Zemřel sir Sean Connery, bylo mu 90 let
Sir Thomas Sean Connery. FOTO: dw.com

Zemřel sir Sean Connery, bylo mu 90 let

31. 10. 2020

Ve věku devadesáti let zemřel britský herec sir Thomas Sean Connery, legendární představitel Jamese Bonda. Connery, který byl přezdíván Největší Skot, byl uveden do šlechtického stavu v roce 2002. Svůj život prožil především v USA.

Syn řidiče náklaďáku se v šestnácti nechal najmout ke královskému námořnictvu. Kvůli problémům s žaludečními vředy byl za tři roky propuštěn a jedinou památkou na armádní dobrodružství zůstávají dvě pověstná tetování vyjadřující Seanovy celoživotní hodnoty „Scotland Forever“ a „Mum and Dad“.

Vrátil se do Edinburgu a střídal nejrůznější zaměstnání. Většinu volného času trávil svým tehdejším koníčkem, kulturistikou, která ho nasměrovala do světa umění a pomohla mu odstartovat hereckou kariéru. Začal se živit jako model několika sochařů a studentů malířství.

Conneryho cesta k filmu vedla přes divadlo. V roce 1951 začínal jako sborista londýnského souboru South Pacific a až o pět let později debutoval v televizi. Do roku 1962, kdy poprvé vyslovil ta nezapomenutelná slova „Bond, James Bond,“ měl čas získávat své první herecké zkušenosti. Učil se výhradně za pochodu, tedy v jedenácti jinak bezvýznamných filmech a celé řadě televizních pořadů. Connery je tak navíc jedním z mála profesionálů, jejichž školou byl výhradně život.

Legenda, kterou nelze zabít se zrodí s filmem Dr. No (1962) a Conneryho život se začíná nést ve znamení úspěchů. V téže době byla jeho první manželka, herečka Diane Cilento nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Tom Jones a v lednu 1963 se narodil jejich syn Jason. Aby bylo ztotožnění Connery - Bond potvrzeno, následují další kultovní tituly: Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), hercův oblíbený Thunderball (1965) a Žiješ jenom dvakrát (1967).

Connery se názvem poslední zmiňované bondovky nenechá zmást a ačkoli si to užívá na výslunní celosvětové popularity, uvědomuje si, že na něj dopadá agentův stín. Ani nadšení z takové osudové role netrvá věčně a Connerymu se nechce zabřednout do škatulky herců jedné role, ...přitom už se v ní jednou nohou ocitl. V poslední chvíli svého Jamese, kterému po celá 60. léta tak velkoryse dodával na nonšalantnosti, opouští a tráví víc času na golfových hřištích a s rodinou. Jeho místo zatím zabere George Lazenby, nicméně dlouho se v Bondově převleku neohřeje, Sean Connery se triumfálně vrací a jakoby dokazuje, že Diamanty jsou věčné (1971).

V roce 1987 získal svého jediného Oscara za vedlejší roli ve filmu Neúplatní. Tam hrál po boku Kevina Costnera a snímek vznikl na motivy skutečných událostí o kruté válce mezi gangy obchodujících s alkoholem.

O úmrtí Conneryho informovala jeho rodina, mezi médii zprávu přineslo první BBC.

 

S využitím: wikimdia.org. a ČSFD.

 

herecké legendy
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Byl to nádherný chlap, škoda, že nemohl žít věčně.
Soňa Prachfeldová
Ano i mě se moc líbil.
Věra Ježková
Byl to pěknej chlap. Líbil se mi zejména jako starší.
Dagmar Bartušková
S. C. se mi v době, kdy šel z filmu do filmu, velmi líbil. Stál by za hřích. ;-) Sbohem, agente 007!
Jaroslava Handlová
Díky mnoha jeho skvělým rolím tady s námi zůstane i nadále jako velký hrdina i krásný člověk. Sbohem Seane.
Dana Puchalská
Ano, další Bond už nebyl jako ten, kterého hrál sir Sean C. Jeho filmy jsem měla moc ráda.
Jitka Hašková
Pro mě byl Sean Connery jediným Bondem. Viděla jsem sním všechny bondovky, které byly natočeny do konce roku 1969 v Londýně. Čest jeho památce.
Naděžda Špásová
Dožil se úctyhodného věku. Měla jsem ho moc ráda, jako Bond se mi moc nelíbil, ale v ostatních filmech ano. V Šamanovi byl neodolatelný. Pokoj jeho duši.
Jana Šenbergerová
Nezapomenutelný herec a navíc muž, kterému stáří slušelo. Byl příliš akční na to, aby odpočíval v pokoji. Jen co se porozhlédne a odpočine si od rušného života, přeji mu další úspěšnou cestu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.