Fotoreportáž: Šlapeme na Mariin pramen
Foto: autorka, Mariin pramen, Jeseníky

Fotoreportáž: Šlapeme na Mariin pramen

21. 9. 2020

Malované zářijové páteční ráno, kdy sice slunce svítí, ale od úst stoupá pára. Je chladno, ale krásně. Vystupujeme z linkového autobusu na Červenohorském sedle. Zapínáme si bundy až pod krk a dáváme se na tůru

Červenohorské sedlo – Mariin pramen – Bělá pod Pradědem, vodopády

Cesta je po mírném stoupání zcela pohodová, po vrstevnici. Pátrám očima ve smrkovém porostu a za chvíli již lituji, že jsem si nevzala kromě houbařského nožíku i košík. Seberu pár praváků do papírové tašky a šlapeme, šlapeme.

Užíváme si slunečního počasí, ticha a čistého horského vzduchu. Naším prvním cílem je Mariin pramen.

*Historie poutního místa pod svahem Jeřábu není obzvláště dlouhá. Letopočet 1879 napovídá, že místo vzniklo spíš jako lokální reakce na relativně čerstvé zjevení Panny Marie ve francouzských Lurdech. Jak známo, v roce 1858 se měla v městečku v podhůří Pyrenejí Bernadettě Soubirusové několikrát zjevit Bohorodička. Na faktu pramene „zázračné“ vody pak vyrostla poutní bazilika a k tomu se připojily i lázně.

Obyvatelé nedalekého Domašova (dnes součást spojené Bělé pod Pradědem) si našli tu svoji studánku právě pod Jeřábem. Původně byl na kamenné zdi umístěn obraz Matky Boží. K prameni se pořádaly malé poutě většinou lokálního významu.

Poutní místo je tvořeno plošinou s opěrnou zdí, z které prýští voda zázračného pramene. Nižší zídka je u kamenné stavby umělé jeskyňky se sochou Panny Marie. Ta zde přibyla v roce 1938 a je dílem Paula Stadlera.

Poutní místa v lesním prostředí mají svůj půvab a přestože minulý režim příliš pobožnostem neholdoval, některá taková místa se dochovala a dnes opět slouží svému účelu.* (Zdroj: https://www.turistika.cz/mista/bela-pod-pradedem-domasov-mariin-pramen/detail)

Krásně upravené „poutní“ místo nás mile překvapilo. Nevím, jestli je voda zázračná, ale určitě vím, že byla pořádně studená a osvěžující.

Do cíle cesty na autobusovou zastávku Bělá pod Pradědem, vodopády - nám zbývají ještě 2 km. A tak znovu šlapeme.

Celou trasu jsme prošli bez nějakého odpočinku, chvílemi jsme měli přestávku na nějaké to focení a okamžik jsme se zdrželi u pramene.

Cestu jsme si trochu prodloužili, když jsme se vydali po bílé značce lyžařskou cestou - cestou pro cyklisty v tomto období, k prameni. Cesta směr Filipovice je o 2 km kratší.

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Eli, tak ráda jsem si prohlédla mi milé Jeseníky, díky! Krásná fotodokumentace, těch hřibů ... Zdravím Honzu!
Elena Valeriánová
Děkuji za komentáře. Martino, to jste mi udělala radost, že článek je pro vás možným tipem na výlet.
Martina Růžičková
Moc pěkný článek a pro mě i tip na výlet. Do Jeseníků jezdíme již několik let v létě i v zimě, ale toto poutní místo jsme ještě nenavštívili. Parádní fotky :-) !!!
Alena Tollarová
Pěkný výškový rozdíl. Věřím, že nahoře bylo chladno. To u nás panuje léto. Chtěla jsem se vrátit k fotkám, ale musela bych opustit psaní komentáře a znovu překliknout na článek s fotkami. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout :( Zelené lesy a pramen v lese jsou kouzelné a houbičky byly vítaným bonusem.
Jitka Hašková
Moc hezký výlet.
Eva Mužíková
Co dodat, vše bylo již napsáno. Musí tam být opravdu krásně, fotky jsou toho důkazem.
Marie Seitlová
Děkuji za zajímavou a krásnou fotoreportáž z Jeseníků.
Alena Vávrová
Opět krásný výšlap, hřibové zpestření a nádherné poutní místo mi trochu připomnělo navštívené sloven. poutní místo Turzovka. Přes Červenohorské sedlo jsme se vraceli kdysi s manželem z naší první návštěvy Jeseníků. On tam byl jako student na lyžáku. Často a velice ráda si nad fotkami z Jeseníků zavzpomínám. Proto dík.
Jan Zelenka
Po přečtení článku a shlédnutí fotek vám musím závidět. Krásný výšlap i fotky.
Hana Polednová
Elenko, nádhera. Krásný kraj, příroda i houby. Moc hezky jste si šlapali a fotky jsou důkazem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%