Krize bývá příležitost ke změně života. Platí to nejen pro mladé, ale i pro seniory
Ilustrační foto: ingimage.com

Krize bývá příležitost ke změně života. Platí to nejen pro mladé, ale i pro seniory

13. 10. 2020

Krize jako příležitost. Toto spojení se čím dál více používá v souvislosti se současnou pandemií. Pro někoho je to nesmyslná fráze mající za cíl zahnat strach a frustraci společnosti. Jenže zlé zkušenosti člověka zpravidla posílí, jen záleží na tom, co si kdo pod tím představuje.

Nakoupili výhodně akcie, jejichž hodnota se kvůli krizi propadla.

Nechodili do práce, tak ve volném čase udělali na domě opravy, které léta odkládali.

Začali plést, šít, malovat obrazy, tvořit. Tedy dělat věci, na které neměli čas, ale o nichž snili.

Zamysleli se pořádně nad tím, čím by se mohli živit, když jejich práce přestane vynášet a rozjeli nové projekty: e-shopy, internetové stránky nabízející výměnu a prodej různých služeb a výrobků.

Přihlásili se na seznamku, zkusili si najít nové přátele. Začali se tomu věnovat pořádně, protože najednou měli čas.

Tak hodně lidí využilo nucené zastavení se v době jarní pandemie. Známé osobnosti v mnoha rozhovorech mluví o tom, jak zvláštní období to pro ně bylo, protože najednou takzvaně neměli co dělat. Neměli práci, ale měli čas přemýšlet, hodnotit, plánovat. „Kdo vzal koronavirovou pandemii jako příležitost se na chvíli zastavit, udělat si čas na rodinu a přátele, přečíst si knihu, vyjít do přírody a přemýšlet, co dál, zvládl ji lépe, než lidé, kteří ji brali jako čas promarněný,“ uvedl ekonom Tomáš Sedláček.

Pandemie je tady znovu v plné síle. Každý den lidé čtou tisíce zpráv o přibývajících nemocných, mrtvých, ale co je horší, čtou naprosto rozporuplné názory lidí, které považují za autority, za odborníky. Nevědí komu a čemu věřit. Podléhají pocitu, že se svět proměnil v jeden velký chaos. O to více je nyní těžší se s neobvyklou situací vyrovnat, už podruhé během několika měsíců. Vítězi se v této nelehké době stávají lidé, kteří na první vlnu pandemie vzpomínají jako na dobu, kdy se jejich život změnil více k lepšímu než k horšímu.

„Udělali jsme si s manželem pořádek ve financích. Poprvé v životě jsme na jaře kontaktovali poradce, kterého nám už dlouho nabízela naše banka, ale my vždy tvrdili, že žádné rady nepotřebujeme. Jenže jak jsme tak najednou měli čas na přemýšlení, řekli jsme si, že se zkusíme ochytřit ve finanční oblasti, která nám byla spíše cizí,“ vypráví šedesátiletá Mirka. Oba s manželem jsou učitelé a v poslední době si spoří více peněz, protože by rádi v penzi více cestovali. „Oba jsem vedli víceméně zběsilý život plný školních povinností. Manžel po večerech ještě učí angličinu, já vedu odpoledne různé kurzy. Vyděláváme slušné peníze, jen jsme je nikdy neinvestovali, nerozmnožovali. Teď jsme to zkusili, protože jsme měli čas nad tím přemýšlet, pročítat nabídky poradce, kontrolovat si, zda jsou výhodné. Říkáme teď, že jsme se díky pandemii naučili lépe hospodařit a plánovat,“ vypráví Mirka.

„Díky jarní vlně pandemie jsem se naučila zacházet s počítačem a internetem na vyšší úrovni. Dříve jsem jen posílala maily a občas si něco přečetla,“ říká třiasedmdesátiletá Helena. „Jenže, jak jsem tak seděla doma, došlo mi, že je třeba se  v tomto směru posunout. Vnuk od sousedů mě hodně věcí naučil. Nainstaloval mi skype a ještě další program, díky kterému se vidím s lidmi, se kterými komunikuji. Naučil mě stahovat si filmy i audioknihy. Dříve jsem to považovala za zbytečné, říkala jsem, že na takové věci nemám čas. Raději jsem chodila na výlety, na výstavy, na kafe s kamarádkami. Pro mě to jarní zastavení bylo jednoznačně dobré, byla to příležitost se něco naučit,“ shrnuje.

„Konečně jsem se rozhoupal a dal si inzerát, že nabízím různé drobné domácí práce. Došlo mi totiž, že se může stát, že mě vyhodí ze zaměstnání,“ popisuje své vnímání pandemie šestapadesátiletý Martin. Práce mu sice zůstala, ale zároveň mu chodí spousta odpovědí na inzerát. „V létě jsem si zařídil živnostenský list, začal jsem na stará kolena podnikat. Je spousta osamělých žen, které potřebují v bytě to či ono udělat. Chodím i do mladých rodin, kde jsou muži stále v práci nebo jsou prostě nešikovní nebo se jim prostě do různých drobných prací nechce. I kdyby mi nová vlna pandemie znemožnila na nějakou dobu tuhle práci dělat, nevadí, počkám. Pro mě je podstatné, že jsem se rozhoupal, že jsem se ujistil, že jsem schopen se starat sám o sebe a nemusím jen čekat, jestli se někomu v práci znelíbím nebo ne,“ vysvětluje.

