Ministr Jan Blatný: první dojem dobrý
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. FOTO: Stream ČT

Ministr Jan Blatný: první dojem dobrý

29. 10. 2020

Nový ministr zdravotnictví, MUdr. Jan Blatný, a to byť promlouval na své první tiskové konferenci v roušce a nebylo možné tudíž číst všechny mimoverbálni znaky komunikace, tak i přesto působil velmi lidsky, pozitivně a uklidňujícím dojmem. Narozdíl od předchozího ministra Prymuly, z jehož slov, očí i celkového pocitu komunikační úrovně, bylo možné zcela jasně vyčíst jen naprosto chladnou až ledovou nebo lhostejnou polohu k situaci, bez emočního naboje, a až strojově robotický výraz. Nic víc, než nečitelnost a pocker face. Typickou právě pro naprogramovaného vojáka se sníženou, vycvičenou, potlačenou hranici prahu sociální citlivosti k lidskému utrpení.  Což ale u lékaře, byť vojenského, není příliš povzbudivá poloha. Neboť i důvěra a lidskost v hlase pomáhá léčit.

Z hlasu a formulací pana Blatného, když odpovídal novinářům na otázky, byl naopak chvílemi cítit velmi empatický, lidský, povzbudivý a neironický úsměv. Což je samo o sobě povzbuzující. Z jeho řeči a celkového obsahu nebyla dokonce cítit ani žádná arogance nebo nejistota, jako u řady jiných politiků.

Celkový dojem z jeho prvního vystoupení je jednoznačně a nesrovnatelně lepší, než ze všech projevů předchozího vojensky drilovitého ministra Prymuly. O tom, nakolik jsou oba ministři srovnatelní po stránce odborné, si samozřejmě ještě musíme počkat, nicméně nadějné je, že chladného inteligentního vojáckého robota vystřídal  inteligentni člověk. A to je samo o sobě pozitivní zpráva.

Komunikační schopnost a úroveň je - obzvláště v krizových stavech země - zcela zásadní pro to, aby občané byli schopni a ochotni spolupracovat, a nikoli se bouřit, ve významných milnících země.

 

koronavirus
Hodnocení:
(3 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Tak já jsem opatrná, první dojem může být i mylný, a tak čekám spíš na skutky a informace o dotyčném...pak teprve si utvořím svůj definitivní názor. Tím pádem souhlasím plně s Janou níže a Janem.
Jana Šenbergerová
Tímto prvním dojmem bych si nebyla tak jistá, i když většinou bývá správný.
Jan Zelenka
Trochu divoká konstrukce. Co je důležitější, forma, či obsah? Mě zajímá spíš odbornost, než to, jestli při projevu zamrká, nebo se usměje. Článek se mi vůbec nelíbí.
Mirek Hahn
U ministrů za ANO nedávám na první dojem, ani na žádný další. Celá ANO partaj umí vzbuzovat totiž právě jen dojem, celý program je jen PR. Zdravíme Prchala.
Vladimír Mrázek
První dojem je někdy důležitý,hodnotit by se ale mělo asi s určitým časovým odstupem. Rozhodně nemohu souhlasit s názorem autorky na odstupujícího ministra,její věty jsou jak opsané z bulváru. Prof.Prymula není jen odborník, ale i slušný člověk,který se stal obětí politických intrik. Není chladný robot,ráznost je na vedoucích postech nezbytná. Poukazování na někdejší vojenskou praxi je v kontextu článku rovněž nemístné. Zkrátka článek jak na objednávku.
Věra Ježková
Můj první dojem z nového pana ministra je dobrý. Předchozího jsem ovšem uznávala a srovnání s robotem se mi nelíbí. Chybu, jíž se dopustil, nepovažuji za důvod pro jeho odstoupení. Škoda, že na úvodní fotografii není také pan premiér se svým výrazně nesouhlasným pohledem. Komentovaly ho již Novinky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.