chovají zubři-  viz polská Zubrovka – pozn. není věru špatná!

O památkách města není nutné psát, protože každý, kdo má zájem, se může podívat na stránky města nebo do Wikipedie, kde je popsána i historie města.

Pokud už se rozhodnete cestovat takto daleko, navrhuji, podívat se také do Kolobřehu. Toto město je trochu jiné a je příjemnou změnou. Má pěkné jádro, je mnohem výstavnější. Obejde se bez německých turistů, takže se potkáte většinou jen s Poláky , kterým my Češi nevadíme, chovají se k nám stejně jako ke svým a to je příjemné, cítíme, že jsou upřímní a bez nevraživostí.

Město samo potěší několik kilometrů dlouhou, dlážděnou promenádou, lemovanou vysokými listnáči, znovu láskou dušenými plazivkami. Novými výstavními hotely, příjemnými restauracemi a rozsáhlým nekonečným parkem, který se navlas podobá většině parků na severu Polska.

Navrhuji dát si rybu, hranolky a rybí polévku, kterou každá restaurace nabízí v jiné variantě, tak se můžete setkat s polévkou s mořským ovocem, s lososem, s makrelou aj. U několika stánků podobných uzeným vonícím maringotkám, nabízejí různě velké  kusy uzených ryb a to hned několik druhů, navíc kyselé ve sklenicích také nejsou špatné. 

Určitě si pochutnejte na ledové kávě, poháru, ale je vhodné zapomenout na linii a dát si teplou vafli s míchaným ovocem. Je to radost a potěšení. Šlehačka je jemná, lehká, ovoce několik druhů, jedinou její nevýhodou je, že často z ruky sama padá a zemská přitažlivost ji ještě, než dopadne, otočí šlehačkou a ovocem rovnou do klína, nebo na kabelku občas přistane na botě. Jím to s kapesníkem, a krabicí papírových utěrek, aby se dáma po konzumaci podobala sama sobě.

Překrásné dlouhé, zánovní molo je plné zvídavých lidí, kteří se nevěřícně dívají na ledové moře, jak si žije svým studeným nekonečným životem.

Nakonec doporučuji nechat si nakreslit za pár Zlotých manžela, budete mít památku, a kdykoliv se na něj podíváte, tak vaše se oko potěší a srdce zaraduje.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Moc hezky a s láskou k Polsku napsaný článek. Děkuji. S manželem jsme procestovali celé Polsko, milujeme polskou kuchyni a cítíme se v Polsku jako doma. Doporučuji renesanční město Zamość, trojměstí Gdańsk, Gdynia a Sopot, křižácký hrad Malbork, Słowiński Park Narodowy (písečné duny), první hlavní město Polska Gniezno, Poznań s nejkrásnější renesanční radnicí na sever od Alp, Toruń - historické město na Wisle, dřevěné kostely UNESCO v lokalitách Jawor a Świdnica, Żelazowa Wola pro milovníky hudby Frederyka Chopina, Krzeszów (hned za českou hranicí) - opatství cirterciáků ...
Martina Růžičková
Z Polska znám jen starobylý Krakov a úžasný solný důl Wieliczka. O návštěvě severního pobřeží Polska jsme již také s manželem uvažovali. Věřím, že by se mi tam líbilo, protože mám ráda kouzlo severských přímořských krajů.
Antonín Nebuželský
Polsko ano. Kolobřeh, Sianožety, Ustka ?
Jitka Hašková
Dobrý tip na dovolenou.
František Matoušek
Před více jak 20 lety jsme se chystali s kolegou navštívit Mazurská jezera. Chtěli jsme vzít přívěsy a vydat se na cestu. Bohužel kolega náhle zemřel. Nejelo se nikam. Takže v Polsku jsem nikdy nebyl.
Jaroslav Kolín
Polsko není jen Balt, např. i Mazurská jezera jsou pěkná a to nemluvím o vnitrozemí, zvlášť na východě. Mohu jen doporučit.
Zuzana Pivcová
Nikdy jsem tam nebyla. Kdybych měla příležitost, určitě bych tam jela. Stejný milý Balt jako na severu někdejší NDR.
Dana Puchalská
Bývalá kolegyně se v Polsku narodila, ale už více jak 40 let žije zde v České republice. A tak jsem si na ní při čtení velice pěkného článku chtě - nechtě vzpomněla. Ano, je tam prý moc krásně. Já osobně bych moc ráda viděla Mazurská jezera. Studené moře ale musí být také zajímavé.
Elena Valeriánová
Máme Polsko hned za humny. Na dovolenou jsme v Polsku byli 2x. Poprvé v roce 1996. Jeli jsme přes celé Polsko do Leby až u Baltu. Neměli jsme zajištěno ubytování a přece jsme se ubytovali, moře bylo studené a pořád foukal vítr. A přesto to byla krásná dovolená i ta cesta. Podruhé jsme byli Bialce Tatrzanske s českou cestovkou a co se týče ubytování a poskytovanývh služeb dovolená snů. Prosím jen Poláky nepodceňovat.
Jana Šenbergerová
Všude může být dobře, i když doma je nejlíp. Hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%