Zdravý rozum do hrsti: Byli jsme před ministrem, budeme i po něm
Ministr zdravotnictví vysvětluje okolnosti schůzky s Jaroslavem Faltýnkem. FOTO: stream ČT

Zdravý rozum do hrsti: Byli jsme před ministrem, budeme i po něm

23. 10. 2020

Nejen politici, ale i média jsou zrcadlem společnosti. Známý a často zprofanovaný citát Winstona Churchilla "Každý národ  má takovou vládu, jakou si zaslouží", je v mnohém platný, leč má - jako každé kategorické tvrzení - mnoho slabin  a pochybností.

Už proto, že nic není absolutní a nelze házet všechny do jednoho pytle. 

Každý stát a jeho vláda má i názorovou opozici uvnitř země. Někdy je těžké nepaušalizovat, abychom mohli vyjádřit obecnou zkušenost, ale o to důležitější je být tedy velmi obezřetný v hodnocení, komentářích či kritice událostí.  Neboť se mohou obrátit i proti jejich autorům ve smyslu s čím kdo zachází, tím také schází. Napasováno na současnou dobu a aktuální dění kolem nouzového stavu pandemie covidu, se přesně dnes ukázalo, jak jsou dvojsečná všechna opatření.

Hlavním nedostatkem současné společnosti je její nemilosrdnost a antagonistický přístup zejména v legislativní, zákonodárné a výkonné moci. Lidé jsou omylní, přesto však justiční, policejní proces a praxe  bazíruje na tom, že neznalost zákona neomlouvá, i přestože se v českém právním řádu uplatňuje pravidlo presumpce neviny.

A to ani v situaci, kdy se v právním řádu a jeho obrovské šíři změn a zahlcení novými  a novými novelami zákonů, nevyznají ani samotní odborníci práva a jejich tvůrci, natož laici. Je absurdní, když se po laicích, občanech, žádá, aby dodržovali zákony, a to i ty, o nichž často ani netuší, že existují, anebo jako neodborníci ani nerozumí složité právní řeč, a které nerozumí a neshodují se ani sami právně vzdělaní odborníci.

Je tu jistě otázka, jak laik může dodržovat nějaký zákon, pokud je složitý i pro experty? Tedy pokud zákon nemá sloužit jen jako karabáč na poddané. Vždyť v legislativní změti často ani dva ústavní právníci nejsou s to vyložit jeden a tentýž stejný ústavní zákon stejně! Natož to kvantum ostatních zákonů a vyhlášek běžných.

Každý dřív nebo později udělá nějakou chybu. A ta se čas od času otočí proti němu, pokud je sám příliš tvrdý. Jako dnes. Celý národ se teď v přímém přenosu přímo škodolibě, rozezleně a se zklamáním  " kochá" tím, jak ministr zdravotnictví, který zavedl nouzový stav, se v něm sám neumí elementárně chovat a vyvarovat se zásadních chyb.

Stav pandemie a strachu, který vyvolává, je dost těžký na to, abychom k sobě byli ještě více nemilosrdní a číhali na lidskou chybu kohokoliv, obzvláště, když si nejsme jisti, zda za tou chybou byl zlý záměr. Jenže, lidé, kteří jsou zklamaní a mají nedůvěru k politice a politikům, přímo baží po tom, aby viděli politiky a jejich hlavy na špalku, když občané sami jsou často obětmi špatných a nedůvěryhodných  rozhodnutí a chování politiků.
Je otázka, zda pan Prymula a jeho politický spiklenec a šedá eminence na pozadí, pan Faltýnek, si záměrně nevzali roušky, když povinnost jejich nošení v uzavřených prostorách sami nařídili, nebo to udělali schválně, z ignorance a arogance moci, že na ně, coby elitu a vrchnost, se žádná pravidla, platná pro obyčejné lidi, přece nevztahují.  Anebo prostě udělali jen lidskou chybu a roušky si nevzali  jen z neopatrnosti, zapomnětlivosti , únavy z chaosu a časového tlaku vršících se událostí.

Ať tak či tak, nejhorší na té blamáži je fakt, že se ukázali jako zbabělci, kteří nemají dost morální slušnosti přiznat chybu a vyvodit z ní důsledky, a místo omluvy za selhání zavlékají situaci do další spleti intrik, lží a kličkování mezi zákony.

Je velmi ošidné nařizovat tvrdá opatření, pokud není v lidských silách nechybovat. 

 

