Ve jménu udržitelnosti lidství aneb Jak mohou matematické modely zasahovat do života celé planety
Fotokoláž: pixabay.com

Ve jménu udržitelnosti lidství aneb Jak mohou matematické modely zasahovat do života celé planety

1. 11. 2020

Úvah o přelidnění světa a rychlosti nárůstu populace, a různých varování, kolik rizik toto tempo může přinést, pokud se kapacita země živitelky dostane do červených čísel, je obrovské množství, a trápí hlavy odborníků a politiků napříč všech oblastí.

Nicméně v souvislosti s každou, nejen coronavirovou, pandemií, asi nejde tuto úvahu vytlačit z faktických demografických, ekonomických, enviromentálních ani filozofických spekulací.       

Představme si model, který by nastal kupř. v maličké, desetimilionové enklávě, České republice (početně srovnatelné se středně velkým asijským městem):

K dnešnímu dni v souvislosti s covidem zemřelo 3000 lidí, z větší části seniorů. Jsme momentálně zřejmě na kulminačním bodě, ale čísla úmrtí budou pravděpodobně ještě narůstat, než se dostaneme na stagnační, sestupnou fázi fázi. Pokud by jen v ČR zemřelo 5 tisíc seniorů s covidem, což je populační skupina, v jejímž případě, ( jak se všobecně straší i při poukazech na zvyšující se délku dožití), by i takto "malé" číslo v porovnání s celým světem - velmi  zasáhlo do čísel ekonomiky každé země a zejména do důchodového systému.

V souvislosti s různými verzemi důchodových reforem se jistě také řeklo mnoho hypotéz, a to zejména těch nepěkných. Tak zkusme hypoteticky počítat - či spíše násobit a odečítat:

I kdyby průměrný starobní důchod u nás byl 12 tisíc, pak toto číslo násobeno dvanácti měsíci by bylo 144 000 Kč/na osobu a rok. Vynásobíme-li ho pěti tisíci obětí seniorského věku, pak se již ocitáme v řádech definovaných sedmi nulami, tedy na čísle 720 000 0000 Kč/ročně. Což je jistě nezanedbatelná "injekce" do rozpočtu mandatorních výdajů v případě, že by se nemuselo vyplácet oněch 5000 důchodů.  A to jsme hovořili jen v parametrech starobních důchodů. 

A můžeme jít ve spekulacích dál. Máme tu zdravotní péči; je známé, že zdravotní systém zatěžuje nejvíce právě seniorská cílová skupina, za kterou zdravotní pojištění platí stát. A i přestože se tyto peníze sice dílčí částí dostávájí, jako oběživo, nepřímo zpět do rozpočtů - neboť i senioři jsou rovněž vděčnými konzumenty všech produktů - tak ale i tak senior, coby zátěžová rozpočtová  položka, patří mezi méně produktivní či  "neproduktivní".

Pak jsou tu další položky, např. čerpání zdrojů, ať už energetických, vodních, půdních, enviromentálních a dalších. Odečteme-li 5 000 osob, pak i v těchto položkách by šlo o dosti značnou "úsporu". Neboli, platí tu jednoduchý matemetický vztah - méně lidí má menší spotřebu, obzvláště pokud se tito lidé již se nepodílejí na tvorbě HDP, a jsou tudíž pasivní složkou, kterou musí solidární sociální systém táhnout, resp. sponzorovat. A v řádech let, uvažujeme-li, že se průměrný český důchodce dožije 85 let, pak toto číslo 720 000 000  vynásobeno 20 roky je astronomické.

S různými teoriemi válek, vedených z genocidních (dle Lemkina) řízených vyhlazovacích, reduktivních důvodů, zločinů proti lidskosti, kde se hraje nejen o temné, zrůdné idey otrokářské, rasové, etnické, národnostní, náboženské, politické atd., války o zdroje, ale především o pohnutky ekonomické, neboť primárně za každou válkou stojí peníze a zájmy těch, kteří na válce vydělají, se lidstvo setkává od úsvitu věků. A platí zde pravidlo méně krků, více obživy a zbohatnutí pro přeživší.

