Dominik Hejtmánek: Vracíme život použitému sklu
Sklář Dominik Hejtmánek. FOTO: Pavel Haž

Dominik Hejtmánek: Vracíme život použitému sklu

24. 10. 2020

Všude kolem nás jsou lahve, které již přestaly sloužit svému účelu. I vy jistě máte doma nějakou starou lahev od piva, minerálky, alkoholu, vína či oleje. Všem těmto skleněným obalům dává ekologický projekt Dominika Hejtmánka novou šanci, aby nám mohly znovu sloužit.

Jak se zrodil nápad na využití použitých lahví?
Bavili jsme se před léty s kolegou v hospodě o tom, co se děje s těmi použitými lahvemi, kam mizí? Jsou přece krásné a mají svou estetickou hodnotu. A tak jsme po malých krůčcích začali ty lahve sbírat z barů a restaurací, které nám je ochotně nechávají, protože se nemusí starat o jejich odvoz k recyklaci. Těch možností, kde sehnat staré lahve, je spousta. Máme už také velkou základnu fanoušků, kteří nám sami sklo vozí. Vyrábíme od roku 2014.

Ten nápad je český originál?
S použitými lahvemi určitě pracuje spousta firem na světě. Snad každý sklář si alespoň jednou za život seřízl starou lahev a udělal z ní vázičku či sklenici na vodu. Ale takhle, jak to děláme my, že zbavujeme lahve etiket, starých usazenin a dokonale je čistíme, to pokud vím nedělá nikdo. Taky u toho málokdo vydrží, je to poměrně zdlouhavá ruční práce. Když si ty lahve přivezeme, musíme je roztřídit. Ne všechno se nám hodí a už víme o jaké barvy či tvary mají zákazníci zájem.

Jste ve výrobě soběstační? Jak vzniká nový skleněný předmět?
Potom, co se lahev rozdělí, uřízne se a nahrubo brousí. Hranuje se vnější a vnitřní hrana a následně jemní. Poslední část práce je otavování. Tady bohužel v naší dílně není plyn, který je zapotřebí k provozu pece. Takže to otavování děláme ve sklárně v Novém Boru. Při 1100 stupních v otavovací peci povrchové napětí skla ho zatáhne do vysokého lesku a když se ta sklenice ochladí, je jako nová.

Co znamená název vaší firmy SRNA?
Je to jednoduchá zkratka. Sklo, Recyklace, Nápad, Alchymie. A tak jsme si tu srnku dali samozřejmě do značky.

A jaká je Vaše původní profese?
Já jsem fotograf a sochař. Až po vysoké škole jsem se postupně učil sklářskému řemeslu. Propadl jsem té vášni práce se sklem a je mi moc líto, že ta profese pomalu zaniká. Je to dřina, ruční práce. A dnes je bohužel dost jiných možností jak si lehce vydělat na živobytí.

Kolik výrobků vyrobíte měsíčně?
Záleží na poptávce. Často jsou to tisíce. Vyrábíme i na zakázku pro firmy a jednotlivce. Od sedmi kusů děláme různé dárkové sety, pískujeme rozličné obrázky či loga podle zakázky. Je před námi ještě jedna velká výzva, a to je malování na sklo. Počítám, že to se ještě budeme muset naučit.

Jistě se Vám vše pokaždé nepovede. Co s tím děláte?
To, co opravdu neodpovídá kvalitě, se rozbíjí na střepy a odváží do recyklovaného odpadu. Výrobky, které mají drobnou povrchovou vadu, rozdáváme různým neziskovým organizacím, například do kaváren, v nichž obsluhují handicapovaní.

Kde si mohou zájemci sklo SRNA koupit a nemáte obavy, že se současná krize podepíše i na Vaší práci?
Byli jsme zvyklí prodávat na různých řemeslných trzích a design marketech. Loni jsme si zřídili e-shop a tím jsme svůj prodej zprofesionalizovali. Zároveň se snažíme držet přátelské ceny našeho zboží. Jde o recyklované sklo a to by mělo být cenově dostupné, aby se dostalo k co největšímu počtu zákazníků. Věřím, že takové menší firmy a studia jako jsme my, se udrží. A také pevně věřím, že lidé budou mít stále zájem obklopovat se hezkými ručně dělanými věcmi.

rozhovor
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Výborný nápad. Našla jsem si také webovou stránku a výrobky se mi moc líbí.
Věra Ježková
Sklo mám moc ráda. Hlavně hladké, jednoduché. Další fotky jsem si našla na webu. Děkuji.
Helena Jelínková
Paní Valeriánová,najděte si na internetu www.srna.cz a na hlavní stránce je také eshop.
Elena Valeriánová
V článku mi chybí odkaz na zmiňovaný e-shop.
Elena Valeriánová
Tak to se mi líbí! Mám ráda pěkné láhve, ale nesbírám je, kam s nimi?
ivana kosťunová
úžasný nápad

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.