Broumovsko
Foto: autorka

Broumovsko

30. 9. 2020

Letos jsem se s Exodem Blansko dostala na týdenní pobyt do pobytové základny historického rodinného hotelu Praha v Broumově /hotel je kulturní památkou/ až v polovině září - ale i tak jsme tomu byli všichni rádi.

Jeli jsme směrem na Poličku a první zastávkou byla v Luži komentovaná prohlídka poutního kostela Panny Marie Pomocné - v tuto neděli zde byla právě III. chlumecká pouť  "Švestková".

Do mých rukou se zde dostal dvouměsíčník farnosti Luže, který měl v úvodu Modlitbu od Jana Skácela:

* Pane, ať jsi stéblo trávy nebo obyčejný list - prosím dej, ať aspoň trochu umím ve tvých vzkazech číst. Prosím dej, ať řeči stromů aspoň trochu rozumím - ať vědí, že se učím a že nic neumím... *

 * A dej mi sílu snášet pokorně, co změnit nemám sil - odvahu, bych to nač stačím, na tomhle světě pozměnil - a také prostý rozum, který vždycky správně rozezná co se změnit nedá a co se změnit dá... *

Další zastávkou bylo Nové Město nad Metují - město je perlou, která zdobí českou krajinu podhůří Orlických hor. Tamní zámek byl do současné podoby upraven architektem Dušanem Jurkovičem, tak jako i dřevěný krytý most - nádherné zahrady jsou zdobené i souborem barokních soch a jsou volně přístupné.

Po následné prohlídce Broumova jsme zde navštívili i zdejší klášter, který byl založen ve 13. století mnichy řádu sv. Benedikta. Klášter i zahrady prošly v r. 2014 rozsáhlou revitalizací... Klášterní zdi ukrývají unikátní kopii Turinského plátna, vzácně dochovanou klášterní knihovnu i bohatě zdobený kostel sv. Vojtěcha.

Další den nás už čekalo Teplické skalní město a to placený okruh ze Střmenského podhradí až do úzkých soutěsek mezi vysokými skalními masivy na "Sibiři" -  také zde byla skutečná zima. A zde prohlídkový okruh Teplickými skalami končil a už jsme se vrátili zpět k vstupní pokladně. Další zastávka byla v Polici nad Metují a zde jsme se nejvíce osvěžili v kašně s pitnou vodou - Julinčin pramen a viděli jsme i starou roubenou školu z roku 1785.

Následující den jsme jeli kolem vodní nádrže Rozkoš a pak už byla prohlídka zámku Ratibořice i s procházkou Babiččiným údolím. V Červeném Kostelci jsme navštívili domek, ve kterém žili novomanželé Němcovi po svatbě v najatém malém bytě v kupeckém domě Augustina Hůlky, a to od podzimu r.1837 do dubna 1838 - z této doby vznikla povídka Chudí lidé. U domku je i zahrádka, kde odpočívá "Viktorka".

Broumovské stěny jsou pohořím mezi Policí nad Metují a Broumovem s řadou pískovcových skalních útvarů, roklí a vyhlídkových míst - jsou často velmi náročné. Barokní kaple Hvězda z 18 století a dřevěná chata Hvězda z 19. století postavená ve švýcarském stylu byla bohužel zavřená, ale výhledy z těchto míst byly překrásné. Jsou zde skutečně zajímavá skalní města, věže, hluboké rokle a skalní hřiby. Ale nejsou zde jen skalní hřiby, roste zde i veliké množství hub - viděli jsme místní houbaře, kteří nosili z lesů veliké koše nádherných hříbků. Ale i mnozí z nás měli štěstí na krásné praváky, které jsme dobře převezli až do Boskovic.

Další den byl pro nás trochu odpočinkový - byl to výlet s průvodcem do Vambeřic v Polsku. Zde jsem byla se školou před 60ti roky a zdálo se mi, že se zde zastavil čas... Ovšem tehdy jsem po prve v Polsku viděla bosé žebrající menší děti a dala jim všechno to málo co jsem měla - ale ty vysoké schody jsem tehdy "lehčeji vyběhla"... *  Následovala stolová hora Hejšovina a už bylo před námi krásné - přímo kouzelné lázeňské městečko Kudowa Zdrój...

