Procházka v době coronavirové aneb kinovzpomínková
Foto: autorka

Procházka v době coronavirové aneb kinovzpomínková

28. 10. 2020

Dnes jsme se vydali na Petřín, trochu jsme se obávali, že to bude prodírání se davem, ale nic takového, a pokud jsme se s někým potkali, obě strany byly zarouškované.  Při přesunu z Petřína domů jsme se zastavili u „Mekáče“ v Mostecké ulici, nedaleko Malostranského náměstí, na capuccino, jak se říká na stojáka.  Výdejové okénko mají v průjezdu domu. Cedule „Zahrádka uzavřena“ se dá lehce obejít a už se můžete zaposlouchat do zvuku malé fontánky a zavzpomínat. Na co? Na jedno z kdysi snad nejmodernějších premiérových kin v Praze:  64 U Hradeb, v podzemí domu č. 273/21. Kino bylo postaveno v bruselském stylu a byla zde i restaurace a mléčný bar. Mělo 540 míst. Číslo 64 bylo zřejmě zvoleno podle roku otevření – 1964. První, který se zde promítal, byl film Starci na chmelu. Bylo to 25. září 1964. V roce 1965 zde měl premiéru Vinnetou.

Něco málo k bruselskému stylu. Obecná definice - měkký modernismus. Jedná se o výtvarný styl v architektuře a užitém umění hlavně v 60. letech 20.stoleti, po EXPU 58 v Bruselu. V tomto stylu vznikly např. Tatra 603, tramvaj Tatra T3, různé misky a servisy z n.p. Plastimat. Ze staveb například Pavilon Z – výstaviště Brno, areál ČT Kavčí Hory, nádraží Havířov, Bílina, budova KNV Ústí nad Labem.

Kino přestalo promítat v květnu 2002, pak zde hrálo černé divadlo. V srpnu 2002 definitivně provoz uzavřela povodeň. Od roku 2015 probíhá rekonstrukce a mělo by zde vniknout  společenské centrum, zaměřené na film a vše, co s filmem souvisí.

Tak možná, že se povede a do kina se ještě podíváme.

 

Informace o historii kina čerpány z Wikipedie

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Prima procházka spojená s výletem do historie.
Martina Růžičková
Do tohoto kina jsem kdysi také chodívala. A do zdejšího mléčného baru mě brávali občas rodiče v rámci nedělních procházek na jahody se šlehačkou :-). Díky za připomenutí.
Kateřina Veselá
Ano , ano napřed chlebíček a pak do kina
Naděžda Špásová
PS: v kině U hradeb jsem taky párkrát byla.
Naděžda Špásová
Helenko, máš to moc hezky napsané. Na Petříně jsem kdysi taky byla moc se mi tam líbilo. Třetí den už trčím doma a jsem z toho akási otrávená. U nás je totiž deštivo a nevlídno, rozhodně to na náladě nepřidá. Tak se opatrujte a příště víc fotek, vím, že to umíš. :-)
Věra Ježková
Příjemná vzpomínka. Do kina U hradeb jsem chodila.
Daniela Řeřichová
Děkuji, vzpomínku mám podobnou. Bydleli jsme za mostem v Platnéřské ulici a do premiérového kina U Hradeb jsme chodili často, naposled v listopadu 89 na zakázaný film z roku 1969 Případ pro začínajícího kata. V Mostecké byla také legendární pekárna, italská zmrzlinárna, ach jo, pak už spíš houfy turistů. Dneska zase prázdno. Ale kino U Hradeb snad má zachránce, snaží se o to jeden malostranský spolek.
Zuzana Pivcová
Do kina jsem tam sice kdysi nechodila, ale vybavuji si, že tam po listopadu byl asi jeden z prvních "mekáčů". Procházku ze Starého Města přes Karlův most a pak nahoru Mosteckou jsem měla vždycky ráda. Děkuji.
Dana Puchalská
Helenko. Děkuju za pěkný článek kde jsi připomněla ono kino. Ráda jsem tam chodila. Před promítáním jsme vždy šli na malé občerstvení. Je škoda že už není v provozu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...