Když jsou potomci nevděční. Náhoda nebo chyba při výchově?
Ilustrační foto: ingimage.com

Když jsou potomci nevděční. Náhoda nebo chyba při výchově?

31. 10. 2020

Nepomáhají, pořád jen něco očekávají. Jsou nároční, nic jim není dost dobré. To často říkají rodiče o svých dětech a je jedno, jestli jde o děti patnáctileté nebo čtyřicetileté.

Jednasedmdesátiletá Zuzana se nedávno pohádala se svým čtyřicetiletým synem poté, co ji opakovaně přesvědčoval, aby prodala chatu. „Tvrdí, že potřebuje peníze a že by mu prodej chaty výrazně pomohl umořit dluh,“ vypráví Zuzana a pokračuje: „Jenže já na naši chatu jezdím ráda, trávím tam od doby, co jsem šla do penze, celé jaro, léto, podzim, do Prahy se vracím jen na zimu. Syn pořád vymýšlí, jak přijít k penězům. Navrhoval, ať zastavím byt a vezmu si na něj půjčku, že on ji bude splácet. Teď zase vymýšlí jak zpeněžit chatu. Podniká, má rozjetou spoustu projektů, teď se mu kvůli covidu asi moc nedaří, tak je nervózní a honí peníze. Připadá mi to nefér, že mě do toho chce zatáhnout. Logicky mu můj byt i chata zůstane, ale proč bych se jich měla zbavovat ještě v době, kdy je využívám? Po mé smrti ať si s nimi dělá co chce. Jeho chování mi připadá jako nevděk vzhledem k tomu, co vše jsem pro něj udělala.“

Zuzana svého syna vychovala sama, její partner je opustil krátce po jeho narození. Platil jí nízké alimenty, později už od něj Zuzana nic nechtěla a byla ráda, že si na syna nečiní nárok. Hodně si odříkala a měla dvě zaměstnání najednou, aby synovi dopřála hezký život. „Nedávno mi řekl, že jsme si žili mizerně, že oproti klukům nic neměl. Já pracovala jako zdravotní sestra od nevidím do nevidím a ve volných dnech jsem chodila mýt chodby na celém sídlišti, abych mu mohla koupit kolo, pěkné oblečení a nevím co. A kdo ho živil, když studoval vysokou školu? No přece já. On si to ale vůbec neuvědomuje,“ říká a je z postoje svého syna velmi rozčarována.

Podobnou situaci prožívají i její přátelé. Jejich vnučka jim řekla, že jiné babičky a dědečkové jsou lepší. Když se jí zeptali, jak to myslí, v čem jsou lepší, vnučka odpověděla: „Karolínce babička koupila skateboard, Elišce tablet a Janičce zájezd k moři. Co ji mi babi, koupila ty? Zatím nic pořádného.“

„Nejdříve jsme se tomu smáli. Pak jsme nad tím začali přemýšlet. Uvědomili jsme si, jak holka uvažuje materiálně a chtěli jsme si o tom promluvit s dcerou. Ta nám řekla, že se nemáme divit, že takhle to dnes na světě chodí. A že dnešní děti se mají lépe, než se měla v dětství ona. Když jsme se divili, proč má pocit, že se měla v dětství špatně, řekla: no vždyť jsme nic moc neměli, pořád jste šetřili. My ji přitom našetřili na barák, díky nám dostala ke svatbě několik set tisíc. Ten nevděk nás úplně šokoval,“ vypráví osmašedesátiletý Bořivoj.

Pokud je někdo zaskočen nevděkem potomků, neměl by se tím ovšem trápit. Zní to možná krutě, ale lepší je s ním předem počítat. Kdo je připraven, není překvapen a to platí i co se týká očekávání vděku od dětí či vnoučat. „Je zbytečné očekávat, že děti budou vděčné. Nepředpokládejte nic takového. Odedávna platí, že rodiče dětem hodně dávají a třeba vůbec nic nikdy nedostanou nazpátek. Tím nejsou míněny jen materiální věci, ale i city, čas a podobně. Je to po generace stejné,“ říká dětský psycholog Václav Mertin. Lidem, kteří se cítí být zaskočeni nevděkem potomků, radí, aby zapřemýšleli, zda se oni sami někdy podobně nechovali k rodičům svým.

Lidé vyššího věku často mají pocit, že mladší generace je zhýčkanější a náročnější než byla ta jejich. I to je jev, který platí po generace. Myslí si to dnešní šedesátníci, o nich si to mysleli jejich rodiče, o nich tak smýšleli jejich rodiče. I když někteří lidé tuto tezi razantně odmítají. „Ne, dříve byla vděčnost v rodinách větší. Já si pamatuju, že když mi staříček dal deset tisíc ke svatbě, byl jsem mu nesmírně vděčný. Tehdy to byly velké peníze a já díky nim a příspěvku od rodičů začal stavět dům. A když na tom staříček nebyl dobře, do poslední jeho chvíle, jsme k němu se ženou chodili a starali se o něj. Když nám to třeba lezlo na nervy, protože ke konci života už to s ním nebylo jednoduché, žena mi vždy připomněla, že mu máme být za co vděční, že je naše povinnost se o něj starat,“ vypráví devadesátiletý Josef z Valašska.

Každý si pod pojmem vděčnost představuje něco jiného a tudíž něco jiného očekává nebo sám dává. Potíže nastávají, když se v tomto směru prarodiče, rodiče a jejich potomci neshodnou. Ale jak už to bývá, je spousta rodin, kde v tomto směru shoda panuje.

