Pneumokok k zdravému stárnutí nepatří
MUDr. Hana Roháčová. FOTO: Havas

Pneumokok k zdravému stárnutí nepatří

5. 11. 2020

Pneumokoková onemocnění by určitě ke spokojenému stárnutí neměla patřit. Upevňování vazeb mezi generacemi a péče o zdraví k němu naopak náleží.

Mezigenerační propast se ale díky opodstatněným obavám z onemocnění covid-19 bohužel může prohlubovat a spolu s ní i osamělost seniorů. Obezřetnost vůči koronaviru by však neměla být důvodem, proč nevyužívat všech možností prevence proti nemocem a zanedbávat očkování. Příkladem je prevence proti pneumokokovým onemocněním.

Proti pneumokokovým onemocněním bylo v ČR očkováno v letech 2010–2018 jen 13,7 % seniorů. „Pneumokoková onemocnění nelze brát na lehkou váhu v jakémkoli věku, ale zejména u seniorů mohou v horších případech představovat až smrtelné nebezpečí, přitom v tomto případě existuje očkování. Nejčastějším zdrojem nákazy dospělých pneumokoky jsou pak bohužel právě malé děti,“ vysvětluje prim. MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.  

Pokles imunity ve stáří v kombinaci s nízkou proočkovaností dětí

V seniorském věku dochází k přirozeným změnám v imunitním systému, které vedou ke zvýšené vnímavosti k infekčním onemocněním. Proočkovanost malých dětí proti pneumokokům v ČR však dlouhodobě klesá od roku 2012, kdy bylo naočkováno 80,1 % dětí, až k hranici 64,8 % očkovaných dětí v roce 2018. Až šedesát procent dětí v mateřských školkách je nosiči tohoto onemocnění, aniž by pociťovaly projevy. U dětí školního věku je to dvacet až devadesát procent. Podle zkušeností ze zahraničí by více očkovaných dětí mohlo pomoci ochránit dospělou populaci a seniory obzvláště. Při zajištění dostatečně vysoké proočkovanosti dětské populace, která je nejčastějším zdrojem nákazy pro seniory, je v řadě zemí pozorován pokles výskytu invazivního pneumokokového onemocnění u neočkované seniorské populace. „Chránit sebe a své okolí znamená i více dbát na očkování proti pneumokoku. Přál bych si, aby tuto výzvu vzal za své každý senior. Očkování je od 65 let zadarmo, je hrazené i rizikovým pacientům, takže to jediné, co potřebují, je vlastně jenom chtít a o to očkování si říct,“ říká čtyřiasedmdesátiletý divadelník, spisovatel a pedagog Arnošt Goldflam.

Riziko onemocnění pneumokokovým onemocněním narůstá s věkem

 „Bakterie Streptococcus pneumoniae je jedním z nejčastějších původců takzvaných komunitních pneumonií, tedy zápalů plic získaných v běžném životě a respiračních infekcí, které jsou spojeny s hospitalizací u seniorů a výskytem invazivních pneumokokových onemocnění,“ vysvětluje prim. MUDr. Hana Roháčová, Ph.D. Mezi onemocnění, kterým lze předcházet očkováním s nejvyšší účinností v seniorské populaci, patří právě pneumokoková onemocnění následovaná chřipkou. Nejpočetnější skupinou s vážným průběhem invazivního pneumokokového onemocnění byli v roce 2019 právě senioři starší 65 let, kterých bylo vloni 267, z toho jich bohužel 57 zemřelo. Lékaři proto na počátku očkovací sezony, a nyní i v kontextu koronavirové situace, doporučují očkování jak proti pneumokoku, tak i proti chřipce. Možná, a nyní i doporučovaná, je i současná aplikace vakcín, a to kvůli snížení počtu návštěv v ordinaci praktického lékaře.

zdraví
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Ireno a paní Aleno. Když jsem byla před měsícem u obvoďáka pro injekci proti chřipce, požádala jsem , aby mi dal i tu proti pneumokoku. Sestra se podívala do mé karty a řekla. Můžem, byla jste očkovaná před pěti lety. Také mne to překvapilo, byla jsem 100% přesvědčená, že jsem nikdy proti pk. očkovaná nebyla. Proto jsem to tak níže napsala...
Alena Černá
Pneumokok se očkuje jednou Prevenarem 13, nepřeočkovává se.
Irena Mertová
Evo, pneumokok se přeočkovává? Myslela jsem, že ne....
Jitka Caklová
Stále se domnívám, že komentáře slouží k vyslovení vlastního názoru a ne k odrazování od čehokoliv. Pokud se někdo svobodně rozhodne, že se dá očkovat, je to stejné, jako když se druhý svobodně rozhodne, že se očkovat nedá a žádné svobodné rozhodnutí není nic proti nikomu.
Eva Mužíková
Neodradí mne žádné komentáře, jsem očkovaná pravidelně proti chřipce a letos opět po pěti letech proti pneumokokům. Věřím, že jsem chráněná.....
Marie 00000
Očkovat se nenechám ani pod hrozbou násilí...
Alena Černá
Já jsem trochu zmatená, všude se píše o očkování proti pneumokoku, před měsícem jsem se nechala očkovat proti chřipce a žádala jsem o toto přeočkování po měsíci. Lékař mi sdělil, že má problémy s pojišťovnou s proplácením této vakcíny a mám počkat až na jaro. Přitom je všude reklama. Nevím, co si mám o tom myslet. A. Černá
Anna Potůčková
Jsem očkovaná pouze proti chřipce, jiné očkování mně zatím lékařka nenabídla.
Zuzana Pivcová
Dobrovolně se očkovat nedám.
Irena Mertová
Nechala jsem se naočkovat hned jak mi bylo 65 let (tj. cca před 2 týdny).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...