Nebojte se chodit k lékaři, žádá seniory kandidát na hejtmana Jihočeského kraje za hnutí ANO František Konečný
S kamarádem, populárním hercem a kandidátem ANO do Senátu, Slávkem Jandákem

Nebojte se chodit k lékaři, žádá seniory kandidát na hejtmana Jihočeského kraje za hnutí ANO František Konečný

1. 10. 2020

Ing. František Konečný, Ph.D., 62 let, je vysokoškolský pedagog, krajský a českobudějovický zastupitel. Za hnutí ANO kandiduje na hejtmana Jihočeského kraje. Požádali jsme ho proto o krátký rozhovor. 

Ve vašem volebním programu preferujete rozšíření míst v zařízeních sociálních služeb a výstavbu kamenného hospice v Českých Budějovicích. Proč?
Protože to považujeme vedle dopravních staveb a zdravotnictví za klíčový úkol, který před novým krajským zastupitelstvem a vedením kraje stojí. Víte, my máme kandidátku sestavenou opravdu poctivě napříč celým Jihočeským krajem. Je v ní řada starostů. A snad od všech a odevšad slyším jako klíčový, dlouhé roky neřešený problém nedostatek míst v domovech pro seniory a v hospicích. Stoupá tlak na zdravotnický systém a sociální služby. Právě tady hrají kraje klíčovou roli. V jižních Čechách je více než dvacet procent obyvatel starších šedesáti pěti let. To je nějakých sto třicet tisíc spoluobčanů. Ale k dispozici máme jen kolem tří tisíc sociálních lůžek. Osobně vím, jak moc pomáhá rozvoj terénních služeb a mobilních hospiců, ale jedním z našich cílů je vybudování kamenného hospice tam, kde opravdu chybí, a to přímo v krajské metropoli.  

Jak konkrétně chcete situaci řešit?
V Českých Budějovicích výborně spolupracuje radnice. Už jsme diskutovali například možnost využití části areálu českobudějovické nemocnice, který má vynikající logistické předpoklady, na centrum sociálních služeb. Vedle hospice vidím velký potenciál v rozšíření terénních a odlehčovacích služeb, o jejich přínosu jsem se přesvědčil třeba v Českém Krumlově. Chceme posílit tyto služby i v menších městech, přiblížit je lidem. Roky čekání v jakýchsi pořadnících mi přijde minimálně nedůstojné.

To, nač musíme klást velký důraz, je ochrana klientů domů pro seniory a dalších zařízení před rizikem infekce. To souvisí s dodržováním nastavených opatření, s režimem návštěv, protože nikdo nechce, aby senioři zůstávali bez sociálního kontaktu, a v neposlední řadě s odpovědností personálu. To se zatím, zaplaťpánbůh, na jihu Čech daří. Chtěl bych ale velice požádat seniory o to, aby se covidu nebáli, aby nepodceňovali lékařskou péči, prevenci, aby se nebáli jít k lékaři. K pravidlu 3R – Roušek, Rozestupů a Rukou – doplňuji bonmot jihočeské hygieničky docentky Kotrbové, která jako neméně důležitá R přidává i Rozum a Respekt. Mějme respekt, ale nemějme strach. Ten může způsobit mnohem větší škody než infekce samotná.     

Co chcete udělat pro aktivní seniory?
To, co kraj pro zvýšení kvality života udělat může. Prvním úkolem je rozumná dopravní obslužnost a provázanost spojů. Kraj musí pomoci dopravcům nahrazovat neefektivní spoje a prázdné autobusy menšími ekologickými vozidly, zvýšit frekvenci spojení do odlehlých míst a koordinovat návaznost vlakového a autobusového spojení, aby senioři v menších obcích nebyli odkázáni na automobily a dobrou vůli, když potřebují do města k lékaři a autobusem je to vyčerpávající cesta na celý den. V aktivních seniorech dřímá obrovská životní zkušenost a chuť se zapojit do věcí veřejných. A kdo jiný jim může vytvořit prostor než obce a kraj? Především podporou spolkového života a práce seniorských klubů. Chtěl bych s vysokými školami jednat o rozvoji univerzit třetího věku a programů celoživotního vzdělávání, dále s kulturními institucemi v gesci kraje o možnostech seniorských projektů a slev.     

Zadavatel/Zpracovatel: Hnutí ANO

 

 

 

 

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
To máte ale kamaráda, který rád převléká dres. Na lékaře nedám dopustit !!
Hana Rypáčková
Už jsem to tam hodila, ale jemu tedy ne...
Olga Škopánová
Já se nebojím jít k lékaři, ale lékař se bojí mě.
Olga Škopánová
Nemůžu přestat plakat dojetím,.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.