Pomyslíme-li dále na jednu z konspiračních teorií, jež se nyní přetřásají sociálními sítěmi, například tu, která spekuluje o tom, že by mohlo jít o uměle vyrobený, geneticky naprogramovaný virus, tedy de facto biologickou zbraň ( zaměřenou třeba na určitou konkrétní cílovou skupinu), ocitáme se ve třetí světové válce genocidní povahy za použití zbraně hromadného ničení. (Opět nejde o historicky nový jev, protože zbraně hromadného, genocidního, ničení, např. bojovým plynem, existují již od první světové války. S tím, že s vývojem nových a nových technologií jsou zákeřnější, rafinovanější v tom, že se v případě biologických zbraní nedá vystopovat dokonce ani původce, tedy konkrétní viník, kdo vlastně takovou hrozbu vypustil do světa a použil jako zbraň.  Což pro někoho může znamenat "elegantní" řešení, jak eliminovat, redukovat nadbytečné, a vydělat na tom, aniž by mohl být pohnán k zodpovědnosti. Komercionalizovaná věda, zabývající se experimentováním bázemi DNA biologických organismů umožňuje dnes nepředstavitelné, nedohlédnutelné a hrůzné scénáře. A také vyvolává otázky, co se stane, když se takový výzkum vymkne kontrole?

Každopádně, ať již v případě dnešního coronaviru a jeho případných modifikací, nebo nějakého budoucího, se přímo vtírá na rty výkřik Berthy Suttnerové (první ženské nositelky Nobelovy ceny) a titul "ODZBROJTE!" Ve jménu udržitelnosti lidství. Nemá-li to skončit armagedonem...

koronavirus životní prostředí
Hodnocení:
(4.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Souhlas s oběma pány.
Jaroslav Kolín
Pane Hahne, souhlasím s vámi. Nebýt posledního odstavce, článek bych nehodnotil.
Soňa Prachfeldová
Ano, stát by ušetřil a radoval, pokud by se takhle až silene uvažovalo. Na druhou stranu by obchod , kultura , cestování a různé služby splakaly nad výdělkem, protože důchodci hodně věcí drží nad vodou . Nepochybuji o tom, tam kde je prelidněno, tam dojde k přírodním katastrofám, ale to je o něčem jiném, nikoli o umírání důchodců.
Danka Rotyková
Také už mě napadly tyhle černé myšlenky, a to jsem nezašla do všech zdeopisovaných úrovní. Mirku, ano, je to docela morbidní, ale na druhou stranu pravda je, že planeta je přelidněná a zdrojů ubývá. Nevím, jestli to všechno jednou může dopadnout dobře.
Mirek Hahn
Zveřejnění zrovna této konspirace na webu pro seniory jeví se mi poněkud morbidní...
Jindra Hubačová
Musím konstatovat jediné, nemám ráda různé konspirační teorie...též se nebudu rozepisovat.
Anna Potůčková
Zajímavý článek, určitě stojí za úvahu.
Věra Lišková
Není to tak černobílé. Znám čtyřicátníka, který se vrátil z nemocnice, kde ležel s covidem, předtím netrpěl žádnou nemocí a nemá nadváhu. A osmdesátiletá paní v DS se divila, že si ničeho nevšimla, když jí vyšly testy na covid pozitivně, ještě ji to myslí dobře, ale má řadu nemocí. Záleží na imunitě, jak si s virem poradí.
Lenka Kočandrlová
Něco na tom je,to jsme si říkali s mnoha známými...Jakoby nás důchodce chtěli vykynožit. Jenže ono to asi tak jednoduché není,jak se zdá,kdysi byly neštovice,záškrt,mor,španělská chřipka - lidé všech věkových kategorií umírali,jen nebyl nikdo obviňován,že je to uměle vytvořené.Dnes mnozí hledají ve všem něco "víc",i když je to ,bohužel,jen nová ? nemoc,co třeba spadla z nebe,nebo ji poslal někdo,kdo chce,aby se lidstvo změnilo.(Nepíšu ani k lepšímu,ani k horšímu - to se ukáže až s odstupem.)
ivana kosťunová
Zní to dost depresivně, ale je dobré vnímat i toto nebezpečí. Nechci se dál rozepisovat, Zuzka to napsala výstižně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...