Praha historická
Foto: Autorka

Praha historická

1. 10. 2020

Praha. Město, ve kterém jsem se narodila a mohu opravdu tvrdit, že jsem křtěná Vltavou, protože jsem se narodila v porodnici na ostrově Štvanice, která stávala v místě, kde dnes stojí „Centrální tenisový dvorec Štvanice“.

Prožila jsem v Praze dětství, i když v době, kdy všichni odjížděli na víkendy z Prahy do bezpečí svých oáz v chatových osadách, a Prahu historickou jsem i s bratrem poznávala spíše díky prarodičům, kteří nás čas od času brávali na toulky Prahou. Uteklo hodně vody od té doby a mezitím se změnilo vnímání světa, života a jeho priorit, a i Praha se změnila. Zkrásněla.

V posledních desetiletích jsem, ač Pražačka, neměla chuť, kromě adventní doby, na procházku Prahou. Davy turistů, všude komerce, v restauracích ceny, že to spíš vypadalo jako cena té restaurace na prodej. A letos nás přepadl vir … 

Musela jsem vyrazit a ty jedinečné okamžiky, kdy pražské památky zase patří téměř výhradně jen Čechům, si pořádně vychutnat a užít. Ani jako dítě jsem nezažila takhle krásnou starou Prahu - tichou, dýchající historií a vzbuzující v člověku pýchu, že je její součástí a je tady doma.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Kolín
Paráda!!! Pane Matoušku, mně se ty fotky ve Firefoxu také zobrazují naležato. V Exploreru ne, ale zase se jimi nedá listovat.
Martina Růžičková
Jsem další narozená v porodnici na Štvanici a v Praze žiji celý život. Procházky historickým centrem miluji. Moc krásně jste zachytila nynější atmosféru ztišeného města :-).
František Matoušek
Už se delší dobu chystáme podívat do Prahy. Manželka je rodačka z P6. Chceme ale jet bez auta, protože v Praze zaparkovat je velký problém, obzvlášť teď co nalajnovali modré zóny. Jinak do Prahy jezdíme párkrát za rok a to na veleslavínský hřbitov a jelikož si nekupuji dálniční známku, jezdíme t.zv. zadem přes Mělník a Kralupy n.Vlt. a musím říci, že i před hřbitovem máme zaparkovat problém. Prahu historickou mám rád. Děkuji za fotečky, jenom lituji, že některé jsou na ležato (nebo, že by tomu byl na vině můj prohlížeč ?).
Jitka Hašková
Také jsem se narodila na Štvanici už v roce 1944. Ze svého dětství si pamatuji Prahu krásně tichou. Chodívala jsem pěšky z Arbesova náměstí do Městské knihovny si půjčovat knížky. Cestou jsem si prohlédla všechny kostely, auta tenkrát skoro nejezdila, ty nikdo v 50. letech neměl, nic mě nemohlo přejet. Se školou jsme si byli prohlédnout podrobně Pražský Hrad, kde se smělo i do Španělského sálu. Krásné fotky, ale nechápu. proč se mi ty nastojato zobrazují naležato. To asi nemůžete ovlivnit. nejvíce jsem si užila starou Prahu nad Langweilovým modelem, kde jsme toho moc nepoznávala. Byla se mnou kamarádka, která vyrůstala na Starém městě, odtud byli její oba rodiče a všechny 4 prarodiče. Ta tam našla všechny ulice a kostely, které doposud jsou. Děkuji za článek.
Naděžda Špásová
V Praze jsem studovala střední školu a pak jsem tam pracovala. Ráda jsem se procházela po ulicích, navštívila historické památky, hospůdky, kina. Poznala svého manžela a pak jsme z Prahy odešli. Ale ráda jí mám stále, i když už je to tam o dost jiné.
Dana Puchalská
Ranní Praha má své neopakovatelné kouzlo. Léta jsem pracovala v centru Prahy. A občas jsem se ráda před prací tím tichém prošla. Ano, Praha je magické město. Žiju v ní celý život a taky jsem se narodila na Štvanici.
Zuzana Pivcová
Já jsem zažívala ranní Prahu, kdy se zahraniční turisté teprve začínají vynořovat, při cestě do redakce. Jak to vypadá v centru nyní, nevím, a ani moc nelituji. Ale Vy jste to napsala moc hezky.
Jana Šenbergerová
Vylidněná Praha brzy po ránu se mi vždycky líbila nejvíc. Člověk tak má dost prostoru a klidu, aby si vychutnal její krásu. V davu musí dávat pozor, aby ho někdo nezašlápl nebo neobral. Pěkné vyznání rodnému městu, jen ty fotky trochu zradily. Tím se nenechte odradit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%