Karvinsko potřebuje být víc slyšet v Senátu
Kandidát Hnutí ANO do Senátu Ondřej Feber

Karvinsko potřebuje být víc slyšet v Senátu

7. 10. 2020

„Karvinsko si zaslouží víc peněz. My pořád dáváme státu víc než pak dostáváme. Lidé tady tvrdě pracují, nemají lehké živobytí, ale v důchodu pak mnozí potřebují pomoc státu. Zasloužíme si víc a za to chci v Senátu bojovat. Rozhodně bude Karvinsko víc slyšet než teď,“ říká Ondřej Feber, starosta Stonavy a kandidát ANO na senátora v obodu Karviná (obvod 75).

Karvinsko má před sebou další vlnu změn, jak chcete být nápomocen jako senátor?
Čeká nás turbulentní doba kvůli útlumu OKD. I útlum je třeba realizovat s rozmyslem, postupně. Dvě šachty přece hned nezavřeme úplně. Přestaneme těžit, to ano, ale uhlí je tam vytěžené. Část lidí tam ale stále bude mít práci na útlumu a udržovacích pracech. Důl ČSM by měl těžit dál – tam bude kvalitní uhlí do roku 2030. Uhlí potřebují místní huti a další provozy, proč by je měly dovážet z Polska nebo odjinud?

A to nejdůležitější – musíme se umět postarat o lidi, kteří ze šachet budou odcházet. Sociální programy je třeba posílit, stát musí dát víc peněz na rekvalifikace. Víc investovat do přípravy nových podnikatelských zón tak, aby u nás v regionu přibylo pracovních míst. Podpořit živnostníky a motivovat lidi k nové práci. Horníka k počítači asi neposadíte, potřebuje smysluplnou práci, která bude pro něj. Nutné je dále inevstovat do veřejného prostoru na Karvinsku – do likvidace ekologických zátěží, do silnic. Tam budou i nové pracovní příležitosti.

Rád bych prosadil dívější odchody do důchodu pro všechny horníky, dnes platí jen pro některé.

Jaké zákony byste v Senátu podpořil a proč?
Jednoznačně podpořím zákony, které zjedoduší státní správu, podpoří podnikání a motivaci k práci. Skoncuje s bezbřehým vyplácením dávek a podpoří v sociální oblasti ty, kteří to opravdu potřebují – seniory, rodiče – samoživitele, lidi s jakýmkoli zdravotním handicapem. Sociální dávky na Karvinsku pořád berou i lidé, kterým se pracovat nechce. To zatím nevyřešil zákon umožňující bezdoplatkové zóny (znamená konec vyplácení dávek nepřizpůsobivým na bydlení v určité zóně – na ubytovně a v jejím okolí apod.). Speciálně Karviná o tom ví své – nepřizpůsobiví se posunuli jinam ve městě.

Státní správa se musí zrychlit, zjednodušit. Zatím my sloužíme státu a čekáme na jednoduché správní úkony měsíce i roky. To se musí změnit a takové zákony určitě nejen podpořím, ale budu se podílet na jejich návrzích – my v obcích máme rozhodně zkušenosti a od občanů relevantní připomínky.

Potřebujeme také lepší stavební zákon.

Proč by měli lidé volit právě Vás?
Budu vidět, slyšet a skutečně chci pro lidi v regionu pracovat celých šest let. Nevynořím se v době další kampaně, bude za mnou jasná práce. Jsem zkušený starosta. Lidé mne zvolili už 8x a já své zkušenosti nabízím všem.  Stonavu jsme dovedli k vítězství v krajském a třetímu místu v celostatním kole Obec roku. Investujeme především do lidí, do toho, aby jim u nás bylo dobře.

Pražský úředník leckdy nevidí přes hromadu peněz skutečné potřeby v regionech a obcích.  My starostové rozhodně jsme a budeme Senátu přínosem.

Jakou roli Senátu očekáváte v době pandemie ? Měl  by být ještě aktivnější?
Jsem starosta, ne lékař. Jako starosta jsem se svým stonavským týmem připravil řadu investičních akcí, které jsme na jaře nad rámec původních plánů začali realizovat. Dali jsme tak práci místním lidem. To je recept na krizi – investice do veřejného prostoru.

Není dnes možné brzdit jinou zdravotní péči – tolik potřebnou především pro seniory a chronicky nemocné.

Senát musí uhlídat smysluplnost zákonů navrhovaných kvůli této kritické situaci. Senát by také měl být aktivní při navrhování zákonů, které podpoří zachování pracovních míst, podpoří skupiny profesí, které dnes nemohou pracovat.  A je fakt nutné zlepšit toky informací – lidé leckdy v opatřeních tápou.

Zadavatel/Zpracovatel: Hnutí ANO

 

 

 

kraje politika
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.