Zdravý rozum do hrsti: Byli jsme před ministrem, budeme i po něm
Ministr zdravotnictví vysvětluje okolnosti schůzky s Jaroslavem Faltýnkem. FOTO: stream ČT

Zdravý rozum do hrsti: Byli jsme před ministrem, budeme i po něm

23. 10. 2020

Nejen politici, ale i média jsou zrcadlem společnosti. Známý a často zprofanovaný citát Winstona Churchilla "Každý národ  má takovou vládu, jakou si zaslouží", je v mnohém platný, leč má - jako každé kategorické tvrzení - mnoho slabin  a pochybností.

Už proto, že nic není absolutní a nelze házet všechny do jednoho pytle. 

Každý stát a jeho vláda má i názorovou opozici uvnitř země. Někdy je těžké nepaušalizovat, abychom mohli vyjádřit obecnou zkušenost, ale o to důležitější je být tedy velmi obezřetný v hodnocení, komentářích či kritice událostí.  Neboť se mohou obrátit i proti jejich autorům ve smyslu s čím kdo zachází, tím také schází. Napasováno na současnou dobu a aktuální dění kolem nouzového stavu pandemie covidu, se přesně dnes ukázalo, jak jsou dvojsečná všechna opatření.

Hlavním nedostatkem současné společnosti je její nemilosrdnost a antagonistický přístup zejména v legislativní, zákonodárné a výkonné moci. Lidé jsou omylní, přesto však justiční, policejní proces a praxe  bazíruje na tom, že neznalost zákona neomlouvá, i přestože se v českém právním řádu uplatňuje pravidlo presumpce neviny.

A to ani v situaci, kdy se v právním řádu a jeho obrovské šíři změn a zahlcení novými  a novými novelami zákonů, nevyznají ani samotní odborníci práva a jejich tvůrci, natož laici. Je absurdní, když se po laicích, občanech, žádá, aby dodržovali zákony, a to i ty, o nichž často ani netuší, že existují, anebo jako neodborníci ani nerozumí složité právní řeč, a které nerozumí a neshodují se ani sami právně vzdělaní odborníci.

Je tu jistě otázka, jak laik může dodržovat nějaký zákon, pokud je složitý i pro experty? Tedy pokud zákon nemá sloužit jen jako karabáč na poddané. Vždyť v legislativní změti často ani dva ústavní právníci nejsou s to vyložit jeden a tentýž stejný ústavní zákon stejně! Natož to kvantum ostatních zákonů a vyhlášek běžných.

Každý dřív nebo později udělá nějakou chybu. A ta se čas od času otočí proti němu, pokud je sám příliš tvrdý. Jako dnes. Celý národ se teď v přímém přenosu přímo škodolibě, rozezleně a se zklamáním  " kochá" tím, jak ministr zdravotnictví, který zavedl nouzový stav, se v něm sám neumí elementárně chovat a vyvarovat se zásadních chyb.

Stav pandemie a strachu, který vyvolává, je dost těžký na to, abychom k sobě byli ještě více nemilosrdní a číhali na lidskou chybu kohokoliv, obzvláště, když si nejsme jisti, zda za tou chybou byl zlý záměr. Jenže, lidé, kteří jsou zklamaní a mají nedůvěru k politice a politikům, přímo baží po tom, aby viděli politiky a jejich hlavy na špalku, když občané sami jsou často obětmi špatných a nedůvěryhodných  rozhodnutí a chování politiků.
Je otázka, zda pan Prymula a jeho politický spiklenec a šedá eminence na pozadí, pan Faltýnek, si záměrně nevzali roušky, když povinnost jejich nošení v uzavřených prostorách sami nařídili, nebo to udělali schválně, z ignorance a arogance moci, že na ně, coby elitu a vrchnost, se žádná pravidla, platná pro obyčejné lidi, přece nevztahují.  Anebo prostě udělali jen lidskou chybu a roušky si nevzali  jen z neopatrnosti, zapomnětlivosti , únavy z chaosu a časového tlaku vršících se událostí.

