Britská krátkosrstá kočka
Foto: autorka

Britská krátkosrstá kočka

4. 11. 2020

Dovolte mi, abych se představila - jmenuji se Brituška a  jméno vystihuje můj původ. Jsem britská krátkosrstá kočenka.

Chtěla bych Vás, všechny milovníky a milovnice chlupatých zvířátek, pozvat na povídání o mé kočence. Pokud hledáte kočenku s klidnou a vyrovanou povahou, která je vhodná do domácího prostředí a stane se tak právoplatným členem Vaší rodiny, tak v takovém případě neznám krásnější a milejší kočičku, než je britská krátkosrstá. Velkým očím a plyšové srsti se nedá odolat.

Britušku jsem viděla jako malé koťátko za výkladní skříní Zverimexu v obchodním centru Globus. Ihned, když jsem ji viděla, šla jsem do obchodu, kotě zakoupila a místo nákupu potravin jsem jela odvézt koťátko do nového domova. Tam už na ni čekal malý kocourek Piškot, kterého nalezla moje vnučka. Po Vánocích ležel v zuboženém stavu u popelnic. Zřejmě "dárek", který se znelíbil. Oba se stali nerozlučnými kamarády, kocourek ji spíše ochraňuje a tak oba u mě našli svůj domov již 9 let.

Britská krátkosrstá kočka je považována za nejstarší britské plemeno. Tyto kočky byly údajně přivezeny do Velké Británie Římany, kde byly dlouho izolovány. Pravděpodobně pocházejí z anglických ulic, kde lovily myši. Jsou chovány cíleně více než 100 let. Už v roce 1871 byly vystaveny první kočky plemene British Shorthair.

Brituška se svou kulatou hlavou, silnější postavou a plyšovou srstí tak trochu připomíná malého plyšového medvídka. Je to kočenka k pomazlení. A tak není divu, že toto plemeno je v současnosti jedním z nejoblíbenějších. Někdy bývají modrošedé kočky tohoto plemene zaměňovány za kočky kartouzské.

Brituška je povahově vyrovnaná a přátelská kočenka. Ráda si hraje se svými hračkami, a když je venku teplo, otevřu zimní zahradu a  kocour Piškot jí občas přinese ulovenou myšku. Ona sama to neumí a více ji zajímají jen ty plyšové. Lovec určitě není a nebude. Asi "její předci nelovili na anglických ulicích". V létě se musí kočička hodně kartáčovat, protože ztrácí srst.

Oba kočičáci mají v zimní zahradě svůj škrabací strom, WC, které musí mít každý své, a odpočívadlo. Oba milují šplhání a pozorování okolí shora.

V dnešní době, kdy musím být více doma, jsou moji kočičáci milými společníky. Na domečku s námi ještě bydlí kočička Bambulka. Ta ale má svůj domov u vnoučat a ke mně "dolů" moc nechodí. Moje Brituška je na ni přímo alergická. Bambulka totiž nedovolí, aby moji kočičáci chodili na návštěvu nahorů. Hlídá na podestě schody, a jak spatří někoho z kočičáků, výhružně vrčí. Brituška by ráda viděla králíčka s morčetem, ale Bambulka je neoblomná. Ani za kočičí kapsičku nepovolí.

Občas kočičáci stejně jako děti zlobí, musím obden vysávat, čistit jejich kožíšky kartáčem a zajišťovat jejich denní potřeby. Hlavně, že jsou zdraví a to přeji i všem Vašim čtyřnohým přátelům,    

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moje krásná Britunka bohužel na Boží hod umřela. Zhasla jako svíčka mi v náručí. Bylo jí 12 let a nikdy nebyla nemocná. Kocourek Piškot ji neustále hledá. Měli se spolu moc rádi. Piškotovi je už 13,5 let a bojím se také o jeho život. Je to moc smutné když parťák odchází. Mám velkou zahradu a tak tam Britunka má místo posledního odpočinku.
Jana Jurečková
Pár domů od našeho bydlí paní a má také britku. Když je náhodou ve dveřích, tak ji prosím, ať tu kočenku zavolá, že si ji aspoň pohladím. Je stejně krásná jako ta Vaše. Moc děkuji za článek.
Alena Švancarová
Také mám kočičku a mám ji moc ráda.
Helenka Vambleki
Jarmilko, pěkně si kočičáčků užívej. Fotky mi připomněly místa, která s Dimkem známe :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za milé příspěvky. V této velmi složité době mi moji kočičáci zpříjemňují život a jsem ráda, že je mám.
Hana Ederová
Dobrý den paní Jarmilo.Moc děkuju za krásný článek. Doma máme mimo jiné kamarády taky kartouzského kocoura-pana Cesyho. Úžasný devítiletý majordomus.Prostě osobnost se vším všudy. Chystám se také o něm napsat článek. Zdravím Vás!
Jaroslava Handlová
Krásní miláčkové. Je vidět, že Brita i Piškotek se u Tebe mají dobře, a Ty s nimi máš nejen starost, ale za tu péči je odměnou jistě i zábava s nimi.
Jitka Hašková
Krásné vyprávění o kočičkách. Když jsem žila v Londýně, viděla jsem tam hodně koček, nejvíc mě překvapilo, když jsem viděla kočku ve výloze v obchodě mezi pečivem. Angličanům to nevadilo. Tuto kočičku jsem tam tenkrát (leta 68 - 69) neviděla vůbec.
Eva Mužíková
Jarmilou, potěšila jsi i mne milým vyprávěním i strochou humoru. Nádherná zvířátka. My máme v útulku jednu britskou kočku, ale je velmi dominantní, až zlá. Jelikož z důvodu nedostatku kotců pro kočky, musí s ní sdílet prostor ještě další, velmi bychom si přáli, aby se pro tuto našel nový domov.
Martina Růžičková
Brituška je náramná fešanda :-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%