Lékárníci radí: Jak chránit své zdraví na podzim
FOTO: BENU

Lékárníci radí: Jak chránit své zdraví na podzim

8. 10. 2020

S příchodem padajícího listí, chladných rán a nedostatku slunce dostává naše obranyschopnost zabrat. Je zkoušena velkým množstvím virů a bakterií, které způsobují různé respirační onemocnění.

Nejedná se ale pouze o aktuální koronavirus Covid-19, ale například také pro tuto sezonu velmi typické chřipkové viry. Pro svou imunitu musíme tedy udělat maximum.

Zeptali jsme se, co radí lékárníci ze sítě BENU lékáren svým pacientům? 

 

Posilujte imunitní systém

Slovo imunita slyšíme z každé strany ve spojitosti s nemocemi. Díky imunitě se s nimi naše tělo umí lépe vypořádat. Při snížené imunitě stačí, když se setkáte s bacilem a na druhý den vás bolí v krku, máte rýmu a bolí vás hlava

Pro správnou funkci imunitního systému je důležitých těchto 5 zásad: 

  1. pohyb na čerstvém vzduchu za každého počasí: ani v chladném počasí se neschovávejte v příjemně vytopené místnosti. Suché sliznice nosu a uší jsou totiž mnohem více náchylnější na kontakt s mikroby. Na čerstvém vzduchu se sliznice prokrví a může vás tak chránit před infekcí. Vydejte se s rodinou na procházku do parku, kromě zdraví vám to přinese i společné zážitky.

  2. dostatek spánku a pohoda: věčná honička za povinnostmi imunitnímu systému rozhodně nepomáhá. Lidské tělo totiž spotřebovává energii na vyrovnání se ze stresem a obrana proti mikrobům je až na posledním místě. Při prvních příznacích onemocnění si dopřejte kromě léků také dostatek spánku a relaxaci. Vaše tělo načerpá nové síly a budete dříve fit.

  3. strava bohatá na vitamíny a minerály: pro správně fungování je potřebuje každý člověk. Jelikož si je neumí lidské tělo vyrobit, na rozdíl od cukrů a bílkovin, musí je získat ze stravy. Typicky je najdeme v ovoci a zelenině, ideálně v syrovém stavu nebo upravené na páře. Že vám nechutná jen tak syrová zelenina? Připravte si z ní chutné a barevné smoothie. Když se nedaří vybírat si jídlo bohaté na vitamíny, zkuste doplňky stravy. Pro správné fungování imunitního systému jsou nezbytné:

Věnujte mytí rukou více pozornosti

Patříte k lidem, kteří věnují mytí rukou poctivou minutu? Anebo spíše k  těm, kteří si ruce jen tak opláchnou vodou? Kdybychom se mohli podívat mikroskopem na naše ruce, viděli bychom miliony bakterií a buněk obsahující viry. Některé jsou pro naše zdraví neškodné a tvoří tzv. kožní mikroflóru. Ty patologické, způsobující nemoci, nasbíráme na ruce venku, při kontaktu s nemocnými lidmi nebo věcmi, které jim patří. Proto si mytí rukou zaslouží v prevenci náležitou pozornost. Na mytí rukou je nejlepší osvědčená kombinace tekoucí vlažné vody a mýdla. Pro názornou ukázku “Jak na správné mytí rukou” jsme pro vás připravili podrobný návod. 

136349.jpg

Když ale zrovna není v okolí žádný vodovodní kohoutek (v přírodě nebo třeba i na cestách) s sebou mějte dezinfekční gely na ruce

 

Nepodceňujte funkci roušek a respirátorů

Roušky a respirátory mají své zastánce i odpůrce. I přesto, že je jejich nošení otravné a někdy i nepříjemné, v boji proti šíření virů a bakterií naší společnosti významně pomáhají. Nejen že vaše rouška chrání okolí, ale také vás. Tím, že máte zakrytá nos i ústa, nejste vystavení tak velkému množství mikrobů. Je známo, že klasické roušky a také respirátory třídy ochrany FFP1 a FFP2 neochrání na 100%, ale jisté pozitivum mají. Při jejich používání není naše sliznice nosu vystavena tak velkému množství viru, jako by byla bez nich. 

 

Rezervujte si léky na předpis a vyhýbejte se kontaktu s nemocnými

Pokud lékař souhlasí, může vám zaslat recept na léky i elektronicky, tzv. eRecept. Vy tak nemusíte čekat v čekárně s ostatními pacienty a vystavovat se nebezpečí nákazy. Někdy se pak stane, že v lékárně není zrovna některý z vašich léků skladem a musíte tam dvakrát. Nemůžete se na ně zlobit, vždyť v České republice existuje kolem 8 500 léků a do skladu se vejde obvykle pětina tohoto počtu. Jak to ale udělat, když do lékárny chodí pro léky i přenašeči nemocí? Jednoduše snižte počet svých návštěv lékárny ze dvou na jednu a rezervujte si své léky na předpis přes internet nebo aplikaci. 

Objednání léků z pohodlí domova oceníte hlavně v případech, kdy máte hned několik eReceptů, na každém jsou dva léky a dávka na tři měsíce.

Recepty si naklikáte v pohodlí domova, vybere oblíbenou lékárnu a už jen čekáte na zprávu, že je vše připraveno. Do lékárny se tak můžete vydat s jistotou. 

Jak na to? Je to jednoduché. Stačí jít na benunapredpis.cz nebo si stáhnout mobilní aplikaci BENU a připravit si číslo eReceptu. Rezervaci zvládnete ve 3 snadných krocích: 

  1. krok: zadáte kód eReceptu a vyberete svou nejbližší lékárnu
  2. krok: napíšete své údaje, jako jsou jméno, příjmení, telefonní číslo a e-mail 
  3. krok: potvrdíte rezervaci a čekáte na odpověď z lékárny

Rezervovat můžete léky dokonce také pro někoho jiného, třeba manžela nebo příbuzné. Do lékárny stačí pak přijít jen s číslem rezervace, eReceptem nebo nově i občanských průkazem.  A nebo může vaše léky vyzvednout i někdo jiný pro vás. V tomto případě stačí v lékárně předložit číslo rezervace nebo kód eReceptu. Vyzkoušejte to a uvidíte sami! 

 

TIP: Zajímají vás další otázky k rezervaci léků na předpis nebo potřebujete s něčím poradit? Podívejte se na odpovědi na nejčastější dotazy nebo se zeptejte přímo lékárníka v naší BENU poradně.



 

 

 

léky zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%