Můj smysl života: sbírat pochvaly
Ilustrační foto: pixabay.com

Můj smysl života: sbírat pochvaly

8. 10. 2020

Vyhlášení tématu glosy mě inspirovalo k zamyšlení nad smyslem života. Nikdy před tím jsem to neudělala, protože jsem si žila asi moc spokojeně, a tak se nebylo třeba zamýšlet.

A představte si, po delší úvaze jsem ho našla. Je zcela přízemní a tak trochu sobecký. Sbírat pochvaly. Jsem totiž ráda chválená. Od dětství. Naučila mě na to moje maminka, která mě často chválila a dodnes jsem jí za to vděčná. Ten pocit, že děláte něco dobře, nebo že jste šikovná (relativní pojem), že jste v něčem první (nebo alespoň v první polovině) je k nezaplacení. Pod chválu se dá zahrnout ledacos. Když už nejste v mládí obdivovanou krasavicí, tak je třeba se postarat alespoň o úspěch ve sportu. Když už nejste obdivovanou vědkyní, tak stačí pochvala vašeho kuchařského umění. A když už nejste zakladatelkou dobročinné organizace nebo úspěšnou byznysmenkou, tak je příjemná pochvala za to, jak jste vychovala svoje děti, když ty se v té dobročinnosti angažují a byznys také zvládají.

Poslední dobou ale pochvaly došly. Co mohlo být pochváleno, bylo. A nic nového k obdivování nepřichází. Manžel mé mimořádné výkony bere už jako samozřejmost, a tak mi asi nezbývá než si najít nový smysl života. Anebo nového manžela? Bude to těžké, přetěžké. Nevím, co z toho bude snazší. Obzvlášť, nechcete-li aby váš smysl života byl zase přízemní.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Odmala nesnáším lichocení,pochvaly a zdrobněliny!!!
Hana Rypáčková
Je to nadsázka jen glosa. Pokud se ale ta vášeň pro sběr pochval přežene, mnohdy se stane z člověka Jájínek /já já já jenom já/ a pak se divíme , co se děje kolem nás. Kde je pak spolupráce?
Helenka Vambleki
Blanko, když chybí pochvala od manžela, tak ho hned neměň :) Vezmi nejbližšího člověka, postav se před zrcadlo, abys ho viděla a začni se chválit sama. Že sebechvála smrdí? Však se nechval nahlas :-) :-) :-)
Soňa Prachfeldová
Vtipné, s nadsázkou psané. Pochvala potěší a nabudi i k lepší práci, jen se to nemá stát zbytečným lichocenim. Jak se říká - dobré zboží se chválí samo :-)
Naděžda Špásová
Ahoj Blanko, taky tě tu ráda vidím. Nejsi sama, koho potěší pochvala, taky jsem ráda, když mě někdo něco pochválí a naopak nevěřím někomu, kdo tvrdí, že není rád chválen. Takže máš ode mně pochvalu za to, že jsi se sem vrátila a pak za pravdomluvnost. Doufám, že se objevíš častěji. Měj se krásně. :-)
Hana Nováková
Blanko, když mám opatrně vyjádřit co si myslím, nevím jak do toho. Za mě, sbírat pochvaly a mít to za smysl svého života, je dosti zvláštní, spíš mi to připadá jako jakási úchylka. Nechápu lidi, kteří čekají na nějakou pochvalu, ta může být upřimná, od jiných jen na oko a tím i zcela falešná, což je dosti často. Nejsem zvyklá, že mě někdo chválí, dělám to, co považuji za správné, co třeba někomu pomůže a neočekávám pochvalu. Zadostiučiněním je mi třeba spokojenost jiných, jejich radost atd. Jistě, někdy za čas pochvala potěší, ale spoléhat se na to, že co udělám, za to mě někdo bude chválit mě nikdy nenapadlo. A mít to za smysl života ????
ivana kosťunová
Ahoj Blanko, ráda tě tu opět vidím. Připiš si také jednu pochvalu ode mne za to, jak hodně dovedeš sdělit málo slovy. Samozřejmě , že chceme být chváleni, že nás pochvala těší, jenom málokdo si to dokáže přiznat. Moje teta- moudrá to žena- měla jediný recept na šťastné manželství. Chválit, chválit, a chválit. :))
Blanka Macháčková
Věrko, určitě jsi nepopudila. Jak napsala Zuzka, je v tom nadsázka. Ale i když ráda přijímám pochvaly, neznamená to, že neumím přijmout kritiku. Všechny moc zdravím a tobě k svátku přeji hodně zdraví.
Věra Ježková
Když jsem byla vyvolána, budu reagovat. Neměla jsem to v úmyslu, abych nepopudila. Protože tohle neberu. Zuzka jistě měla na mysli mé neutěšené dětství. Jenže to mě v této souvislosti vůbec nenapadlo. Vnímám to jinak, ač vím, že text je psán s jistou nadsázkou. Každý je jistě rád pochválen, i já. Ale vidět ve sbírání pochval smysl života? To fakt ne. Kromě toho to implikuje závislost na názorech druhých. V kontextu článku bych viděla smysl života v sebepřijetí, spokojenosti sama se sebou nezávisle na mém hodnocení jinými. Blanko, promiň, ale tady ti do sbírky nepřispěju.
Věra Lišková
Udělej si sám, to byl název časopisu, ale dá se použít i při pochvale. Pokud je za co, občas se v duchu pochválím a mám též jistotu, že pochvala je myšlena upřímně. Též chválím za pěknou glosu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.