Poslední den jsme si prohlédli renesanční zámek Doudleby nad Orlicí, město Vamberk a poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie Neratov s prosklenou střechou - bývá zde ročně až 45 svateb. Společenství lidí v roce 1992 založilo Sdružení Neratov a v této horské vesnici pomáhá lidem s postižením a společně s nimi se podílí na obnově tohoto poutního místa a návratu života do kdysi vysídlené vesnice.

 Celý týden jsme v uzavřených prostorách museli mít roušky, tak jako v restauraci při samoobslužném snídaňovém bufetu i teplé večeři - pochopitelně u stolu jsme už roušky mohli odložit.

Ale jsme všichni rádi, že jsme se zase letos mohli alespoň takto setkat při náročné turistice a za to určitě všichni naší milé vedoucí Věrce moc a moc děkujem... *

Bohužel poslední dva dny jsem neměla fotoaparát a snímky, které mi odtud kamarádka přeposlala, jsem nedokázala dát na moje stránky.

PS. Právě teď když pročítám znovu svůj článek, zda tam není nějaká chyba - tak čtu nově vyhlášenou soutěž na příštích 14 dní. A zaujal mne hned ten první námět - Můj smysl života...*

Je mi 74 + ...    Mým smyslem života bylo nejdříve hlavně klidné manželství, radostný a klidný život s dětmi a pak s mnoha vnoučátky - které mi už ovšem hodně odrůstají...*

  Takže můj dnešní smysl života - mimo běžné práce - virtuální - ale velmi obohacující život s Vámi všemi na i60*, každý týden jednodenní vycházka s kamarádkami /většinou také vdovami/ do blízkého někdy i vzdálenějšího okolí našeho bydliště a právě také toto moje každoroční cestování s Exodem Blansko /sekce seniorů/ po naší vlasti.

    Ovšem k tomu denně prosím ráno nebesa o zdraví a pomoc, abych tyto aktivity mohla dobře zvládat... *

   * A když to dobře zvládnu jako dnes i ten článeček a fotografie na i60, tak zase za to pokorně moc a moc děkuji a to právě úvodními slovy Jana Skácela - Modlitba... *

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem za Vaše milá slova *
Dana Puchalská
Krásný výlet.
Marie Seitlová
Pěkně jsem se s vámi prošla, na některá místa zavzpomínala. Článek se mi moc líbil.
Daniela Řeřichová
Paní Marie, i já děkuji za Vaše poutavé vyprávění a fotografie z míst, která jsou našemu srdci blízká.
Alena Vávrová
Maruško, dík za sdílení tohoto "super vandru", leckde jsem byla, ale je to již dávno.
Naděžda Špásová
Ještě jednou jsem si to pročetla a musím přiznat, že jsme byli kdysi v Ratibořicích, když jsme tam točili jeden seriál. Jmenoval se Ve znamení Merkura. :-)
Naděžda Špásová
Maruško, určitě to bylo moc hezké. Tenhle kus ČR neznám a asi nepoznám. Ale tvoje fotky mi ukázaly, že je to tam opravdu pěkné. :-)
Zuzana Pivcová
Moc hezké a citlivé úvahy, jako u Tebe, Maruško, vždy. Díky.
Jana Šenbergerová
Tyto končiny trochu znám, o to raději jsem si o nich přečetla a pokochala se fotkami. Přeji ti, Aničko, ať jsou tvé prosby vyslyšeny.
Hana Nováková
Maruško, dnes to bylo nejen na 1 ale i hodně hvězdiček. Poutavý článek a krásné foto. Navštívila jsem v mládí Babiččino údolí, Ratibořice a nahlédla jsem díky vašim fotkám i do jiných nádherných míst. Děkuji za článek a foto, připravila jste mi krásné i když zatažené ráno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%