Nemáme to v manželství v této době lehké
Ilustrační foto: pixabay.com

Nemáme to v manželství v této době lehké

4. 11. 2020

Tak, jak to poměrně nedávno napsala skvělá redaktorka Magazínu MF Dnes Scarlett Wilková, není to v mnoha manželstvích seniorů jenom o šťastném soužití,  jak nám to prezentují obrázky dvou „rozjásaných" a krásných lidí v reklamách na různé doplňky léků či zdravotní pomůcky.

V dnešní době, kdy máme v podstatě veškeré venkovní aktivity omezeny i v důsledku nepříznivého počasí na minimum, musíme celé dny trávit společně se svými životními partnery, se kterými to "táhneme" už dobrých čtyřicet či více let. Tam, kde se sešli dva rozumní lidé, kteří spolu dokážou i nádherně mlčet, je to v pohodě. Ale daleko více je případů, kde žena slyší jen otázky typu "co bude dnes k obědu a k večeři", nebo muž je peskován za to, že posunul ubrus na stole o 5 cm.

Na rovinu říkám, že více lituji naše ženy. Prožily si opravdu nelehký život. Když se jim blížil 18. rok života, byly zejména na venkově nevybíravým způsobem tlačeny ke sňatku. Kdejaký "chrapoun  z přízně“ je dokázal na rodinné sešlosti ponížit otázkou  "tak kdypa už se budeš vdávat, to tě žádnej nechce?" Často jim nezbylo nic jiného, než že podlehly tlaku okolí a provdaly se za muže, se kterým byly celý život nešťastné nebo volily útěk do města. V manželství zůstaly kvůli dětem celý život a teprve odchodem do důchodu se některé mohly začít realizovat„. Našly si kamarádky i kamarády, se kterými se mohly na úrovni bavit o věcech, které je spojovaly, naučily se rychle práci s počítačem a některé si dokonce doplnily své vědomosti v různých kursech nebo na Univerzitách 3. věku. Ty moudré byly rády, když manžel měl své aktivity a kamarády, se kterými se pravidelně stýkal. To vše teď padlo a zatím není žádné světlo v tunelu!

Rozvolníme, pak zase zamkneme a tak pořád dokola? Všichni tušíme, že takhle se žít asi dlouho nedá a na bájnou vakcínu se mnoho z nás nespoléhá! Existují již studie, které tvrdí, že náš život se za posledních cca. 30 let změnil natolik, že příliš dlouhá manželství, kde nevládne soulad, přinášejí tolik psychických problémů, že je třeba se tím seriózně zabývat. Ne každý má takové ekonomické možnosti, jako jeden můj známý, který se v klidu a míru domluvil se svou manželkou, že jí koupí byt, budou se jednou týdně navštěvovat, ona mu vypere a vyžehlí a on jí bude hradit nájemné a poplatky. Na druhé straně vím o rodinách, kde jsou spolu dva starší lidé trvale „ve válečném stavu", ničí si zdraví a východisko neexistuje.

Moc se těším na Vaše názory a komentáře!

