Spiritismus on-line aneb Srandou proti čínskému viru
Ilustrační foto: pixabay.com

Spiritismus on-line aneb Srandou proti čínskému viru

30. 10. 2020

Strašné, hrozné období. Tak hodnotí mnoho lidí týdny krizových opatření proti šíření koronaviru. Myslím, že nemají zcela pravdu – vše by totiž mohlo být ještě mnohem strašnější.

Válka, jaderná katastrofa, nekontrolovatelný blackout. Ničivé zemětřesení, globální hladomor či absolutní nedostatek vody. Nebo nějaká výrazně nebezpečnější nemoc než covid-19, srovnatelná svými dopady na populaci například se středověkým morem. Nic z toho si samozřejmě nikdo nepřeje, ale to by teprve byla opravdová hrůza… Takže šetřeme, prosím, silnými výrazy a mějme na mysli, že vždy jsou i horší věci na světě.

A že vše špatné je k něčemu dobré. Za co tedy můžeme té „čínské chřipce“ poděkovat? Tak třeba za nerušení nočního klidu kuřáky a opilci před hospodami. Za čistší ovzduší, protože jezdí méně kamionů a létá méně letadel. Za nezničené vagóny chuligány jedoucími na ligový fotbalový zápas. A taky za nové vtipy a hádanky. Víte například, proč je současné rouškové období i obdobím šetřivým? Dámy ušetří za rtěnky a pánové za pěnu na holení. Žáci ušetří za hranolky a párky v rohlíku, které si jinak dávají místo zdravého oběda v jídelně, učitelé zas ušetří za červené propisky.

Včetně mě. Když jsem před více než osmadvaceti lety dokončil pedagogickou fakultu, ani ve snu by mě nenapadlo, že někdy může něco takhle nekompromisně nahradit živou výuku a třídy plné dětí. Společné objevování nových věcí, umravňování některých jedinců o přestávkách na chodbě, písemky, ale i výlety a sportovní kroužky - zkrátka školu, jak jsme na ni (byli) zvyklí. Vyvolávání žáků teď vystřídalo "vyvolávání duchů". Takový pedagogický online spiritismus. Tedy alespoň já tak pro sebe v nadsázce označuji audiokonferenční dálkové vyučování, při němž vyvoláváte někoho, kdo tu vlastně není, a doufáte, že se vám odněkud ozve…

Nadsázka a sranda působí léčivě. Mimo jiné odvádí pozornost od hrozivě-akčních televizních zpráv, které v nás mohou - místo klidného a věcného informování - vyvolávat panický strach. Úsměv a fóry potřebujeme obzvláště nyní jako sůl. Bavme se, jak jen to jde. Místo údajů o počtu nakažených hledejme na internetu vtipy a legrační scénky. Choďme do přírody, neboť ta je zárukou pohody a vyrovnanosti. Poslouchejme svoji oblíbenou hudbu. Vymýšlejme nové koronavýrazy typu „škola v pyžamu“ nebo „vařit rouškovku“ (tj. vyvářet roušky). Humor a pohoděnka totiž snižují stres a posilují naši imunitu víc, než šumivý vitamín C.

Můj příběh
Autor: Milan Kůtek
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Pěkný článek do dnešní doby. I když si nemyslím, že vše špatné je k něčemu dobré (část rodiny je bez práce), také od sebe odstrkuji negaci a nihilismus.
Zuzana Pivcová
Zcela souhlasím. Ačkoliv se mě netýká problém se školou a různou zájmovou činností, mohu za sebe potvrdit, že objevuji řadu krás a zajímavostí, na které jsem dřív "neměla čas". Neříkám, že mě něco, co zaslechnu nebo čtu, občas nerozhodí, nejsem ve svém přesvědčení tak skálopevná, ale negativní věci, negativní pojetí vnímat umím a jen tak ze strachu je přejímat nebudu. Děkuji Vám.
Eliška Murasová
Přeložila jsem si v překladači "thumbs up" a musím souhlasit s p.Monikou Pokornou :-)
ivana kosťunová
Skvělé - tohleto potřebujeme slyšet, díky. :)) :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.