Podmračená neděle v Letenských sadech
Foto: autorka

Podmračená neděle v Letenských sadech

16. 10. 2020

Druhá říjnová neděle přivítala nás Pražáky podmračeným a chladným počasím. Po obědě jsem přesto usoudila, že by byla škoda nejít ven. Zanechala jsem zlenivělého manžela v teple domova, chytla foťák a vyrazila. Pěšky, protože vzhledem k situaci se mi teď nechce zbytečně do MHD. Z domova to mám asi půl hodiny pěšky do Letenských sadů nebo do Stromovky. Tentokrát jsem se rozhodla pro Letnou. Cestou jsem vzpomínala, jak jsem jako dítě preferovala při vycházkách s rodiči Stromovku, která mi více připomínala divokou přírodu. Na Letné navíc hrozilo, že potkáme tatínkovy známé z dob, kdy nedaleko parku bydlel. To se pak naši s nimi na dlouhou dobu zapovídali a já se nudila. Ani svezení na stařičkém kolotoči s opravdovými vycpanými koňmi to nespravilo. Navíc byl kolotoč každou chvíli zavřený.  

Jako dospělák už dokážu krásy Letné ocenit. Mám moc ráda zdejší nádhernou platanovou alej a obdivuji výhledy na město, které se tu nabízejí. Jen je mi líto, že je park na mnoha místech poničený křiklavými graffiti, že ho zrovna nezdobí okolí bývalého Stalinova pomníku, že někdo před lety ukradl kouzelnou bronzovou sochu Diany se psy a srnci...

Často jsem tu už fotila a i tentokrát jsem si říkala, že by se třeba nějaký fajn záběr mohl navzdory podmračenému počasí povést. Navíc bez manžela mám na focení klid a mohu si ho užívat. Nemusím v rychlosti cvaknout a honem pelášit, abych ho dohnala. On totiž nemá trpělivost čekat. Když je venku, tak pochoduje, ze zastavování ho prý bolí záda. Přece nebude někde postávat a čekat, až vykoukne sluníčko zpoza mraku...

Nakonec jsem zdokumentovala celou procházku, protože mě napadlo, že bych ji mohla přidat „Do stovky“. Mohu vás tedy pozvat, abyste si tento krásný pražský park se mnou na fotkách prošli.

Krásný článek o Letenských sadech a jejich historii najdete na webu Praha neznámá:

https://www.prahaneznama.cz/praha-7/holesovice/letenske-sady/

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Martino, pěkná procházka i fotky. A hlavně pro mě další inspirace, kam v Praze vyrazit. Letnou mám spojenou s povinnými průvody, tak mě ani nikdy nenapadlo tam jít cíleně na procházku. I když asi dvakrát jsem tudy profrčela. Ale to už je dávno.
Zdenka Jírová
Hezká procházka. Já , jako mimopražská, jsem Prahou ráda procházela často, ale podrobně si všechny procházky nepamatuji. Pamatuji ale, jako dítě, když stavěli Stalinův pomník a pamatuji se, jak s tím tatínek nesouhlasil. Jeho bourání jsem si už plně uvědomovala, i když jsem ještě nebyla dospělá.
Martina Růžičková
Moc děkuji za další milé komentáře. Paní Ireno, před 40 lety jsme se tam s kočárky mohly potkat :-).
Dana Puchalská
Martino, to je moc povedený článek doplněný krásnými fotografiemi. Děkuju.
Jitka Chodorová
Martino, moc pěkná procházka, krásné fotky, já v nich smutek nevidím, spíše představují podzim jako takový. Kdysi jsem taky na Letné byla, nejspíš v souvislosti nějakého výletu do Prahy. Děkuji.
Irena Mertová
Hezké fotky. Před 40 lety jsem tam jezdívala s kočárkem...
Mirek Hahn
Pěkné..., bez lidí. Graffiti nevadí. :-)
Jan Zelenka
Do letenských sadů jsem moc často nechodil a tak pěkné fotky ve mně vyvolaly vzpomínky. Kdysi dávno, v roce 1974, jsem na těchto místech fotil služebním perfektním foťákem svou budoucí ženu, se kterou jsem se seznámil ve Stavoservisu, kde jsem dělal šéfa propagace. Opět vzpomínky.
Martina Růžičková
Moc vám všem děkuji, že jste s mými fotkami procházku absolvovali a zanechali mi tu hezké komentáře. Otázka na počet pražských mostů mě zaskočila. Příliš neovládám mosty na okrajích města. Vytáhla jsem tedy plán Prahy a koukla i na internet. Nakonec jsem si z toho vybrala údaj, že přes celou řeku vede mostů 18. Pak je ještě řady mostů a lávek přes jednotlivá ramena a nakonec most Nuselský, který přes řeku nevede vůbec. Nejlíp je to asi popsáno v tomto článku: https://www.estav.cz/cz/685.znate-prazske-mosty.
Eliška Murasová
Martino, mně se líbí vaše trochu smutné fotky, a taky článek o Letenských sadech. Znám to mužovo brblání, už jsi to fotila, tak pojď, nebudu na tebe pořád čekat...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%