Fotografka
FOTO: Marie Měchurová

Fotografka

22. 1. 2022

Moje první povídka z cyklu Nevěrné povídky:

Mám to místo moc ráda. Jezdila jsem tam v dětství s rodiči, později, když rodiče odešli, s manželem a dětmi. Po letech děti vylétly z hnízda, hodně cestovaly a byly pracovně zaneprázdněné. V poslední době jsme pobývali na naší chatičce pod břízkami většinou jen my dva. Stejně tak dopadli i naši kamarádi v okolních chatách. Tvoříme takovou komunitu osob středního, prý toho nejlepšího, věku. 

Bylo nás osm, teď je nás už jen sedm. Když Monice oznámil manžel, že se zamiloval a s ní končí, byli jsme to my, kteří jsme jí pomohli překonat smutek a samotu.

Kromě nás dvou, mne a mého muže Jana, jsou to Marta a František, Klára s Jiřím a taky Monika. Chodíme do lesa na houby, hrajeme volejbal, zpíváme a popíjíme večer při ohýnku. Nedaleko našeho březového hájku je rybník, obklopený z větší části rákosím. Příroda tam ale pro nás vytvořila malou písečnou plážičku, kde se vyhříváme, rádi mažeme karty a chlapi chytají ryby. Spíš se o to pokoušejí.  Voda v rybníce je docela čistá a někdy i teplá. 

Na konci letošního léta jsme se na našem území sešli k naší radosti v plném počtu. V sobotu jsme v družné zábavě strávili příjemný večer,  jen ochutnávek alkoholu bylo trošku víc. Můj manžel navrhl, že druhý den ráno vyrazíme k rybníku pokochat se východem slunce a že ranní koupel nám všem udělá dobře. Jednohlasně jsme to zamítli jako blbý nápad, a vrávoravými kroky jsme zamířili každý do své postele. 

Já se jmenuji Hana a pracuji v jedné malé firmě v prodejním a zároveň propagačním oddělení. Jsem hodně kreativní, ale fotografování je můj život. Tato záliba mě provází již od dětství, kdy mi můj starší bratr půjčoval foťák na kinofilm, seznámil mě s pojmy, jako je clona, čas a ohnisková vzdálenost. Dokonce jsem mohla v temné komoře namáčet vyvolané fotky v ustalovači. 

Každý rok mívám takovou malou komorní výstavu svých fotografií v našem kulturním středisku.

Vrátím se ale k ránu onoho osudného dne. Ještě před rozedněním se Honza opatrně vyhrabal z postele, potichu se oblékl a zmizel. Přesto jsem se probudila, hlava mi třeštila po předcházejím večeru, a proto jsem se ještě víc zakutala pod deku. Nějaký vnitřní hlas mi ale říkal, že když nepůjdu k rybníku, budu hodně litovat. Navíc jsem nemohla na výstavu vybrat fotografie, nad kterými bych se rozplývala blahem. Proti své vůli jsem se oblékla, a s foťákem vyrazila do ranní rosy. 

K rybníku vede jedna pevná cesta a několik zkratek vyšlapaných v rákosí. Když jsem se proplétala rákosím, začaly se tvořit ranní červánky. Potom se mi otevřel nádherný pohled na rybník, vykukovalo z něj už i sluníčko. Scenérie jako svořená na krásné fotografie. Vtom jsem zahlédla obrysy dvou postav, které stály proti sobě, držely se za ruce a sluničko jim, jakoby, sedělo v dlaních. Lépe bych to nanaaranžovala.  Cvakala jsem jeden záběr za druhým. Postavy se k sobě přiblížily, tvořily takový tmavý obrys uprostřed vycházejícího slunce a červeně zabarveného vzduchu.  Najednou se postavy od sebe odtrhly a jedna z nich, žena, si přetáhla přes hlavu světřík nebo halenku a zůstala stát z profilu proti slunečnímu svitu. Dokonce byla vidět i zimou ztvrdlá bradavka. Udělala jsem poslední fotku a rychle běžela zpátky do chaty. 

Když se manžel vrátil, ještě jsem ležela v posteli. "Ty máš zase tu alergii, to bude asi z toho včerejšího večera". "Není mi dobře, udělej si něco ke snídani".

V tu neděli jsme se všichni nějak rychle pobalili a rozjeli se každý do svého domova. Honza připravoval něco k obědu, a já jsem se zavřela k počítači upravovat nově pořízené fotky. Hned jsem věděla, že to bude bomba. Ještě dát je vytisknout, zasunout pod sklo, a úspěch bude zaručen. Jen radost z toho se nějak nedostavovala.

Termín výstavy se blížil a já jsem, samozřejmě,pozvala všechny kamarády na vernisáž.  Nechyběli ani kolegové z branže. Dokonce jsem poznala mezi zúčastněnými i reportéra z krajského časopisu. Vtom jsem zahlédla manžela, který přijel autem i s Monikou, prý ji nabral po cestě. Moje vystavené fotografie žádný z nich, manžel ani kamarádi, zatím neviděli, bývalo to pro ně takové milé překvapení. Manžel s Monikou byli z překvapení  evidentně šokováni, protože se  rychle a nepozorovaně vytratili.  

Když jsem při víně probírali, jak se moje letošní fotografie povedly, někteří chyběli. "Kde je Honza a Monika?" "Nevím, a ani to nechci vědět".  Teprve teď jim došlo, kdo mi stál modelem. 

Najednou jsem byla v jednom kole. Poskytla jsem  rozhovor do místního měsíčníku, dostala jsem nabídku na spolupráci s krajským časopisem, odpovídala na otázky. Ani nevím, jak jsem se dostala toho večera domů. 

Na zdi chyběl jeden obraz, nějaké knihy, manželovy osobní věci a na stole ležel vzkaz, že odchází. Potom zazvonil telefon. Prý si vzal na památku obraz, pár knih, bere si auto a jinak nic a, že je mu to líto.  Už jsem ho dál neposlouchala, řeči o tom, jaká jsem prima ženská a o tom, že si nemůže pomoci, jsem slyšet nechtěla. 

Zůstala jsem sama v prázdném bytě, s prázdným místem na zdi. Čím ho zaplním?

Telefon znovu zazvonil:  "Mami, sedíš ?" "Sedni si!"  "Čekám miminko, budeš babička".

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Pěkně napsané, mohlo by se zfilmovat, protože takové příběhy napíše jen život!
Zdenka Jírová
Moc hezky napsané, mám podobný zážitek, jen bez romantiky východu slunce.
Zdenka Soukupová
Maruško, krásná povídka. Opravdu ze života.
Alena Švancarová
Moc pěkné.A osud zapracoval....závěr parádní.
Marie Ženatová
Díky moc za hezkou osobitou povídku*
Soňa Prachfeldová
Povídky z vlastních zážitků a prožitků jsou nejlepší. Moc pěkné.
Blanka Lazarová
Pěkné, čtivé. Zase jsi mě překvapila. Díky.
Dana Puchalská
Vida,je tu mezi námi další spisovatelka. Doufám,že nezůstaneš jen u jedné, protože se mi dost líbila. Děkuju Maruško.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc hezká povídka.
Eva Mužíková
Maruško i mne Tvá povídka moc zaujala. Těším se na další.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.