Vláda hasí spáleniště, její váhání bude bolet
Ilustrační foto: pixabay.com

Vláda hasí spáleniště, její váhání bude bolet

22. 10. 2020

Konečně! Vláda zmrazila Česko - omezila volný pohyb osob a zavřela většinu obchodů a služeb. K tomuto kroku se rozhodla přistoupit poté, co denní nárůst nově nakažených lidí koronavirem vystoupal k jedenácti tisícům a kdy s nemocí covid-19 začalo umírat denně několik desítek lidí.  

Proč tak pozdě? Proč se musela Česká republika zařadit mezi země, kde se koronavirus šíří nejrychleji na světě?

Když 16. března vláda rozhodla o totálním lockdownu, přibylo za den 344 případů nakažení koronavirem. Nejvyšší denní nárůst v první jarní vlně pak byl zaznamenán 27. března, kdy onemocnělo 377 lidí. Tvrdá opatření – byť za cenu stovek miliard - zabrala.

Když koncem srpna čínský virus napadal denně přes tři stovky lidí, nařídil tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch Adam povinnost nosit roušky ve veřejných dopravních prostředcích, ve školách, v divadlech. Den na to si ministra benjamínka pozval Babiš na kobereček a roušková pravidla se změnila. „Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí. Používám selský rozum a plno věcí mi hlava nebere,“ poatěžoval si Babiš pro Český rozhlas. Roušky se zrušily, protože před krajskými a senátními volbami nechtěl premiér naštvat své fanoušky na facebooku (Čau lidi, tak jsem ty roušky zrušil....)

Jenže nemocných přibývalo, nejdříve ke čtyřem stovkám, později k tisícovce za den a řada epidemiologů či virologů varovala, že pandemie se brzy vymkne kontrole. „Máme chytrou karanténu, není třeba zavírat Česko jako v březnu. Děláme všechno proto, abychom situaci zvládli,“ tvrdil pan zodpovědný premiér ještě v polovině září.

Zavřely se vysoké školy, poté školy střední, s výjimkou prvních ročníků víceletých gymnázií, a druhý stupeň základních škol. V lavicích zůstali žáci prvního stupně. V mnohých rodinách tak jedno dítě zůstalo doma, druhé chodilo do školy. Onemocnělo stovky učitelů a žáci prvního stupně nakazili své sourozence i rodiče.

Hygieny pochopitelně nestačily trasovat nemocné, chytrá karanténa nezabrala, začalo se mluvit o sebetrasování, pak testování celé populace, jenže zůstalo jen u slov.

Vláda začala epidemiologická opatření opatrně dávkovat v době, kdy počty nakažených atakovaly deset tisíc. Stále žádný rozhodný krok jako na jaře. Místo toho, aby vláda lidem od začátku září, kdy v Česku začalo hořet, vysvětlovala, proč je nutné striktně dodržovat hygienická opatření, že podle predikcí nebude v nemocnicích místo, budou chybět zdravotníci a může dojít k italskému scénáři, kterému se premiér na jaře posmíval, nedělo se nic.

Lidé se přestali spoléhat na vládu a v krizi hledali autority na internetu. Místo viroložky Pekové začali více věřit biologovi Flegrovi a méně důvěřovat premiérovi. Není se čemu divit. Vláda sice dělá všechno proto, aby pandemii zastavila, bohužel ale o měsíc později. A ten ztracený čas bude bolet – firmy, podnikatele a hlavně rodiny obětí.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Hynkova
Nikdy jsem si nemyslela, že něco takového zažiju. Boj o moc, zbytečná úmrtí, nedůvěra. Je vůbec - jak se říká- světlo na konci tunelu??
Mirek Hahn
Takhle to ale dopadne vždycky..., vždycky když voliči uvěří nějakému populistickému žvanilovi, že on už opravdu udělá pořádek. Současná vláda konečně vypadá taková, jaká doopravdy je... tak do počtu a ne do krize.
Milan Sova
Podle virologů máte horší čísla než měla Itálie na jaře, ale opatření máte tak třetinový proti těm co měla v tu dobu Itálie ;-)
Ilona Erika Kolář
Absolutní selhání vlády. Myslela jsem, že když nastoupí Prymula,situace se zlepší. Předpokládala jsem, že přijde s jasným scénářem a narýsuje vývoj. Např.: budou taková a taková opatření, pokud nastane to a to, začnou se opatření přitvrzovat. A hlavně aby řekl, jak. Ovšem on prohlásí, co a co se nesmí, že účinky opatření se projeví do dvou týdnů, takže nic se "vypínat nebude", děti určitě do školy půjdou 2. listopadu. Za dva dny bez jakéhokoliv varování, den ze den uzavřou všechny služby, obchody, atd. Připomíná mi to měnovou reformu v r. 1953, když 29. 5. prez. Zápotocký veřejně lhal, že nic nebude a od pondělí si lidé mohli vyvtřít s penězi zadní část těla. Navíc jsem teď četla, že byl Prymula přistižený v noci se středy na čtvrtek bez roušky v noci v restauraci. Tak kde to jsme? O co je lepší než Vojtěch. Na to byl alespoň hezký pohled, ale tuhle gumu ani náhodou.
Soňa Prachfeldová
Pane Vácho souhlas. Jen vláda za to nemůže i když nese zodpovědnost. Vzpomeňte na opozici, na jejich veselice, ramena. Jsou to pokrytci, ale účel světí prostředky že .Kdyby, kdyby, je teď nanic , všichni přiložme ruku k dílu !
Dana Hošková
Vzpomeňte si ale také na ten šílený nátlak na vládu ze strany opozice, aby opatření proti pandemii rozvolnila, na oslavy na Karlově mostě... A teď by nám pan Fiala chtěl tvrdit něco jiného?
Jarmila Komberec Jakubcová
Izrael je po měsíčním úplném uzavření ekonomiky země na R 0,8. Myslím, že nás stejně úplný lockdawn nemine, bohužel už tady bude mnoho nakažených a z těch se mnoho již Vánoc nedožije. Pár vyvolených rozhoduje o životě milionů ostatních.
Anna Potůčková
Já myslím, že některé věci jsme mohli konat, aniž by nám to vláda nařídila. Vše bych na ni opravdu neshazovala.
Vladislava Dejmková
Cestou na nutný nákup potravin jsem byla zděšena z toho, že více než polovina lidí nerespektuje nařízení a nenosí venku roušky. Ale senioři měli roušky všichni...
Oldřich Čepelka
Docela zpátky se to nevrátí. Koronavirus není jako socialismus, že vydrží 40 let a pak jde do háje...vlastně pozor, on už tu zase skoro je! Takže jo, oba mutují a pořád jsou mezi námi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.