politika
Hodnocení:
(3.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Doufám, že nám aktéři dostatečně vysvětlí co tam vlastně probírali, a kdo se ještě zúčastnil. O jednom muži se ještě mlží. Bulvár nečtu, ale jsem ráda, že máme i takové novináře, kdyby jich nebylo, tak by si naše vrchnost dovolovala daleko víc. Je potřeba ukazovat na nepravosti.
Olga Škopánová
Ale no tak on nám pan premiér najde jiného ještě lepšího ministra zdravotnictví, aby ukázal jaký je pašák a že kromě covidu ho všichni poslouchají.
Zdenka Soukupová
Myslím si v podstatě totéž, co zde většina píše. Určitě to nebyla žádná náhoda, že byli přistiženi. Jen se trochu divím Prymulovi, že jako plukovník a ministr nebyl opatrnější a se schůzkou na tom místě souhlasil. Jinak mám pocit, že Babiš nemohl Prymulu sekýrovat tak, jako Vojtěcha, že prostě nebylo po jeho, tak "se to zařídilo" jinak. Bože, kam jsme to klesli?
Jarmila Komberec Jakubcová
Je neoddiskutovatelný fakt, že naše země asi nemá v současné době lepšího odborníka na viry než je pan Prymula. Pořád je otázka kdo byl údajný novinář z Blesku a jak věděl, že se koná nějaká schůzka zrovna na Vyšehradě. Zda to nebyla "past" či zda to byla náhoda? Odmítám uvěřit, že o půlnoci v říjnu chodí fotograf s novináře temným Vyšehradem mezi hřbitovem a kapitulou jen tak na vycházce a najednou spatří,,,,,.
Alena Várošová
Je pravdou,že nkdo neví,jak se to přesně odehrálo.Kdo chce si na psa najde bič.Asi byl někomu, někdo nepohodlný.Naprosto souhlasím s p.Mikušou a s p.Jírovou.Pan Primula by člověk na svém místě a odborník.Je zajímavé,že v naší zemi je na každého jiný metr.Zaslechla jsem v rádiu jak Hřip špinil našeho prezidenta a jeho vládu.A tomu se nic nestane.?Běda,kdyby to co vyslovil on,řekl někdo z obyčejných lidí. Poitika byla a je špinavá věc ,o novinářích a jejich publistice nemluvě, špína,hnus a žumpa,Kam jsem se dostali, až na dno....
Marie Pudichová
Kdo chce psa bít, vždycky najde si hůl....
Vladimír Mrázek
Společností obchází hysterie spuštěná bulvárem.Populistický premiér jako obvykle nejdřív mluvil a jednal než přemýšlel. Prof.Prymula nic kriminálního či špatného neudělal,snad tu roušku si měl před řidičem nasadit.Trochu slabý kalibr k odvolání. Ministr vnitra se svými souvěrci ve vládě potvrdil starou pravdu,že máte-li takového koaličního partnera, nepotřebujete už nepřátele.(Pár hodin před tím ministryně jeho strany nazvala premiéra debilem a neschopným.To ale nebyla její chyba,ale podraz televize.) Byl odstřelen nepohodlný náročný ministr odborník. Radují se popírači nebezpečnosti covidu a zastánci svobod všeho druhu.Škodolibý exprezident moralizuje a ve svém institutu úspěšně zapomíná,jaké škody a ostudy napáchal. Při pohledu do opozičních lavic,děsivého panoptika, člověka mrazí, je mu k pláči nebo smíchu,podle nátury. Bože,chraň republiku před úlisnými politiky, nedisciplinovanými kverulanty,novinářskou žumpou! Vždyť na světě je krásně.
Josef Mašek
KONSPIRACE ??? estébácký vůdce, kterému klesali preference a kterého nebylo měsíc vidět a slyšet v médiích, pořád jen samý PRYMULA PRYMULA PRYMULA, tak pověřil šedou eminenci a ta zorganizovala politický komplot, který odstartovala nočním telefonátem a předem přes den neplánovanou pozvánkou a návštěvou liduprázdných ulic a liduprázdné restaurace u Vyšehradských hradeb. Součástí komplotu byl i neznámý anonym oznamující tuto neplánovanou noční návštěvu restaurace novinám Blesku. A nastartovaný telefonát šedé eminence odstartovala popravu důvěřivého českého virologa-politika, který na přátelský pokyn šedé eminence, že roušky jsou v tuto noční dobu na tajné schůzce zbytečností, si roušku v restauraci a při opouštění restaurace sundal stejně jako šedá eminence. A důvěřivý český nekonspirativní Prymula, neošlehaný mafiánskými praktikami Juraje Jánošíka, tak celé této blamáži uvěřil a skočil kočnerovským praktikám infikovaným z východu do Čech, skočil na mafiánský ŠPEK. A po zveřejnení fotek vůdce vyčkával celé dopoledne na reakce národa a opozičních politiků a využil jejich rozhořčenosti a pak po zjištění reakcí národa až v pravé poledne vykonal mediální popravu a vyhazov ministra. A tím může opět být a bude každý den vůdce opět v médiích namísto Prymuly. A tím vyrazil Damoklův meč z rukou opozice, které vyhověl popravou Prymuly, českým zabedněným občanům a opozici, jenž od rána do médií řvala a dychtila po popravě Prymuly a tak opozici a národu milerád vyhověl a zabil dvě mouchy jednou ranou !!! A tím opět preference vůdcovi jako bojovníka proti špíně, proti nepravostem, proti zlodějským živnostnikům u blbých, ovlivnitelných českých ovcí opět stoupnou. Ihned po zveřejnění Prymula odmítá jakoukoliv vinu s tím, že tolik zas neudělal a naopak oproti Prymulovi šedá vůdcova eminence ihned při prvním kontaktu s novináři prohlašuje, že pochybyl a bere a souhlasí s veškerou politickou odpovědností (téměř žádnou) a sankcemi….a těší se na tučnou odměnu za vykonanou službu od svěřeneckého fondu. Stát je důležité řídit jako firmu a nepohodlnou konkurenci zlikvidovat. Faltýnek neodchází, rezignoval symbolicky NOVINKY 24.10. 2020 Dnes 8:44 – Praha ada, nig, Právo Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek po setkání s premiérem a lídrem ANO Andrejem Babišem oznámil, že skončí jako první místopředseda hnutí a že se zeptá poslanců ANO, jestli má dál vést klub.
Jana Hošková
Nebičujme se za to, že jsme všichni práskači, nejsme. Bulvár kvete všude, lidé jsou chtiví "lechtivých" zpráv. Byla to trapná chyba, nebo arogance moci ? Kdo to je schopen posoudit, když neznáme všechny souvislosti a pozadí? Co mne osobně nejvíc naštvalo, že v téhle době se fakt nejsme schopni semknout. Pořád se jen někdo do někoho naváží a dere se k moci, zatímco nemocnice se nám plní a blíží se fakt velice nepříjemná doba pro nás všechny.
Hana Šimková
Oprava tragikomedie

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.