Zatímco média chrlí jednu zprávu za druhou o tom, jak se ekonomická krize prohlubuje a jak lidé kvůli pandemii zchudnou, část lidí se raduje a investuje do akciových fondů a finančních produktů, jejichž nákup je nyní výhodný. Berou aktuální situaci jako ideální investiční příležitost. A takové chování zkušených finančních dravců se vyplatí i v běžném životě, tedy i pro člověka, který tak tak vyjde každý měsíc s penzí či výplatou.  Je totiž na každém, co si pod pojmem investice představí, co si může dovolit, co mu udělá radost. Investice totiž může být úplně stejně jako založení si živnostenského listu či nákup akcií třeba zakoupení si učebnice cizího jazyka či malířského plátna a barev, stejně jako  udělání si času na telefonát kamarádce či kamarádovi, se kterým jsme se dlouho neviděli. Na klidný, dlouhý večerní telefonát, na který dříve nebyl čas.

Pro někoho jsou takové řeči o pozitivním vnímání nepříjemných ba až krizových období jen nesmyslným planým pokusem o utěšování a zastírání tvrdé reality. Pro někoho jsou cestou, jak i v těch nejtěžších dobách přežít s co možno nejlepší náladou a nadějí na lepší budoucnost. Právě ti druzí se zpravidla vyznačují tím, že v souvislosti se slovem krize používají slovo příležitost.

hobby psychika
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Také jsem se v životních krizích vždy něco naučila. Děti jsem měla tak štíhlé, že jsem na ně šila a pletla. Díky zdravotním problémům nejstaršího syna jsem leccos přečetla, co bych jinak nepotřebovala vědět. Díky tomu mám porozumění i pro lidi ve stejných problémech. No a koronavirus mi ukazuje, že každý den, který naše rodina prožije ve zdraví, je Boží milost. Kolik lidí si to ještě uvědomí?
Helena Přibilová
My jsme s manželem v důsledku celosvětové epidemie byli nuceni zrušit několik plánovaných cest a odložit je na nedohlednou dobu. Vždy jsme rádi poznávali i naši krásnou malou zemi a letos jsme ji procestovali ještě více. Na rozdíl od minulých let jsme však všude u nás potkávali více lidí, a to i na místech, kde jsme dříve bývali sami. Pozitivní na této době je však pro nás to, že jsme si po téměř třiceti letech společného cestování konečně našli čas na prohlížení tisíců fotografií, které jsme na svých cestách pořídili. Ty nám totiž umožňují zavzpomínat a znovu prožít neopakovatelné příběhy, které se nám dnes už jeví jako dávné sny.
Danuše D'Engeli
Toto období považuji za velmi důležité pro všechny lidi. Já jsem celý život hodně pracovala, starala jsem se o ridinu a nyní jsem po dvaceti letech Živnostensjý list pozastavila. Rozhodla jsem se, že budu pracovat jen na dohody, s tím, že až se tato doba překulí, tak si ŽL opět obnovím, ale již nebudu tolik průvodcovat. Našla jsem si v obbodbí pandemie několik důležitých zálib, včetně učení se dalších jazyků. Výdy jsem byla velmi poslušná, ale nyní po nových rozhodnutích vláday, stala jsem se "občansky neposlušná", čímž nemám na mysli nenošení roušek apod.... Mám jen v hlavě svůj vlastní názor a podle toho žiji. Je to doba dobrá, i když je mi opravdu velmi líto, že tolik lidí umírá. Protože jsem věřící člověk, vysvětluji si tuto situaci jinak......Tato doba společnost změní a lidé si budou více váýit svých životů a budou přehodnocvat každé svoje rozhodnutí. Přišel čas na odpočinutí... ale nemá se jíst zakázané ovoce. Děkuji.
Hana Rarasch
Optimistický článek, pozitivní především pro důchodce, který má alespoň nějakou finanční jistotu. Ale co poradit mamince, která po rodičovské dovolené začne podnikat na ŽL a musí činnost pozastavit, protože o konkrétní službu není zájem a pokud není vybudovaná klientela, je to složité. Pak ovšem nemá nárok ani na ošetřovné, ÚP snad nějaký příspěvek poskytne , ale minimální (2 MD a předtím DPČ). Tam opravdu toho optimismu moc nevidím!
Anna Potůčková
Moc hezky napsaný článek. I zde platí, že všechno zlé je k něčemu dobré. S článkem souhlasím a pro někoho může být motivující, jak strávit tento coronavirový čas, tuto koronavirovou dobu.
Elena Valeriánová
Článek, v kterém můžeme najít naději sto je velmi pozitivní. Chtěla bych, aby tato doba už skončila a vše se vrátilo do normálu. Ale také vidím i to, že třeba rodinnému životu mnoha rodin prospěla. Byli více spolu, trávili spolu všechen čas. S dětmi pracovali na zahradě, vymýšleli výlety. Zjistili, že je jím spolu dobře. A to také není málo.
Soňa Prachfeldová
Též se mi tento článek moc líbí. Dělání, dělání všechny chmury zahání, tak zní písnička z pohádky a je to pravda. Jakmile se propadne člověk do pesimismu a nudě, vidí vše černě. Pokud v sobě bude hledat sílu, objeví ji a ještě další pozitivní věci.
Jana Šenbergerová
Krize jakákoliv nás může potkat kdykoliv a v jakémkoliv věku. Měla jsem možnost pár jich zažít a využít ke změnám, které mi prospívají i v době této, dnes už opravdu pandemie. Teď jen pokračuji v tom, co jsem získala v předchozích letech. Od chvíle, kdy mi konečně došlo, jak je to s těmi velkohubě slibovanými světlými zítřky, začala jsem si vytvářet svoje. A světe div se, jakkoliv to zní mnohým hloupě, mně to funguje. Díky za článek, pod který se ráda souhlasně podepisuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.