Návštěvníci Beskyd a odborníci vybírali nejlepší zážitky sezony. Cenu získalo Muzeum Beskyd, značené trasy pro rodiny, pivo i halušky
FOTO: beskydyportal.cz

Návštěvníci Beskyd a odborníci vybírali nejlepší zážitky sezony. Cenu získalo Muzeum Beskyd, značené trasy pro rodiny, pivo i halušky

22. 10. 2020

Součástí hodnocení turistické sezony v Beskydech je Cena cestovního ruchu (CCR), kterou na základě nominací návštěvníků uděluje odborná porota. Sedmý ročník vyhrála v kategorii „turistický produkt“ trasa pro rodiny s dětmi i seniory „Po medvědích tlapkách“.

Cenu za nejlepší počin si odnesla interaktivní expozice „Beskydy - příroda a lidé“ frýdecko-místeckého Muzea Beskyd. V kategoriích nejlepší pivo Beskyd a nejlepší zdejší pokrm si obě ocenění odnesl malý Pivovar Ogar z Kunčic pod Ondřejníkem. 

„Cena za nej tradiční jídlo navazuje na rozšíření tras i služeb Beskydské pivní stezky se 14 pivovary a je úplnou novinkou. Vítěz bodoval brynzovými haluškami se špekovými škvarečky a valašskou slaninou s čerstvou pažitkou,“ vysvětlila za pořadatele CCR Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy – Valašsko.

Nositel dvojnásobné ceny za tradiční jídlo i pivo, majitel Pivovaru Ogar Martin Chalupa si zisku pomyslných medailí váží o to víc, že původně pivovarníkem vůbec nebyl. Patnáct let vlastnil úspěšnou firmu na obaly a pak si chtěl odpočinout. Na myšlenku postavit si pivovar ho přivedli známí z minipivovarů. „Zasvětili mě do výroby nápoje, který mi byl vždy ze všech nejmilejší,“ říká s úsměvem. Název Ogar se prý pro pivo sám nabízel – nápoj je to dobrý jako správný valašský chlap se srdcem na dlani.

Oceněná trasa „Po medvědích tlapkách“ je sítí regionálních značených stezek, které prostřednictvím symbolů šesti živočichů a soutěžních bodů vedou návštěvníky do okolí Čeladné, Malenovic a Ostravice. Vyznačili je místní lidé v místech, která oni sami považují za nejhezčí a návštěvníky dosud ne zcela objevená. Po medvědích tlapkách se dá jít i trasou pro kočárky nebo handicapované na vozíčcích. Trasy určené pěším turistům navíc navazují na cyklostezky a na síť občerstvení.

Další nositel CCR - expozice o historii, etnografii a přírodě v Muzeu Beskyd na frýdeckém zámku prošla loni nejrozsáhlejší rekonstrukcí od svého otevření v roce 1981. Expozice ve třinácti místnostech zobrazuje téměř dva tisíce sbírkových předmětů, které dokumentují historii i současnost beskydského regionu. Pozoruhodná je zejména kolekce velkých šelem, medvěda hnědého, rysa ostrovida a vlka obecného, unikátem je i exponát mladého losa evropského. Nové interaktivní prvky dodávají všemu zábavný impuls. Návštěvníci si mohou prostřednictvím dotykových obrazovek například vyzkoušet, jestli rozeznají zvuky zvířat.

Ocenění za turistický produkt a počin pro návštěvníky mají v Beskydech tradici už od roku 2014. Piva z Beskyd se hodnotí sedmým rokem. V minulém roce bodovaly Štramberské pikanterie – prohlídky Štramberka spojené s tradičním pečivem Štramberské uši a gastronomií, novojičínské Pivobraní a Beskydský pivovárek z Ostravice.

Eva Kijonková

 

 

 

 

 

Beskydy cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Letos jsme návštěvu Beskyd zrušili. Ale snad tam pojedeme příští rok.
Jaroslava Handlová
Takový turistický produkt bych si také nechala líbit. Letos již návštěvu Beskyd nezvládneme kvůli covidu, ale pro příští rok je to hezká pozvánka a důvod k výletu.
Daniela Řeřichová
Také bych si dala halušky s Ogarem v Beskydech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.