„Líbí se mi, jak snacha vychovává vnučku. Nedávno jsme byly společně v obchodě, malá tam otravovala kvůli nějaké hračce a snacha jí velmi pěkně vysvětlila, jaké konkrétní věci k jídlu by za cenu té hračky byly. Také jí řekla, že já jsem musela utratit tolik a tolik peněz, aby u mě mohly být týden na chatě a pořád jsme tam měly plno dobrot. Vnučka přemýšlela a pak řekla, že vlastně tu panenku nepotřebuje. Dokonce se mě pak jednou ptala, kolik mě stojí benzín, když pro ni jedu autem. A pak mi řekla, že je mi vděčná, že dávám tolik peněz za to, abychom spolu mohly být. Bylo to legrační a dojemné zároveň,“ vypráví osmapadesátiletá Kateřina.

Vděčnost se dá v dětech vybudovat nenásilně, nenápadně. Ovšem komu se to nikdy nepodařilo, ať už z důvodu, že se o to nepokoušel nebo to prostě nešlo, nemusí zoufat. Je to totiž něco, s čím by se nikdy nemělo automaticky počítat. Lepší je brát vděčnost jako vzácnost, která se třeba objeví právě tehdy, kdy to vůbec nečekáme. A říkat si staré dobré pořekadlo: nevděk světem vládne.

rodina
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Lišková
Psychologové mluví o tzv. štafetové pomoci: potomci nám nic nedluží a nic od nich neočekáváme.
Eva Mužíková
Jsem ráda že nepatřím k těm, kteří mají ve vztahu s dětmi problémy. Při výchově syna jsem byla důsledná, vychovala jsem z něj správného člověka. Vážíme si jeden druhého, on je mi v mém věku velkou oporou. Nikdy ode mne nepožadoval žádnou finanční pomoc, kterou bych mu na druhé straně v případě potřeby ráda poskytla. Je pracovně hodně vytížený, občas se stane, že některé mé požadavky vůči němu odkládá/ třeba potřebuji vyměnit žárovku v lustru, nebo seřadit programy v TV/. Ale v důležitých případech je jeho pomoc okamžitá....,
Soňa Prachfeldová
Většinou dobré základy z rodiny dětem zůstanou i v dospělosti. Ono trochu přísnosti a střídmosti vůbec neuškodí , později jako když to najdou. Není dobře umetat cestičku a jen dávat a dávat. Není to dobré pro obě strany a rodičům se to vymstí , protože když už nemají co dát, je po lásce .
Petr Dvořák
Když pominu extrémy, že někteří přišli kdovíjak k velkým pěnězům, ta pro většinu z nás platí jednoduché: "Cena věci se rovná tomu, čeho se vzdáme pro její získání." Dáš denně stovku za cigarety? Za rok je to skoro 40 tisíc a to je desetidenní dovolená pro jednoho v Thajsku. Nebo slušné elektrokolo. Nebo každý všední den posezení u výběrového meníčka v restauraci. Nebo čtyři týdenní pobyty pro dva s polopenzí v penzionech na našich horách. Nebo to rozfrcat za nesmyslné dárky, které nikdo nepotřebuje, ale budou přece vánoce. Nebo . . . . atd. atd. Nejhloupější investice je do "lásky a vděčnosti". City se koupit nedají, někteří lidé si je pletou v vypočítavostí až podlézáním.
Eva Kopecká
Nic není náhoda...všechno je ve výchově. Život, praxe i koukání se kolem mě nejednou přesvědčilo, že čím méně toho dítě dostane, tím více si toho váží. Čím méně mu rodiče projevují lásku, tím víc ji potřebuje a tím víc ji dává druhým. Čím těžší start do života, tím lehčeji zvládá překážky. Čím víc má doma povinností, tím snáz zvládá vlastní domácnost. Katastrofální kombinace je bohatá rodina a jedináček. Doma nemusí nic dělat, má všechno a poněvadž v rodině nemá konkurenta, je mezi dospělými a nejbližšími příbuznými středobodem vesmíru. Výsledek? Umí jen brát a všechno je mu málo. A tu péči neumí oplácet. Pořád totiž čeká na sponzoring, neumí o nic usilovat, dotáhnout cokoli do konce. Nikdy se totiž nemusel snažit. A jestli to rodiče omlouvají, že až dospěje, změní se, nezmění. Až rodiče zestárnou, onemocní, to teprve budou koukat. Nebude se stydět natáhnout ruku ani potom. A bude se hrozně divit, že z důchodů nebude z čeho dávat.
Rostislav Mraček
Paní Hofmanová, děkuji. Nahlédl jsem díky vám do situací, jež neznám. Jistě by mi bylo líto, kdybych neměl úctu, lásku a vděk od svých dětí. A přeji všem rodičům, aby nepoznali negativní stavy vámi popsané.
Marie 00000
Pokud něco někomu - dítěti - dávám, neočekávám vděk, ani jiné bonusy. Pokud bych očekávala vděk, či cokoliv jiného, tak jde o obchod a ne projev náklonnosti. To by si měla řada lidí uvědomit - a nebyli by zklamáni.
Olga Škopánová
I já jsem už párkrát zapřemýšlela, zdali všechny ta starosti a dření okolo dětí byly k něčemu a zdali, kdybych je dala do dětského domova neměla výrazně usnadněný život.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%