Oáza klidu v centru Prahy
Botanická zahrada v Praze Na Slupi je místem pro odpočinek i poučení. FOTO: autorka

Oáza klidu v centru Prahy

29. 10. 2020

Poslední říjnový víkend jsem zamířila do míst, která dobře znám, neboť jsem tady napřed tlačila kočárek s vlastními dětmi a pak s vnoučaty. Snad to jednou vyšlápnu i s holí.

Botanická zahrada v Praze 2 Na Slupi, která je součástí Přírodovědecké fakulty UK, má trvale jednu úžasnou vlastnost. Navzdory tomu, že se nachází v rušném centru metropole, zůstává poklidným místem pro návštěvníky všech generací.

Přímo u hlavní brány se nachází zastávka tramvají č. 18, 6 a 24.

Zahrada je otevřena celoročně a venkovní prostory jsou přístupné zdarma. Do skleníků je vstup mírně zpoplatněn stejně jako na výstavy, jejichž témata se pravidelně opakují, a kalendářní rok končí nostalgickou vánoční expozicí. Letos je tomu samozřejmě jinak.

Terén sice není úplně nenáročný, dokonce existuje místečko v oblouku, které když namrzne, tak tam jedu šusem, ale v zahradě vždy načerpám energii.

Také vždy užasnu nad botanickými zázraky, které jsou opatřeny cedulkami se jménem a původem rostlin. Pravda ovšem je, že tyto informace většinou domů nedonesu. Odnáším si však na jaře sazenice pelargonií, vypěstovaných Botanickým ústavem v Průhonicích.

Historie

Nejstarší pražská botanická zahrada byla založena lékárníkem Angelem z Florencie ve 14. stol. na místě dnešní Hlavní pošty v Jindřišské ulici. Zahradu prý navštěvoval i Karel IV.

Jezuité měli svou botanickou zahradu od roku 1600 v místě dnešního Úřadu vlády. Po zrušení řádu byla zahrada prodána.

Botanická zahrada Univerzity Karlovy byla založena roku 1775 Josefem Bohumírem Mikanem a byla umístěna na Smíchově v místě, kde dnes začíná Jiráskův most. Na své současné stanoviště na Novém Městě musela být zahrada přenesena kvůli četným povodním, které ji sužovaly. Roku 1880 tak pražské univerzity – česká a německá – odkoupily od České společnosti pro zvelebování zahradnictví v Praze zahradu na Slupských stráních, kterou převzaly spolu s velkým skleníkem i se sbírkou rostlin.

Současnost

Po skončení 2. světové války, během níž byla bombardováním poškozena část skleníků a zařízení, došlo k připojení sousedního svahu o ploše cca 1800 m², na němž bylo vybudováno velké alpinum. Od roku 1992 byla zahrada revitalizována, v letech 1996 — 1998 proběhla úplná rekonstrukce skleníkového komplexu. Zasklená plocha dnes činí 1700 m², zavlažování, vytápění a větrání je řízeno počítači.

Celková výměra zahrady včetně zasklené i zastavěné plochy je 3,5 ha. Expozice jsou rozděleny na skleníkové a venkovní. Ve sklenících je stálá expozice tropů a suchých subtropů. Sbírka rostlin z vlhkých subtropů je v létě instalována pod širým nebem podle světadílů, z nichž rostliny pocházejí; v zimním období jsou rostliny uskladněny ve velkém studeném skleníku. Vedle rozsáhlé sbírky sukulentů stojí za zmínku vzrostlé letité exempláře cykasů, kamélie, myrty a další rostliny pocházející ze sbírek někdejší smíchovské univerzitní zahrady z 19. století.

Z venkovních expozic je významný unikátní exemplář jinanu dvoulaločného, Ginkgo biloba Praga, někdejší obří bonsaj, jejíž stáří se odhaduje na přibližně 130 let, dále jedna z prvních do Evropy introdukovaných metasekvojí a další dřeviny. Nejcennější expozicí je kolekce Středoevropské květeny, založená v roce 1904 a kontinuálně udržovaná po celých předchozích sto let. V botanické zahradě vás potěší vodní a bahenní rostliny, sbírky jehličnanů, dubů, růží, užitkové rostliny i zajímavý geologický park.

Na rozdíl od mediálně atraktivnější mladší sestry v Troji zůstává univerzitní botanická zahrada Na Slupi místem pro ztišení, které je tolik potřebné v dnešní rozrušené době.

Použitý zdroj: https://www.bz-uk.cz/cs/historie

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Tento krásný a klidný kout uprostřed Prahy mám také moc ráda. Díky za zajímavý článek i pěkné fotky :-).
Daniela Řeřichová
Tak fajn, třeba založíme FAN klub BZ, těším se a děkuji.
Alena Tollarová
V této botanické zahradě jsem byla loni s kamarádkou na vánoční výstavě, lépe řečeno s vyhranou volnou vstupenkou, platící do konce roku, jsme to stihly tak tak. Moc se nám ve sklenících líbilo a slíbily jsme si, že pojedeme zase. Tento rok je ale k cestování nepřívětivý. Až přijde čas a uskutečnila by se vycházka s i60, ráda se přidám :)
Daniela Řeřichová
Soňo, Jitko, Zuzano, myslím, že je nás hodně, kteří sice rádi objevujeme nová místa, ale zároveň se rádi vracíme do míst našemu srdci blízkých. Ireno, tuto informaci jsem v článku původně měla.☺. Naďo, moje dcera tam naopak z gymnázia v Botičské chodila za školu.☺.
Naděžda Špásová
Danielo, moc hezké fotky, pamatuji se, že jsme se tam chodily učit před maturitou. :-)
Irena Mertová
Hezké fotky a článek . Také tam ráda chodívám (i z praktických důvodů - je tam i WC :-))
Zuzana Pivcová
Moc děkuji. Pamatuji si, že z této botanické zahrady pocházely mé první fotky pořízené digitálním foťáčkem. Dnes, asi díky blízkému bydlišti mé sestry, chodíme víc do Troje, ale tahle původní botanická zahrada ve mně zanechává jiný dojem. Mám ráda skleník s úžasnými prastarými kaktusy a dalšími rostlinami a pak záhony s léčivými bylinkami.
Jitka Hašková
Díky za hezké fotky, škoda, že jsi nevyfotila takovou oplocenou hezkou malou zahrádku, to je oáza klidu. Chodím tam často, mám to tam blízko. Po botanické zahradě na Smíchově zbyl o Jiráskova mostu park, v dětství jsme mu říkali "Lavór".
Soňa Prachfeldová
Díky za botanické zahrady, jsou krásné a přínosné a radostné.
Dana Puchalská
To by bylo super. :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.