Ať tak či tak, nejhorší na té blamáži je fakt, že se ukázali jako zbabělci, kteří nemají dost morální slušnosti přiznat chybu a vyvodit z ní důsledky, a místo omluvy za selhání zavlékají situaci do další spleti intrik, lží a kličkování mezi zákony.

Je velmi ošidné nařizovat tvrdá opatření, pokud není v lidských silách nechybovat. 

 

politika
Hodnocení:
(3.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Sova
Bulvár má své čtenáře a kvete po celém světě. Jsou to jedny z nejprodávanějších novin. Neřekl bych, že ČR je nějaká vyjímka :-)
Olga Škopánová
Blesk má své zpravodajské kanály, ano je to špína ale pokud jsme něco takového nechtěli už dávno jsme to měli zakázat. A mimochodem bulvár existuje jen proto že má své čtenáře, kolik jich je i tady na Ičku?
Soňa Prachfeldová
Co jsme to za národ? Máme svobodu, ale šmírování a udávání tu jen kvete. Buď vychvalujeme až do nebe, anebo zatracujeme. Ta demokracie tu jen kvete.
Petr Dvořák
Jak správně napsal Ondřej Neff: "Je to Watergate. Báchorce o testování se dá těžko uvěřit. Opravdu nejde o to, jestli někdo měl nebo neměl roušku. Odkud se vynoří ten tajemný „deep throat“, zasvěcený muž, který všechno ví a investigavcům to napráská? Ten americký se prý potkával s Bernsteinem a Woodwardem v garáži. " Je to jako vždy, když se nám snaží někdo namluvit, že záminka prý byla důvodem. Důvodem odvolání nebylo nenošení roušky na neopuštěnějším místě Prahy, byla to záminka k odvolání. Důvod je zcela jiný. Tak jako důvodem k zahájení I. sv. války nebylo pár kulek v jakémsi provinčním městě. Tak jako důvodem k zahájení II. sv. války nebylo přepadení vysílače. Tak jako důvodem k agresi proti Iráku nebyly (neexistující) zásoby chemických zbraní . . . . atd.
Zdenka Jírová
V podstatě souhlasím s p. Mikušou. To mě také hned napadlo, jak se to mohl Blesk tak rychle dozvědět. Práskačství je pro nás Čechy asi typické. Také je zajímavé, jak se hned přidala církev, aby náhodou do toho nebyla zatažená. Já si myslím, že p. Prymula je velký odborník na svém místě. Udělala snad chybu, mělo by se to řešit nějakým napomenutím a peněžitou pokutou jako u ostatních občanů. Někomu se to ale hodilo, aby mohl rozhodit vládu, která má i tak starostí nad hlavu a dokonce do toho zatahovat i prezidenta. Je zajímavé, že pan Vystrčil nemusí dbát doporučení vlády, starosta Řeporyjí se chová jako blázen atd. a nikdo za to nemusí podávat demisi. Názorný příklad dvojího metru v naší zemi.
Hana Řezáčová
Tak jedovatý článek jsem už dlouho nečetla! Já se teda škodolibě nekochám, nechci vidět žádnou hlavu na špalku! A mám ve svém okolí lidi, kterým je líto, že se to tak semlelo, kteří uznávají prof. Prymulu jako největšího odborníka pro tuto situaci, jako "muže na svém místě" ... Proč si autorka článku, tak jak pisatelé přede mnou, neklade otázku, kde se zrovna na tom místě a v ten čas zjevil fotograf Blesku? A myslím si, že je dobře, když prof. Prymula odmítl rezignaci ( už stačilo, že rezignoval ministr Vojtěch) ...
ivana kosťunová
Takové informace jsou velmi dobře honorované.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nevěřím, že novináři Blesku jeli náhodou okolo Vyšehradu a najednou spatřili Faltýnka s Prymulou. Takové náhody neexistují.
Hana Šimková
To, co se kolem nás děje je velká tradikomedie.
Antonín Nebuželský
Takové odposlechy, například, jsou nepoužitelné, a co takový snímek papparaziho je košér"? Když tedy diskutujeme:-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.