Vážná hudba sbližuje a pomáhá proti strachu
FOTO: Česká filharmonie

Vážná hudba sbližuje a pomáhá proti strachu

19. 9. 2020

Česká filharmonie připravila videozáznamy svých koncertů a zve na ně širokou veřejnost. Co vše nabízí v období, kdy se návštěvnost koncertů s ohledem na pandemickou situaci snižuje, jsme se zeptali Petra Kadlece, vedoucího vzdělávacího oddělení České filharmonie.

Proč vzdělávací oddělení České filharmonie připravilo program Kroky do nového světa a co je obsahem těchto videí?
Kroky do nového světa je dlouholetý cyklus koncertů, kde se velká symfonická hudba – skladby jako Dvořákova Novosvětská, Beethovenova Osudová nebo Čajkovského Patetická symfonie – hraje, ale také vykládá. Moc bychom si přáli, aby koncerty v našich posluchačích zažehly zájem a vášeň vydat se na svoji osobní cestu za hudbou. Přáli bychom si, abychom my všichni hudbu vnímali jako nedílnou součást našeho života, jako hlas, který má co říct k tomu, co cítíme, jací jsme a o čem přemýšlíme. Abychom uměli hledat poselství, která do svých hudeb velcí tvůrci vkládali a usilovali o takové zachycení, které může lidi oslovovat univerzálně a zároveň je při společném zážitku propojovat.

Snažíme se nabídnout vhled do přemýšlení i do hlubin citového světa hudebních skladatelů. A rozvíjet při tom rozum i cit svůj… Soustředit se na to znamená určitý nárok na naše posluchače, ale věříme, že takové soustředění je možné podpořit a navodit. Nevyhýbáme se skladbám považovaným za náročné, nevyhýbáme se rozsáhlým hudebním plochám, protože právě ty mohou v člověku rozeznít něco, co možná nikde jinde než u hudby nemůže zažít.

Velmi důležití jsou hudebníci České studentské filharmonie, kteří ukazují, že mladí lidé mohou „vážnou hudbu“ milovat a zapáleně předávat ostatním. Dáváme také našim hudebníkům prostor, aby nejen hráli, ale také pojmenovávali svůj vztah k hudbě. Naše videa zachycují právě průběh těchto koncertů, kde vznikají předem neplánované situace s publikem i s našimi hudebníky, a věřím, že toto vše může mít kouzlo a může působit i na všechny, kteří si koncert pustí ze záznamu.

Vzrůstá v Česku zájem o vážnou hudbu? Odráží se současná pandemická situace na návštěvnosti vašich koncertů?
Myslím, že zájem o vážnou hudbu bude vždycky něco, co potřebuje podporu a velké úsilí. Česká filharmonie v posledních osmi letech přivádí k vážné hudbě každoročně asi 50 000 dětí a mladých lidí. Věříme, že hudba lidi propojuje a napomáhá vzájemnému porozumění. A věřím, že takovou moc může mít i v nynějších dobách, kdy návštěvnost koncertů přece jen klesá. I když společný zážitek s hudbou je asi nenahraditelný. Na druhou stranu všichni můžeme hudbu poslouchat z krásných nahrávek se svými blízkými a přáteli. A čerpat z ní sílu a rovnováhu jako obranu proti strachu, což dnes potřebujeme možná nejvíce.

Jaké další plány máte v oblasti zpřístupňování vážné hudby široké veřejnosti?
Pokud jde o videa, tak po Janáčkově Sinfoniettě jsme před pár dny zveřejnili Dvořákovu Novosvětskou. V říjnu nás čeká Orffova slavná kantáta Carmina burana a v prosinci Beethovenova Osudová symfonie.

V září 2021 to bude 180 let od narození Antonína Dvořáka, a tak bychom rádi příští sezónu zasvětili ve velké míře hudbě tohoto mimořádného tvůrce.

Dvořákova hudba má zvláštní působení: když ji posloucháme, cítíme přímé oslovení, upřímnost a opravdovost. Má v sobě vznešenost a velikost, a přitom si na nic nehraje. Je niterná a jímavá, a přitom není dosebezahleděná, psychologizující nebo temná. Je ryzí, vroucí a má schopnost nás, kteří ji posloucháme, očišťovat od všednodenních nánosů, které si s sebou neseme a jakoby se znovu vracet k čistým pramenům. Hlavní myšlenka tedy je: hledání těchto čistých pramenů v nás a kolem nás s průvodcem v podobě Dvořákovy hudby.

Co vše mohou naši čtenáři najít na stránkách ČF?
Přehled všech koncertů, ale také třeba workshopů, které Česká filharmonie pořádá. Aktuality z provozu. Připomínám ale i YouTube kanál České filharmonie, kde je spousta krásné hudby i rozhovorů o ní.

 

Janáčkova Sinfonietta:

 

Dvořákova Novosvětská:

hudba vážná hudba
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Já vážnou hudbu zrovna dva krát nemusím. Radši si pustím pořádný rock. Ten mě dokáže při práci pořádně rozpumpovat, tak mi to pak jde hned líp od ruky. Vloni v létě jsem zainvestoval do reprobedny z https://www.ame.cz/Elektronika/Reproduktory-mikrofony-sluchatka/Reprobedny-_g40521157_10699.aspx , a když jí dám pořádně nahlas, tak i sousedi mají z hudby radost :-D .
Růžena Břendová
Vážnou hudbu mám od mala ráda. Tzv. klasika je pro mne relax a čas na třídění myšlenek. Vivaldi to je nádhera, Bach, Beethoven, ale také Dvořák a Smetana a mnohon dalších. Před asi třiceti lety jsem objevila Rondo Veneziano. Hrají úžasně klasiku i pop, ale v jejich podání mi ten popík nevadí, jsou skvělí i co se týče kostýmů, zkrátka paráda
Marie Doušová
Dík , moc mě to potěšilo...
ivana kosťunová
Skvělé- děkujeme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%