Výlet na Mostecké jezero
Foto autorka

Výlet na Mostecké jezero

25. 9. 2020

Pondělí, 21.9.2020, bylo jako stvořené pro výlet. Věděli jsme, že 12.9.2020 bylo pro veřejnost otevřeno nové jezero v Ústeckém kraji. Jedná se o největší a pravděpodobně nejhlubší vodní plochu v České republice - Mostecké jezero.  Od nás to naštěstí není nijak daleko, takže jsme nelenili, vybavili sebe a pejsky lahvemi s vodou pro případ žízně a vyjeli jsme směr Most.

Nabízím vám pár informací o této lokalitě. Mostecké jezero leží v Ústeckém kraji u města Most. Vzniklo jako projekt rekultivace po uzavření Dolu Ležáky. Napouštění začalo v roce 2008,  dokončeno 12.9.2020, kdy bylo oficiálně otevřeno pro veřejnost. Jeho parametry jsou: rozloha 311 ha, 2,5 km délka, 1,5 km šířka, max. hloubka 75 m, průměrná hloubka 22 m. Leží ve výšce 199 m n.m. Veškeré informace jsou dostupné na internetu.

Tentokrát se kufrování nekonalo, cestu dobře známe, a tak jsme po hodině jízdy uviděli kousek jezera a za chvíli už jsme se kochali celým. Hodně nám to připomínalo ústeckou Miladu, u zatopených dolů to asi jinak nejde. Musím přiznat, že na nás udělalo velký dojem. Plocha jezera je opravdu impozantní, kolem už vyrostla spousta zeleně, voda byla nádherně průzračná, milovníci šípků by si přišli na své. Tam, kde jsme chodili, jich bylo kolem vody opravdu hodně. Podél jezera je asfaltová cyklostezka, opodál stojí přemístěný pozdně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a sousoší sv. Jana Nepomuckého. Do jezera byli vysazeni pouze rybí dravci kvůli čistotě vody, rybolov je zde zakázán.

Nestihli jsme obejít celé jezero, byla to naše první procházka kolem vody a určitě ne poslední.  Pokud se ocitnete v blízkosti této lokality, vřele doporučuji její návštěvu. Pro přiblížení vám nabízím fotky, snad vám budou pro představu stačit. Užijte si krásný podzim.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Nádherné fotky! Skoro jako od moře! Dík za krásný virtuální výlet!
Věra Ježková
Naďo, to je nádhera. Díky moc. Za fotky i informace.
Alena Vávrová
Naďo, je to krásné místo, dík za seznámení. Fotky jsou výstižné!
Vladislava Dejmková
Vypadá to pěkně, hlavně aby ta čistá voda vydržela.
Jana Šenbergerová
Vypadá to na moc pěkný sportovně rekreační areál. Tam se bude jezdit na kole! Ach jo, ale ta dálka. Naďo, krása!
Eva Mužíková
Nadičko, Ty jsi opravdu úžasná..... Tolik krásných záběrů se hned tak nevidí. Nadchla mne ta proudící voda z kanálu, kamínky na dně " moře", jakož i zrcadlení... zkrátka, umíš... jen tak dál. Bertice
Zuzana Pivcová
Je to kouzelné jezero a ta průzračná voda mě fascinuje. Škoda, že tu nemáme něco v blízkosti, jen tu nanicovatou Hostivařskou přehradu a krytý bazén na Praze 11. :-D Fotky jsou moc hezké, tak jako vlastní výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.