vztahy a sex
Hodnocení:
(4.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
Přiznávám se bez mučení, ano jsem předpotopní a středověký člověk, ale já to opravdu v těch padesátých a šedesátých letech kolem sebe viděl. Pamětníci z venkova mi to snad potvrdí !
Soňa Prachfeldová
Tak to snad bylo v předpotopní době, kdy se nutily dívky do vdavek, zejména na vesnici. Spíš znám hodně případů, kdy se dost mladé zamilovaly, otěhotněly a byla svatba. Někomu to vydrželo, někomu ne. To je život. Vydržet 40,50 let, takové páry existují a když jim to klape, je to moc pěkné. Já neprožila tolik let v manželství a teď už to nedoženu :-) . Jsem vdova pár let a držím se hesla mojí mamky - mladý mě nechce a cizího starého nechci já. Myslím, že musí být tolerance a svoboda na obou stranách. Pokud jeden druhého deptá, pak to není hezký život. A pak se nedivím, že jeden sebere odvahu a uteče s takového očistce.
Venca V.
Zdravím všechny, život je pestrý, stejně jsou rozdílní i lidé a jejich vztahy. Něco o tom vím, jsem ženatý přes 40 let. Pro to, aby se člověk nezbláznil, když musí být pořád jen s jedním člověkem - nyní, v této době, je třeba nebýt malicherný, snažit se vymyslet i nějakou rozumnou společnou aktivitu, včas si jít z cesty a hlavně udržovat sociálni kontakty z dřívějška. Na to už je dnes spousta možností...a....hlavně je potřeba hodně tolerance a neřešit malichernosti. Moje žena to se mnou neměla moc lehké, ale myslím, že spolu vycházíme velice dobře, i když menší mráčky jsou vždy....ale víme, že spolu chceme být a snažíme se o pohodové spolužití...a to oba.
Dana Procházková
Pane Soukupe hezký článek, těším se na další.
Babča Tvořivá
Mít za sebou 35 let manželství asi nepatří k těm nejdelším. Začátek byl těžký, pak "Itálie", následovalo 20 let dost velkého trápení až přišla rakovina. Zpřeházela naše priority a oba dva jsme se začali učit jinak přemýšlet. Jsme oba ve znamení střelce, takže i dnes to skřípe,ale.... Stárneme společně. Máme své koníčky, známe své výhry i prohry. Nyní už si dokážeme vážit jeden druhého. Vážit a respektovat. Není to dokonalé. V dnešní době občas propukne i ponorka. V takovém případě víme oba, že bude líp. Jak to vypadá prakticky? Manžel okupuje obývák. Má tam svoji televizi, knížky, počítač, je hodně aktivní pro práci v seniorských aktivitách. Já mám své království v dětském pokoji. Maluji ,tvořím hezké věci a učím se na stará kolena anglicky. Mým oblíbeným čtenářským tématem jsou životopisy a časopis ,který má velmi stručný ale výstižný název. V podtitulu stojí , ... časopis pro lidi, kteří ještě nezapomněli číst. Zpátky k tématu. Jde to i v této době. Jen musíte neustále myslet na to ,že i vy nejste nedokonalí. V tom případě posunutý ubrus,nebo moje neustálé chrápání u televize není důvodem k hádkám. Na procházky chodíme momentálně každý sám. Te čas ,který je jeden mimo domov , slouží jako ventil pro odpuštění " ponorkové energie". Poslední berličkou pro mne jsou skype a messenger.Už jsem se naučila, v případě nouze, využít možnosti vypovídání se s kamarádkami .Nejlepší na tom všem je, že byť já bydlím v Olomouci, moje dcera v Praze, sestra v Košicích a maminka v Bardejovských kúpeľoch, spojuje nás možnosť pobýt na skypu společně. A to se počítá.
Václav Soukup
Po přečtení prvních komentářů jsem zajásal " Není to tak špatné, jak tvrdí statistiky o zvyšujících se počtech rozvodů ve stáří " ! Šel jsem nakoupit a co jsem neviděl : vystresovaný starší pán tam byl ponižován svojí partnerkou slovy " Ty jsi tak nemožný, neumíš ani otevřít pytlík a dát do něj rohlíky, vyndej ty piva blbče atd. " I když mám doma hodnou a pracovitou manželku, bojím se této dlouhé zimy. Nebudu moci " brát saunu, plavat, debatovat s přáteli u piva či vína. Nemůžu zírat celý den na " bednu ", sedět u PC nebo číst knihu. Člověk je tvor společenský ! Kdyby tak mohli promluvit rozvodoví právníci a soudci, psychologové a psychiatři ! Pochopitelně nečekám, že někdo se podepíše poté, co by o partnerovi napíše něco nehezkého ! Ale také se ohrazuji proti snaze o mé kádrování ! Václav Soukup
Ján Zábranský
Pan Soukup, fajn článek. Některým jste rozvlnil stojaté vody. Reakce jsou zábavné, zejména "požadavky" na Vás ( potřeba dodat věk, odkud jste, přání pozitivnějšího pohledu na život... a pod.)
Zuzana Pivcová
To ne, pane Mašku, u nás čtenáři píší zadarmo. :-D
Josef Mašek
...s manželkou jsme se seznámili v roce 1972, svatbu jsme měli v roce 1974....máme dvě děti a 6 vnoučat....a doopravdy nemám chuť nikomu v něčem radit o dále o něčem psát a kecat jako to dělají mediální a političtí šmejdi...smysl článku je dle mého pouze ten, že autor se při jeho psaní těšil na honorář
Hana Šimková
Velmi se mi líbí jak všichni píšete hezky o svém manželství. Nemůžu se bohužel zapojit. Jsem sama , ale vám to přeji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.